Lütfen bekleyin..



Batman Çayında leyleklerin göç molası

27 Ağustos 2017, 13:33 - Okunma: 1638

Batman Çayı ve Dicle nehrinin geçtiği Batman ve çevresi ilkbahar ve yaz aylarında binlerce leyleğe ev sahipliği yapıyor. Ayrıca komşu ilçe olan Bismil’de küçük bir alanda dünyanın en büyük leylek kolonisi bulunmaktadır.

Havaların ısınması ile her yıl Şubat ayında Nil nehrinden, Dicle nehrinin geçtiği Batman'a akın eden leylekler kuş cennetini andırıyor. Bölgeye akın eden leylekler, yumurtlamak için güvenli buldukları çatı ve elektrik direkleri üzerinde yuva yapıyor. Yaz üremelerini tamamlayan leylek yaklaşık 200 leylek sürü halinde Batman Çayı kenarındaki sulak alanlarda besleniyor. Batmanlı Fotoğrafçı Orhan Kartal  büyük koloniler halinde gelen leylekleri Göçleri esnasında mola yerleri olan Batman Çayında fotoğrafladı..

'HACI LEYLEK'

Batman İl Özel İdaresi Kültür ve Sosyal İşler Şefi olan Fotoğrafçı Orhan Kartal "Göçmen olan leylek şubat sonlarından itibaren Batman'da görülmeye başlanır. Keza bu yıl Hasankeyf El Rızk Caminin müdavimleri olan 2 leylek bile zamanında gelip konaklamışlardı. Üremelerini yiyeceklerin bol olduğu Dicle Nehri kenarında yapar. Kar yağışının ve yağmurların bol olduğu yıllarda yiyecek de fazla olacağı için yavru sayısında artış gözlenmektedir. Nehre yakın yerlerde kurulan yuvalarda sıklıkla 4-5 yavrulu yuvalar sık olarak görülebilir. Leylekler genelde yuvalarını yüksek gerilim hattına kurarlar. Çevrede uygun yerlerin azlığı dolayısıyla tercih edilir. Bir diğer önemli etmen; yuvaya konmayı kolaylaştıran yükseklikte olması ve yuvadan ayrılırken kendini boşluğa bırakarak daha az enerji harcayarak uçuşunu gerçekleştirilmesi.

Bölge halkı leyleği kutsal kabul etmektedir. Güneye göç etmesini ‘Hacca Gitme' olarak kabul etmektedir. Bunu ‘Hacı Leylek' adıyla adlandırmaktadır. Bu nedenle leylekler rahatsız edilmez, üremelerine zarar verilmemektedir. Üremelerini tamamlayan leylekler Ağustos sonu itibariyle Batman Çayından Nil Nehrine doğru sürüler halinde göç etmeye başlarlar" şeklinde konuştu.

Kaynak: HÜR24 Haber

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Milyarlarca insanın güvenli ve temiz su kaynaklarına erişimde sorun yaşadığ..
Batman'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, arı..
Batman'ın Kozluk ilçesindeki arı yetiştiricilerine, "Arıcılığın ge..
Havaların ısınmasıyla birlikte ağaçların ve bahçelerin bakım zamanı geldi. ..
Batman Üniversitesi'nde "Türkiye Yüzyılı Kapsamında Enerji ve Made..
Organik bir ilaç faydası veren, vitamin ve mineraller açısından birçok hast..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=