Lütfen bekleyin..



Zeynel Bey Türbesi yeni yerine yerleştirildi

15 Mayıs 2017, 17:21 - Okunma: 3503

Batman'ın antik kenti Hasankeyf'te bulunan 650 yıllık tarihi Zeynel Bey Türbesi, özel sistemle Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınmasının ardından yeni yerine yerleştirildi.

HES projesi kapsamında Ilısu Baraj göleti altında kalacak yaklaşık 12 bin yıllık geçmişi olan Hasankeyf'in en önemli tarihi eserlerinden olan 650 yıllık Zeynel Bey Türbesi'nin özel sistemle Yeni Kültürel Park Alanı'na geçtiğimiz cuma günü taşınma işlemi yapıldı.

Taşıma işlemi yaklaşık 16 milyon TL'ye mal olan projede özel platforma bindirilen türbenin taşınması 360 derece dönebilen tekerlekli yaylı sistemle gerçekleştirilmiş, bin 150 ton ağırlığındaki türbe, özel yapılan yolda 2 kilometre boyunca yaklaşık 4 saat boyunca taşındı.

Taşınma işlemi başarıyla gerçekleştirilen Zeynel Bey Türbesi, Türkiye'de bütünsel olarak taşınan ilk tarihi eser olma özelliğine sahip olurken, bu tarihi yapı bugün yeni yerine yerleştirilerek taşınma süreci sona erdirildi.

Zeynel Bey Türbesinin yeni yerine yerleştirilmesi için yapılan törene; Vali Ahmet Deniz, DSİ Genel Müdürü Murat Acu, Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Yalçın Kurt, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş ve çok sayıda kişi katıldı.

Ayrıca, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü Konferans Salonunda yapılan programla Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ile Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da video konferans ile Hasankeyf'e bağlandı.

Bakan Eroğlu, Ilısu Barajı altında kalacak eski Hasankeyf ve yeni Hasankeyf'te yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi vererek, baraj göleti altında kalacak tarihi eserler hakkında bilgilendirmelerde bulundu.

Batman Valisi Ahmet Deniz ise türbenin taşınmasıyla gurur duyduklarını belirterek, “Zeynel Bey şu an yeni yerine konuşlandı. Hasankeyf müthiş bir butik oldu. Artuklu Mimarisiyle yapıldı. Yeni tarihi eserlerin taşınmasıyla birlikte bir kültür adası olacak. Bugün heyecanlı ve mutluyuz.” dedi.

Daha sonra Bakan Eroğlu ve Avcı, Zeynel Bey Türbesi'nin yeni yerine yerleştirilmesi için start vermesinin ardından türbe, saat 15.00'de yapılan törenle yeni yerine yerleştirildi.

Zeynel Bey Türbesi, son yapılacak çalışmaların ardından yeni yerinde ziyaretçilerini ağırlayacak. (M.Fatih Akgül-İLKHA)

Bakanlık'tan Suriyelilere maaş açıklaması

Bakanlık'tan Suriyelilere maaş açıklaması

Bakanlık'tan Suriyelilere maaş açıklaması

Bakanlık'tan Suriyelilere maaş açıklaması

Bakanlık'tan Suriyelilere maaş açıklaması

Bakanlık'tan Suriyelilere maaş açıklaması

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
KÜLTÜR-SANAT Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da İslami Sivil Toplum Kuruluşları tarafından ortaokul ve lise ö..
Genç ASKON Batman Şube Başkanı Serkan Şahin ve yönetimi, Batman Valisi ve B..
HÜDA PAR’ın Seçmeli Ana Dil dersine yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla..
Çoğu tarihi roman olmak üzere yazdığı 20'ye yakın eserle tanınan Batman..
Batman Üniversitesinde "İslam Ahlakı" serisi kapsamında "Mev..
Batman Üniversitesi Merkez Kampüs Yerleşkesi Testili Parkta "öğrenci t..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=