Lütfen bekleyin..



Kütüphane Haftası Kutlandı

28 Mart 2017, 00:36 - Okunma: 3302

'53. Kütüphane Haftası' etkinlikleri kapsamında düzenlenen programda konuşan Batman Valisi Ahmet Deniz, okumanın bilgiye ulaşmanın en kestirme yolu olduğunu söyledi.

Batman İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, '53. Kütüphane Haftası' etkinlikleri kapsamında bir program düzenledi.

İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile İl Halk Kütüphanesi tarafından 1964 yılından beri her yıl mart ayının son haftası olarak kutlanan "Kütüphane Haftası'nın 53'ncüsü, 31 Mart 6 Nisan tarihleri arasında Batman'da çeşitli etkinliklerle kutlanacak.

'53. Kütüphane Haftası'nın açılış programına; Batman Valisi Ahmet Deniz, Belediye Başkanvekili Ertuğ Şevket Aksoy, Özel İdare Genel Sekreteri Abdulkadir Özer, Kültür ve Turizm Müdürü Mehmet İhsan Aslanlı, İl Halk Kütüphanesi Müdürü Derya Ilgar, kurum müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan İl Halk Kütüphanesi Müdürü Derya Ilgar, Kütüphane ve kaynakların halka en iyi şekilde tanıtmak gerektiğini söyledi.

Açılış konuşmasının ardından bir yıl içerisinde en çok kitap okuyup dereceye girenlere hediye ve başarı belgesi veren Vali Deniz, daha sonra bir konuşma yaptı.

Vali Deniz, "Okumak, bilgiye ulaşmanın en kestirme yolu. Gelişmiş kalkınmış ülkelerin temel özellikleri okumaktır. Biz niye gerilemişiz son bir kaç yüzyıldır, biraz bilgiden ve kitaptan uzaklaşmışız. Aslında bizim geçmişimizde bunlar yok. 500 ile bin 500 yıl arası bin yıl hatta bin 600'e kadar tamamen İslam medeniyetinin zirve yaptığı yılar asırlardır. En fazla kitabın olduğu yerler bizim coğrafyamız. Bağdat'ta 400 bin kitap varken Avrupa'da kralların bin kütüphanesinde o kadar yoktu. Düşünün aradaki farkı."dedi.

Tarih boyunca ilime ve bilime önem verildiğini belirten Deniz, "Biz Avrupa'yı fetih ederken neyle övünüyoruz. Bize ne söylüyorlar. Türkler savaşçı millettir, kahramandır, yüreklidir, at sırtında Avrasya'dan çıktı Viyana'ya sadece o değil, onun yanında bilgiye, kültüre, kitaba değer verdik. Fatih Sultan Mehmet İstanbul'u fetih ettiğinde yanında hocası Ak Şemsettin vardı. İstanbul'u dünyanın bilim ve kültür merkezi yaptı. Dünyanın her yerinden bilim adamlarının getirdi. Sadece Müslüman coğrafyasından değil, Hristiyan coğrafyasından da aldı. Ali Kuşçu diye bir matematikçiyi, astronom uzmanı getirdi. Gerçekten Avrupa gıpta ile bakıyordu. Bizim medeniyetimizde bu var." ifadelerini kullandı.

Kur'an-ı Kerim'in ilk emri oku olduğunu hayırlatan Deniz, "Bizim Kerim kitabımızın ilk ayeti ikra 'oku' diyor. İşte ne zaman okumaktan uzaklaştık. Başımıza başka işler gelmeye başladı. Bu defa başkalarının yazdıklarını okumaya başladık. Başkalarının yazdıklarını doğru olarak görmeye başladık. Kendi tarihimizi bile bize başkaları yazdırdı başkaları okutturdu. Örnek imparatorluğun son dönemlerin en büyük hükümdarlardan bir tanesi Abdulhamit Han ama bize 'Kızıl Sultan' dediler. Baskıcı, tek adam, gerici ama Abdulhamit Türkiye'de en fazla okul açan eğitim kurumları açan kızlarımızın okula gitmesini sağlayan hükümdarlardan bir tanesidir. Bizim yapacağımız şey geçmişteki gibi bir medeniyeti inşa etmek için kültür ve düşünce derinliğimizin olabilmesi için mutlaka okumak zorundayız. Okumadan bu işi başarmak mümkün değil. Okumadan dünyada 17'nci ekonomisine sahibiz, bir de okusak var ya bizi tutamazlar."şeklinde konuştu.

Valinin konuşmasının ardından kütüphane gezildi. (M. Fatih Akgül - İLKHA) 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
KÜLTÜR-SANAT Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da İslami Sivil Toplum Kuruluşları tarafından ortaokul ve lise ö..
Genç ASKON Batman Şube Başkanı Serkan Şahin ve yönetimi, Batman Valisi ve B..
HÜDA PAR’ın Seçmeli Ana Dil dersine yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla..
Çoğu tarihi roman olmak üzere yazdığı 20'ye yakın eserle tanınan Batman..
Batman Üniversitesinde "İslam Ahlakı" serisi kapsamında "Mev..
Batman Üniversitesi Merkez Kampüs Yerleşkesi Testili Parkta "öğrenci t..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=