Lütfen bekleyin..



Esnaftan mülk sahiplerine kira çağrısı

12 Ocak 2017, 02:28 - Okunma: 1655

Bölgede yaşanan olaylardan olumsuz etkilenerek iş yapamaz hale geldiğini belirten Batmanlı esnaf, mülk sahiplerine çağrıda bulunarak, bu yıl dükkân kiralarını artırmamalarını istedi.

Yaşanan şiddet olayları sebebiyle bölge ekonomisi büyük darbe alırken, ticari zarardan en fazla etkilenenler ise küçük esnaf oldu. Olaylardan dolayı iş yapamaz olduklarını, kepenk indirecek seviyeye geldiklerini belirten Batman esnafını, yeni yılda yapılacak kira artışı endişesi sardı.

Yaşanan çatışmaların en büyük mağduru olan esnaf, kiralarını dahi çıkarmakta zorlandıklarını ifade ederek mülk sahiplerine yaptığı çağrıda, bu yıl dükkân kiralarının artırılmamasını istedi.

Yaklaşık 2 yıldır olaylar sebebiyle adeta iş yapamaz duruma geldiklerini söyleyen esnaf Arif Saydam, “Esnaf olarak bu iki yıldır yaşanan olaylardan dolayı baya bir mağduriyet yaşıyoruz. İşler durma noktasına gelmiş. Gerçekten esnafın durumu perişandır. Bazı esnaflar bu iki yıl zarfında iflas etmiş. Bu olaylardan dolayı bazıları dükkânları kapatmak durumunda kalmış. Bölgedeki olaylar Güneydoğu esnafını yıpratmış ve etkilemiştir. Onun için iş yapamaz duruma gelmişiz. Bazı esnaflar çeklerini ödeyemez duruma gelmiş. Mülkiyet sahiplerinin bu sene yıllık zammı yapmamalarını tavsiye ediyoruz.” dedi.

Mülk sahiplerinin de bu yıl zam yapmayarak kendilerine katkıda bulunmasını isteyen Saydam, devletin de destek mahiyetinde esnaflara yönelik faizsiz kredi açmasını beklediklerini ifade etti.

“Mülk sahiplerinin kirada bize kolaylık sağlamalarını istiyoruz”

Mülk sahiplerinin işsizliği göz önünde bulundurup kira artışında bulunmamalarını isteyen Adnan Baytar, “Son iki senedir bölgede ciddi sıkıntılar var. Bölgedeki sıkıntılardan kaynaklanan ciddi bir işsizlik var. Son zamanlarda esnaf ciddi anlamda iş yapamaz durumda. Masraf-gider çok, gelir çok az. Yakın zamanda kira zamlarımız gelmek üzeredir. Temennimiz, mülk sahiplerinin kirada bize ciddi bir kolaylık sağlamalarıdır. İş yapamıyoruz, çeklerimizi ödeyemiyoruz. Nerelerden kısabiliriz diye düşünüyoruz. Kiralarımız çok yüksek. Mülk sahipleri bizim bu durumu da göz önünde bulundurup, kira artışlarını düşürmelerinden ziyade dondurmalarını istiyoruz. Bize katkıda bulunup, zam yapmamalarını istiyoruz.” diye konuştu.

“Kiralarımızı dahi ödemekte zorlanıyoruz”

Çok zor durumda kiralarını çıkarıp, geçimlerini sağladıklarını vurgulayan esnaf Hayrettin Yıldız ise şunları söyledi: “Olaylardan dolayı iki senedir işlerimiz düşüktür. Kiralarımızı dahi ödemekte zorlanıyoruz. Zaten iş yok, nasıl yapacağımızı bilemiyoruz. Mülk sahiplerinden şunu istiyoruz; biraz insaflı davransınlar ve kira artışı yapmasınlar. Yapsalar da çok düşük bir miktar da yapsınlar. Çeklerimizi ödemekte zorlanıyoruz. Bu yüzden mülk sahiplerinden zam yapmamalarını istiyoruz.”

“Halktan kendi esnafına sahip çıkmasını rica ediyoruz”

Vatandaşların büyük AVM’lerden değil satış oranı düşen küçük esnaftan alışveriş yapmalarını isteyen bir başka esnaf Devran Tenha da “Batman halkından yerel esnafa yönelmelerini rica ediyoruz. Fabrika satış mağazalarını bırakmalarını, marketler zincirini bırakıp kendi yerel esnaflarından alışveriş yapmalarını istiyoruz. Çünkü şu anda esnafımız çok kötü durumdadır. Çeklerini, senetlerini, kiralarını ödemekte zorlanıyorlar. Halktan kendi esnafına sahip çıkmasını rica ediyoruz. Mülkiyet sahiplerinden ricamız, onlarında biraz daha kira konusunda esnafa yardımcı olmalarını, bu sene kira artışı istemiyoruz. Ellerinden geldiği kadarıyla destekte bulunmalarını istiyoruz.” ifadelerini kullandı. (M.Fatih Akgül/M.Sait Çelik-İLKHA)


 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da yolun karşısına geçmeye çalışan bir bebek ile 3 kadına otomob..
Batman'da bir şahıs, temizlemeye çalıştığı tüfeğin ateş alması sonucu g..
Batman'da bir kamyon ile kamyonetin çarpışması sonucu yaşanan kazada 2 ..
Mevlid-i Nebi etkinliği ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan STK temsilc..
Batman Belediyesi, on binlerce kişinin katıldığı Mevlid-i Nebi etkinliği il..
Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından Batman'da gerçekleştirilen Mevli..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=