Lütfen bekleyin..



HÜDA PAR'dan “Anız Yakma” ya Tepki!

21 Eylül 2016, 15:41 - Okunma: 1970

HÜDA PAR Batman İl Başkanlığı, tarımsal arazilerde artış gösteren anız yakmaların tarımı ve halk sağlığını tehdit ettiğini belirterek, bu duruma ivedilikle müdahale edilmesi gerektiğini ifade etti.

Batman ve civar il ve ilçelerde son zamanlarda artarak devam eden anız yakma olaylarına tepki gösteren HÜDA PAR Batman İl Başkanlığı, yazılı bir açıklama yayımladı.

Tarımsal arazilerde artış gösteren anız yakmaların uzun vadede tarıma çok büyük zarar vereceği gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerektiği belirtilen açıklamada, anız yakma sonucu oluşan ortamın halk sağlığını da çok ciddi şekilde tehdit ettiğine dikkat çekildi.

Özellikle Batman da ve çevre ilçelerde şehir hayatını olumsuz etkileyen ve karayolu güzergâhlarında kazaların yaşanmasına yol açan anız yangınlarına müdahale edilmesi gerektiği belirten açıklamada, anız yakmanın aynı zamanda toprakta yaşayan canlılarında hayatına kastetmek olduğu ifade edildi.

“Bu durum kaygı vericidir”

Anız yangınlarının sadece tarla ve kırsalı değil şehir yaşantısı ve halkın nefes almasını zorlaştırdığına değinilen açıklamada, “Geçtiğimiz günlerde Batman-Bismil Karayolu’nda anız yakılması sonucu sis ve dumandan yolun görünmemesi nedeniyle sürücülerin zor anlar yaşaması yetmezmiş gibi, Batman Havalimanı çevresindeki tarlaların yakılması sonucu anız yangını tehlikesi oluşmuş, şehrin tamamında halk nefes alamayacak duruma gelmiştir. Bu durum kaygı vericidir.” denildi.

'Anız yakmak cinayettir'

Anız yakma olayının Batman ve bölgenin önemli bir sorunu haline geldiğine vurgu yapılan açıklamada; “Anız yakmak bölgemiz için, insanımız için ciddi bir sorun haline gelmiş, bu durum tarla ve toprağa zarar verdiği gibi arazide yaşayan binlerce sürüngen ve hayvanatın ölümüne ve ekolojik dengenin bozulmasına sebep olmaktadır. Bu duruminsanlarımızın hayat haklarını ve sağlıklarını da olumsuz etkilemektedir. Bu durum bir cinayettir ve bu cinayetin en kısa zamanda, ivedilikle önüne geçilmelidir.” ifadeleri kullanıldı.

“Herkes üzerine düşeni yapmalıdır”

Cezaların caydırıcı hale gelmesi ve uygulanması gerektiği belirtilen açıklamada şöyle denildi:

“Sürekli olarak yerel ve ulusal basında anız yakma ve sonrasında yaşanan tehlikelere dikkat çekilen haberler ve açıklamalar yapılmasına rağmen bir türlü bunun önünün alınamaması dikkat çekicidir. Valilik ve Tarım İl Müdürlüğü tarafından defalarca konuyla ilgili açıklama yapılarak, anız yakmanın yasak olduğu ve yakanlara para cezası ve idari cezalar verileceği ifade edildi. Ancak bu uyarı kâğıtüzerinde kaldı. Caydırıcı bir ceza ve uygulama görülmedikçe anız yangınları ve tehlikesi bitmeyecektir. Cuma hutbelerinde ve okullarda anız yakmanın zararları ve oluşabilecek tehlikelere dair gerekli eğitim verilmeli, gerekirse köylere gidilerek, çiftçilerle toplantılar yapılmalı ve çiftçimiz bilinçlendirilmelidir. Bunun engellenmesi içinde her kes üzerine düşeni yapmalıdır.”

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Tarımla geçimlerini sağlayan Batman merkeze bağlı Balpınar beldesindeki çif..
Batman'da bir iş yerinde satışı yasak olan hayvanlar arasında bulunan 3..
Batman'ın Hasankeyf ilçesine özgü "Mehina Sarımsağı" coğrafi ..
Yaklaşık 17 yıldır kelebekler üzerine araştırmalar yürüten Batman Üniversit..
Bu sene hububatta yüksek bir rekolte beklediklerini belirten Batman Ziraat ..
Bu yıl beklenilenin üzerinde bir yağış aldıklarını belirten Ziraat Mühendis..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=