Lütfen bekleyin..



Köylüler üzüm pekmezi yapmaya başladı

17 Ekim 2016, 23:43 - Okunma: 2932

Batman Gercüş ilçesinde yapılan bağbozumu ile toplanan üzümlerden pekmez, cevizli sucuk ve pestil yapılmaya başlandı.

Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı Çiçekli (Şıfêrê) Köyü'nde yapılan bağbozumu ile toplanan üzümlerden pekmez, cevizli sucuk ve pestil yapılmaya başlandı.

Üzümleri bağlardan toplayan köylüler, büyüklerinden kalan usuller ve işlemlerle üzümleri sıkıp suyunu çıkarıyorlar. Üzümlerin sıkılmasıyla birlikte elde edilen üzüm özü, büyük kazanlarda saatlerce odun ateşinde kaynatılarak pekmez haline getiriliyor.

Gercüş'ün birçok yerinde özellikle şire üzümüne (mezrona) musallat olan küllenme (xwelî) hastalığı nedeniyle üzüm veriminin olumsuz yönde etkilediğini söyleyen köylülerden Abdülhamit Kaya, her halükarda elde ettikleri mahsullere için şükür ettiklerini ifade etti.  

Üzümden yaptıkları pekmezi satarak geçimlerini sağladıklarını belirten Kaya, "Bağbozumu yapıp topladığımız üzümleri, dedelerimizden kalan işlemlerle sıkıp suyunu çıkarıyoruz. Üzüm özünü cevizli sucuk ve pestil  yapıyoruz. Çıkardığımız üzüm suyunu saatlerce kaynattıktan sonra pekmez yapıyoruz. Yaptığımız pekmezin kilosunu 15 TL’den satıyoruz." dedi.

Bu sene küllenme hastalığı yüzünden az verim aldıklarını belirten Kaya, seneye daha iyi verim beklediklerini söyledi. (M. Sait Çelik – İLKHA) 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
YAŞAM Kategorisindeki Diğer Haberler
Cuma Hutbelerinde “Hayatın Her Alanında Öfkemize Hâkim Olalım” konusu işlen..
Batman'da halka gül dağıtan Peygamber Sevdalıları Vakfı üye ve gönüllül..
Peygamber Sevdalıları Vakfı Batman Koordinatörlüğü, bu pazar günü Batman..
Siyonist işgal rejiminin Gazze'ye yönelik saldırıları sürerken 7'de..
Siyonist işgal rejimi tarafından bayramın ilk gününde sivil bir aracın için..
Cuma Hutbelerinde “Gözümüzün Nuru: Namaz” konusu işlendi.

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=