Lütfen bekleyin..



Bağcılıkta damlama ve telli terbiye sistemine rağbet artıyor

03 Ağustos 2017, 16:04 - Okunma: 2034

Bağlarıyla meşhur olan Batman'ın Gercüş ilçesinde yeni sistem bağcılık çalışmaları kapsamında 'Damlama' ve 'Telli terbiye' sistemine rağbet artıyor.

Üzüm bağlarıyla meşhur Batman'ın Gercüş (Gercews) ilçesinde, yaklaşık 7 yıldır yeni bağcılık sistemi olan 'damlama' ve 'telli terbiye' sistemine rağbet her geçen gün artıyor.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının da destek verdiği yeni sistemle verimin katlandığını belirten çiftçiler, yeni sistemden memnun olduklarını belirterek bu sisteme geçmeyen diğer çiftçilerin de bir an önce geçmeleri gerektiğini dile getirdiler.

Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı Kırkat (Qirqatê) köyünde çiftçi olan Mehmet Selim Temiz, devlet destekli yeni sistem olan damlama ve telli terbiye sisteminden yararlanmak için kurduğu bağla ilgili bilgi verdi.

Yeni sistem bağcılıkla üzüm veriminin katlandığına dikkat çeken Temiz, eski sistemle 200-300 kilo verim alırken kurduğu damlama ve telli terbiye sistemiyle 2 ton verim aldığını belirtti.

Bağlarında yetişen üzümü hem satarak hem de üzümle yöresel cevizli sucuk, pekmez, kuru üzüm, bastık ve pestil gibi ürünler yaparak geçimlerini sağladıklarını aktaran Temiz, damlama ve telli terbiye sistemine rağbetin her geçen gün arttığını kaydetti.

'Yeni sistem verimi en az 3'e katlar'

Telli terbiye sisteminin 2010'dan bu yana bölgeye getirilerek yaygınlaştırıldığını ifade eden Temiz, 'Eski üzüm bağları yerlerdeydi. Bağlarımızın çoğunu telli terbiye sistemi yaptık. Telli terbiye sistemi için Manisa'dan Amerika asması fidelerini getirdik. Bu fidelerin kökleri ekşi olduğu için bölgemizdeki salkım güvesi ile kurşuni küf hastalıklarına karşı dayanıklıdır. Bunun için onları buraya getirmişiz. İmkânı olanlar Amerika asmasını eksinler. Bazı bağlarımızın üzüm asmaları eski tiptirler. Onları değiştirip tellerin üstüne kaldırıyoruz. Bu türler de Gercüş'ün yerli üzümü olan şire üzümüdür. Tellerin üstündeyse daha çok hava alıyor, bu yüzden bozulmuyor ve sulandırılabiliyor. Tellerin üzerinde ve damlama sistemiyle eskisine göre verim artıyor. Elde edilen verim eskisini en az 3'e katlar.' dedi.

'Telli terbiye sistemi Gercüş'te büyük rağbet görüyor'

Damlama ve telli terbiye sistemi için devletin desteğinin devam etmesi gerektiğini söyleyen Temiz, 'İmkânı olan ve bağları iyi olanlar, sulamasalar da tellerin üstüne kaldırıldığında hava alınması sonucu bozulmuyor, verim de artıyor. Yeni bağlar yetiştirenler aşılı olan, yani kökleri ekşi olanlar ekilirse salkım güvesi ile kurşuni küf hastalıklarına karşı dayanıklı olur. Telli terbiye sistemi Gercüş'te büyük rağbet görüyor. Devletin çıkardığı destek projeleriyle yeni telli terbiye sistemi uygulamasını birçok çiftçi hayata geçirdi. Devletin bu tür desteklerinin devam etmesini istiyoruz. Bazı çiftçiler kendi imkânlarıyla bu sisteme geçmeyebilir ama devletten destek alınırsa çiftçilerin hepsi bu sisteme geçer.' şeklinde konuştu. (İLKHA)

Tren seferinin yapılamaması vatandaşı mağdur etti


Tren seferinin yapılamaması vatandaşı mağdur etti

Tren seferinin yapılamaması vatandaşı mağdur etti

Tren seferinin yapılamaması vatandaşı mağdur etti

Tren seferinin yapılamaması vatandaşı mağdur etti

Tren seferinin yapılamaması vatandaşı mağdur etti

Tren seferinin yapılamaması vatandaşı mağdur etti

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Tarımla geçimlerini sağlayan Batman merkeze bağlı Balpınar beldesindeki çif..
Batman'da bir iş yerinde satışı yasak olan hayvanlar arasında bulunan 3..
Batman'ın Hasankeyf ilçesine özgü "Mehina Sarımsağı" coğrafi ..
Yaklaşık 17 yıldır kelebekler üzerine araştırmalar yürüten Batman Üniversit..
Bu sene hububatta yüksek bir rekolte beklediklerini belirten Batman Ziraat ..
Bu yıl beklenilenin üzerinde bir yağış aldıklarını belirten Ziraat Mühendis..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=