Lütfen bekleyin..



Batmanlılar: "Anız yakarak geleceğimizi karatmayalım"

29 Eylül 2017, 10:39 - Okunma: 1669

Son zamanlarda artış gösteren anız yangınlarıyla ilgili konuşan Batmanlılar, anız yakılmamasını istediler.

Anız yangınlarına tepki gösteren Batmanlılar, çiftçi ve yetkililere seslenerek anız yakılmasına son verilmesini istediler.

Son zamanlarda artış gösteren anız yangınlarıyla ilgili İLKHA’ya konuşan Batmanlılar, anız yakılmamasını istediler.

Anız yangınlarıyla ilgili tepki gösteren vatandaşlardan Remzi Göker, Batman’ın Diyarbakır’a bağlı Bismil ve Silvan ilçelerinde yakılan anız yangınlarının dumanından olumsuz yönde etkilendiğini söyledi.

Hububat hasadının ardından başlayan ve bir türlü önüne geçilemeyen anız yangınından olumsuz yönde etkilendiklerini belirten Göker, “Anız yangınlarıyla ilgili Batman halkı gerçekten mustariptir. Çünkü bu vakitler geldiği zaman haddinden fazla, özellikle hasta olan, nefes darlığı çeken insanlar var. Her şey bir yana hayvanların telef edilmesi ve halkın şiddetle rahatsızlık duyması, bu aylarda artık, çekilmez bir hal alıyor. O yüzden yetkililerin gerçekten üzerine düşeni yapmasını istiyoruz. Yetkililer sanki bu konuda hiçbir girişimde bulunmuyorlar.” dedi.

“Anız yakmak doğada yaşayan hayvanları telef ediyor”

Tarımsal arazilerde artış gösteren anız yakmaların uzun vadede tarıma çok büyük zarar vereceği gerçeğinin göz ardı edilmemesi gerektiği söyleyen Mehmet Nuri Yüce, “Bu anız yangınları hakkında, kimse anızlarını yakmasın, geçen yıl aynı böyle bir olay başımıza geldi. Köyümüzde, anız yangını yüzünden odunlarımız ve samanlarımız yandı. Yetkililer bize yardımcı olmadılar. Yaklaşık 3 ton samanım yandı, biz milletin anızlarını yakmasını istemiyoruz. Doğada yaşayan hayvanlar için, insanlar için güzel bir şey değil. Anızlarını yaktıkları vakit doğada yaşayan hayvanlar telef oluyor. Millete, tarlaya, hayvanlara ve her şeye zarar veriyor. Bu konularda sorunluluk altına girilmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“Çocuklarımız anız dumanından zehirleniyor”

İnsan sağlığını olumsuz etkileyen ve kazaların yaşanmasına yol açan anız yangınlarının zararlarına değinen vatandaşlardan Halil Tuncer, şunları kaydetti: “Millet olarak anız yakanları uyarıyoruz, kimse anızlarını yakmasın. Hem hayvanlar için hem de insanlar için tehlike arz ediyor. Tarla sahipleri, tarlalarını hızlı temizlemek istiyorlar. Ama öyle olamaz, başka şekilde de temizleyebilirler. Boşuna bu ateşi yakıyorlar, insanlar zehirleniyor. Biz Kuyubaşı TOKİ taraflarında oturuyoruz, o kadar duman bizim üstümüze geliyor. Çocuklarımız o dumandan zehirleniyorlar da, hayvanlara da yazık. Biz onlardan bir şey istiyoruz, tarlalarına sahip çıksınlar, anız yakmasınlar. Yetkililerden bu konuda duyarlı olmasını istiyoruz. Belediye sürekli zabıtaları buralarda gezdireceğine bir tur attırıp etrafa baktırsın, en azından göz kulak olsunlar.”

Çiftçi ve yetkililere çağrıda bulunan vatandaşlardan İlhan Narin ise “Tarla sahiplerine sesleniyorum buradan, lütfen anızlarınızı yakmayınız. Niye yakmayalım; tarla zarar görüyor, tarla içindeki hayvanlar telef oluyor, hava kirliliğine sebep oluyor. Buradaki yetkililere sesleniyoruz, lütfen herkes görevini yapsın, anız hakkında çiftçileri bilgilendirsinler ki, anızları yakmasınlar.” diye konuştu.

Anız yakma sonucu oluşan ortamın halk sağlığını da çok ciddi şekilde tehdit ettiğine dikkat çeken Mehmet Atalay, “Anız yakan insanlar geleceğimizi yok etmektedirler, bunu bilsinler. Anız yakıldığı zaman o tarlanın içindeki bütün hayvanlar, canlılar yanıyor, bunun toprağa da zararı var. İnsanlar fayda versin diye yakıyorlarsa yanlış biliyorlar. Zaten havayı ne kadar kirlettiğini gözle görüyoruz. Yakmasınlar geleceğimizi karartmasınlar, çocuklarımıza güzel bir gelecek için anız yakmayalım lütfen.” şeklinde konuştu. (İLKHA)

Hilvan'da Z-Kütüphanesi açıldı


Hilvan'da Z-Kütüphanesi açıldı

Hilvan'da Z-Kütüphanesi açıldı

Hilvan'da Z-Kütüphanesi açıldı

Hilvan'da Z-Kütüphanesi açıldı

Hilvan'da Z-Kütüphanesi açıldı

Hilvan'da Z-Kütüphanesi açıldı

Hilvan'da Z-Kütüphanesi açıldı

Hilvan'da Z-Kütüphanesi açıldı

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da bir iş yerinde satışı yasak olan hayvanlar arasında bulunan 3..
Batman'ın Hasankeyf ilçesine özgü "Mehina Sarımsağı" coğrafi ..
Yaklaşık 17 yıldır kelebekler üzerine araştırmalar yürüten Batman Üniversit..
Bu sene hububatta yüksek bir rekolte beklediklerini belirten Batman Ziraat ..
Bu yıl beklenilenin üzerinde bir yağış aldıklarını belirten Ziraat Mühendis..
​Tarım ve Orman Batman İl Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, i..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=