Lütfen bekleyin..



Yarım asırdır demir ustalığı yapıyor

25 Haziran 2015, 12:02 - Okunma: 1887

Batman’da 49 yıldır demir işleme işini yapan Behçet Çelik, Ramazanda çalışarak zorlu bir imtihan veriyor.

Sıcaklığın yaklaşık 40 dereceyi bulduğu Batman’da demir ustaları, Ramazan ayında zorlu sınav veriyor.

Batman Çarşı Mahallesi 8’inci Cadde üzerinde 49 yıldır baba mesleğini sürdüren ve 9 kişinin geçimini sağlayan 58 yaşındaki Behçet Çelik, 9 yaşından beri sıcak demir işleme işi ile uğraşıyor.

Oruçlu bir şekilde çalışan demir ustası Behçet Çelik, eskisi gibi mesleğine ilginin olmadığından yakındı. Ramazan ile birlikte gelen aşırı sıcaklıktan dolayı sabah erken saatlerde çalışabildiğini söyleyen Çelik, “Sıcak demir işleme işi unutulmaya yüz tutmuş. Demiri eritecek sıcaklıkta çalıştığımdan Ramazan dolayısıyla ancak sabahleyin çalışabiliyorum.” dedi.

10 sene öncesine kadar işlerinin iyi olduğunu belirten Çelik, babasının mesleği olan demir işine 9 yaşında iken başladığını dile getirdi.

O günden bu yana 49 yıldır sıcak demir işleme işini yaptığını vurgulayan Çelik, “Bu meslek dedemden babama, babamdan da bana gelen bir meslektir. Bu mesleği babamdan öğrendim. 10 sene öncesine kadar da bu işimiz çok güzeldi. Ama şimdi bu iş unutulmaya yüz tutmuş durumdadır. Burada bütün tarım işlerinde kullanılan dehre, balta, çapa gibi aletleri yapıyorum. Demiri eritecek bir sıcaklıkta çalıştığımdan Ramazanda fazla çalışamıyorum. Günün belli saatlerinde ocakta çalışıyorum, öbür türlü dükkânımı açık bırakıyorum. Bazen dışarıdan iş geliyor ancak sabahleyin yapabiliyorum.” şeklinde konuştu.

“Bu iş zor olduğu için çocuklarıma yaptırtmadım”

Sıcak demir işleme işinin 9 nüfuslu ailesinin geçim kaynağı olduğunu sözlerine ekleyen Çelik, “Dokuz nüfuslu ailemi bu işle geçiniyordum. Çocuklarımı büyüttüm, evlendiler ve ayrı evlerde kalıyor. Şimdi dört nüfuslu bir aileyiz. Bu iş zor olduğu ve bu zamanda imkânlar olduğu için çocuklarıma yaptırtmadım. Çocuklarımı okuttum.” dedi.   (M.Sait Çelik–İLKHA)

Etiketler : demir ustası
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da bir şahıs, temizlemeye çalıştığı tüfeğin ateş alması sonucu g..
Batman'da bir kamyon ile kamyonetin çarpışması sonucu yaşanan kazada 2 ..
Mevlid-i Nebi etkinliği ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan STK temsilc..
Batman Belediyesi, on binlerce kişinin katıldığı Mevlid-i Nebi etkinliği il..
Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından Batman'da gerçekleştirilen Mevli..
Batman'da Peygamber Sevdalıları Vakfı'nın düzenlendiği ve büyük bir..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=