Lütfen bekleyin..



Kalkan, tüketici haklarını anlattı

14 Mart 2016, 16:22 - Okunma: 4979

Batman Ticaret İl Müdürü Şehmus Kalkan '15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü' nedeniyle açıklamalarda bulundu.

Batman Ticaret İl Müdürü Şehmus Kalkan, 15 Mart Dünya Tüketici Hakları Günü nedeniyle açıklamalarda bulundu.

Kalkan, bilinçli tüketimin, hem tüketiciler açısından maksimum faydayı, hem de dünyanın kaynaklarını doğru, adil ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasını sağladığını söyledi.

Bugün tüm dünyada ticari sistemin "Daha fazla tüketmek" üzerine kurulduğunu belirten Kalkan, bilinçli tüketimin, dünyadaki sınırlı kaynakları ölçülü kullanmanın, doğayı korumanın, gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmamanın teminatı olduğunu söyledi.

“Hediye, çekiliş kuponu gibi vaatlere kanmayın”

Herkesin bilmesi gereken bazı önemli tüketici haklarının olduğunu ifade eden Kalkan, “Alışveriş yapmadan önce alışverişinizin ekonomik ve ihtiyaca yönelik olduğundan emin olun. Fiş, fatura veya sözleşmenizin bir örneğini mutlaka alın ve saklayın. Satın alma işlemlerinde ek maliyetleri ve satış sonrası hizmetleri net olarak öğrenin. Hediye, çekiliş kuponu gibi vaatlere kanmayın. Fiyat etiketine dikkat ediniz. Etiket, tarife ve fiyat listelerinde belirtilen fiyat ile kasa fiyatı ile arasında fark olması halinde lehinize olan fiyatın uygulanması gerektiğini unutmayınız. Fiyat etiketi ile ilgili şikâyetlerinizi bulunduğunuz yerdeki Ticaret İl Müdürlüklerine, Belediyelere ve ilgili odalara yapabilirsiniz.” dedi.

Tüketicinin reklamlar konusunda dikkat edecekleri hususlar

Reklamlara ilişkin bilinmesi gerekenler hususlara da değinen Kalkan, şu ifadeleri kullandı: “Hediye kazandığınız veya alış verişinizde kazandığınız puanlar birikti şeklinde mesajlar ile tanıtım yaparak kredi kartı numarasını veya diğer kişisel bilgilerinizi talep edenlere bu bilgilerinizi kesinlikle vermeyiniz. Fiyat indirimlerinin yer aldığı reklamlarda indirimin başladığı ve bittiği tarihi ile sınırlı stok varsa stok miktarının yazılması gerekir. Televizyonlarda veya radyolarda yer alan doğrudan satış ve tele alışveriş reklamlarında ilk kez, son, sadece, tek bir sefer, sınırlı satış, hepsi satılmak üzere, satıldı satılacak gibi ifadelerle mal ve hizmeti satım almaya teşvik edecek şekilde tanıtım yapılamayacağını biliniz.”

“Sipariş edilmeyen maldan tüketicinin herhangi bir sorumluğu yok”

Sipariş edilmeyen mal ve hizmetlerde tüketicinin sorumluluğu bulunmadığını dikkat çeken Kalkan, “Sipariş etmediğiniz bir malın gönderilmesi ya da bir hizmetin sunulması durumunda gönderilen ya da sunulan mal ve hizmete ilişkin tüketicinin herhangi bir sorumluğu bulunmamaktadır. Sizin sipariş etmediğiniz ama size gönderilen malı geri göndermek ya da muhafaza etmek gibi bir sorumluğunuz bulunmamaktadır.” ifadelerini kullandı.

Tüketicinin bir ürün alındığı zaman tanıtma ve kullanma kılavuzlarını incelemesi ve garanti belgesini mutlaka alması gerektiğini vurgulayan Kalkan, “Garanti süresi malın teslim tarihinden itibaren başlamak üzere en az iki yıldır. Sözleşmede öngörülen koşullar sözleşme süresi içinde aleyhinize değiştirilemez. Satıcı veya sağlayıcının tek taraflı olarak sözleşmeye koyduğu ve sizin aleyhinize dengesizliğe neden olan sözleşme koşulları haksız şarttır ve bu şartlar kesin olarak geçersizdir.” şeklinde konuştu.

Ön ödemeli konut, devre tatil ve devre mülk satış sözleşmelerinde vatandaşın haklarını anlatan Kalkan, “Aldığınız taşınmazın inşa edileceği arsa için yapı ruhsatı alınıp alınmadığına dikkat edin. Ön ödemeli konut ve devre mülk satışının tapu siciline tescil edilmesi satış vaadi sözleşmesinin ise noterde düzenleme şeklinde yapılması zorunludur.” dedi.

İşyeri dışında kurulan sözleşmeler, bankacılık hizmetleri ve abonelik sözleşmelerinde vatandaşın dikkat edeceği hususlar hakkında ise Kalkan, şunları söyledi: “İşyeri dışında satış yapanların Gümrük ve Ticaret Bakanlığından almaları zorunlu olan yetki belgesine sahip olduklarından emin olunuz. Sözleşme tarihini mutlaka kendi el yazınızla atınız ve sözleşmenin bir örneğini alınız. Açık talebiniz olmaksızın kredi ile ilgili sigorta yaptırmak zorunda değilsiniz. Sigorta yaptırmak isterseniz, dilediğiniz sigorta şirketini seçebilirsiniz. Bankalar ve kart çıkaran kuruluşlar yıllık üyelik aidatı ve benzeri isim altında herhangi bir ücrete tabi olmayan kart çıkarmak zorundadır. Belirsiz süreli veya süresi bir yıldan daha uzun olan belirli süreli abonelik sözleşmesini herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin istediğiniz zaman feshedebilirsiniz.”

Kaynak: Haber Kaynağı

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Ülke genelinde olduğu gibi Batman'da da kalifiye eleman sorununun yaşan..
Kırmızı et fiyatlarındaki artışın bir türlü durdurulamadığını belirten Batm..
Ramazan Bayramı sonrası düğün hazırlıklarına başlayan vatandaşlar soluğu ku..
Ramazan Bayramı'na iki gün kala çarşı pazarda yaşanan yoğunluktan memnu..
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası (BESO) Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, yapt..
Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala hazırlıklarını tamamlayan Batman ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=