Lütfen bekleyin..



"Eğitim-öğretim, yılların biriktirdiği sorunlarla başladı"

23 Eylül 2016, 23:20 - Okunma: 3179

Batman Eğitimciler Cemiyeti Başkanı Kenan Çaplık, karma eğitimin zararları ile okul kitaplarının içerik ve müfredatının yetersizliği hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

2016-2017 eğitim-öğretim yılının başlamasıyla karma eğitimin halen devam etmesi eğitimcilerin tepkisine neden oldu. Karma eğitimin zararları, olması gereken ve isteğe bağlı karma veya kız/erkek ayrı sınıfların oluşturulması gibi seçeneklerin olması hakkında değerlendirmelerde bulunan Batman Eğitimciler Cemiyeti Başkanı Kenan Çaplık, İLKHA'ya açıklamalarda bulundu.

Karma eğitim sorunuyla beraber ayrıca okul kitaplarının içerik ve müfredatının yetersizliğine de değinen Çaplık, okul kitaplarının ideolojik dar kalıplar içinde öğrenciyi boğduğu ve toplumun değerleriyle çelişkili içeriğe sahip olduğunu belirtti.

"Ülkemizde ısrarla karma eğitim uygulanmaya devam edilmektedir"

Eğitim sisteminin büyük sorunlar barındırdığını dile getiren Çaplık, "Eğitim-öğretim yılı, yılların biriktirdiği sorunlarla boğuşarak başlamış oldu. En önemlisi karma eğitim sisteminin halen devam ediyor olmasıdır. Yıllardır karma eğitimin yanlış bir eğitim sistemi olduğu bütün kesimlerce kabul edilmesine rağmen ülkemizde ısrarla uygulanmaya devam edilmektedir. Son birkaç yıldır imam hatim ortaokul ve imam hatip liselerinin açılmasıyla kız/erkek ayrımının nispeten eğitim kalitesini arttırdığını görmekteyiz. Fakat bu da çok yetersizdir. Özellikle kız/erkek ortaokulları ve liselerinin birbirinden bağımsız bir şekilde eğitim vermesinin kesinlikler eğitim sistemimizin sorunlarını aza indireceğini düşünmekteyiz."dedi.

"Lise çağında kız/erkek liselerinin ayrı ayrı inşa edilmesi gerekir"

Karma eğitimin son bulması için çalışmaların başlatılmasını istediklerini belirten Çaplık, "Böylesi bir eğitim sistemi belki bu şekilde sistemi restore edebileceğini düşünmekteyiz. Bundan dolayı eğitim sistemimizde kalitenin artırılması ve öğrencilerimizin geleceğe güvenle bakması yeterli eğitim alabilmelerinin beklide olumsuz bir sebebini karma eğitim sistemini aza indirmekle bunun önüne geçebileceğimizi düşünmekteyiz. Bütün illerimizde özellikle lise çağında kız/erkek liselerinin ayrı ayrı inşa edilmesi gerekir. Çocuklarımızın eğitimleri kızların ve erkeklerin ayrılması örfümüze, âdetimize ve inancımıza daha uygun olacağını düşünmekteyiz."ifadelerini kullandı.  

"Kitap içeriğinde dindar nesli yetiştirmek üzere doldurulması gerekmektedir"

Eğitim sisteminin karma eğitimle beraber ders kitapların içeriğinin yetersiz olması ve ideolojik bir dayatmanın olduğunu vurgulayan Çaplık, şunları söyledi: "Dolayısıyla dindar nesil yetiştirmek gibi ulvi bir düşüncenin olduğu böyle bir ortamda kitap içeriğinde dindar nesli yetiştirmek üzere doldurulması gerekmektedir. Kitapların içerisindeki aile yapısı dindar aile yapısını çağrıştıran görsellerden çok uzaktır. Batı Avrupa’daki aile görselleriyle ders kitaplarımız içeriği süslenmektedir. Yanlış bir imaj olarak bizim Müslüman aile tipine uymayan aile tipi bize dayatılmaya çalışılmaktadır. Bu da eğitim sistemimizin başka bir çıkmazıdır. İçerik olarak çok olumsuz ve yetersiz bilgiler vardır. Bu hususta bunun önüne geçilmesi, hatta olumsuzluklar o kadar söz konusudur ki ideolojik bir dayatmanın da olduğunu görüyoruz."

"Fiziki mekânlarında yetersizliği söz konusudur"

Konuşmasının devamında Çaplık, "Dolayısıyla ders kitaplarımızda çocuklarımız daha ilkokula başlarken ideolojik bir yaklaşımdan uzak dindar nesil yetiştirmeye yönelik bir çalışmanın kitaplarımızda olması en büyük arzumuzdur. Bu hususta belki çalışmalar yapılıyor veya yapılmıştır ama bu çalışmalar yetersizdir. Kesinlikle geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın eğitimi özellikle dindar bir nesil yetiştirme noktasındaki endişelerimiz ancak içeriklerinin de bir takım saplantılardan uzaklaşmış ama bizim özlemimiz olan dindar neslin yetiştirilmesi noktasında hassasiyetle bu içeriklerin düzeltilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bununla beraber eğitim sistemi sadece bu sorunlardan ibaret değildir. Fiziki mekânlarında yetersizliği söz konusudur." ifadelerini kullandı.

Çocuklara eğitim veren öğretmenlerin de hassasiyetleri olması gerektiğini kaydeden Çaplık, son olarak şunları söyledi: "Özellikle öğretmenlerinde bu noktada tıpkı yeni neslin dindar olmasını istediğimiz gibi öğretmenlerimizin de dindar öğretmen tipinin çocuklarımıza eğitim vermesi de bizim bir arzumuzdur. Biz Eğitimciler Cemiyeti olarak böyle bir düşünceyle çalışmalarımızı yürütmekteyiz. Eğitim sisteminin bu şekildeki eksikliklerinden arındırılması noktasındaki tavsiyelerimizi, önerilerimizi ve özlemlerimizi bu şekilde ortaya koymak istemekteyiz." (M.Sait Çelik - İLKHA) 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EĞİTİM Kategorisindeki Diğer Haberler
Peygamber Sevdalıları Vakfı Siyer Yarışması Komisyonu Başkanı Hamdin Aslan,..
Haziran ayında gerçekleştirilecek olan LGS ve YKS için öğrencilere önemli t..
Yaklaşık 100 binlere dayanan bir öğretmen açığının olduğunu belirten Batman..
Üçüncü Uluslararası Bilişim Kongresi, Batman Üniversitesi ev sahipliğinde 2..
Batman Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi bünyesinde 'Uygulama ve Ara..
HÜDA PAR Batman Milletvekili ve Belediye Başkan Adayı Serkan Ramanlı, eğiti..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=