Lütfen bekleyin..



HAKSİAD: Küçük esnaf iflastan kurtarılmalı!

27 Kasım 2017, 12:13 - Okunma: 2925

HAKSİAD Batman Şube Başkanı, sayıları her geçen gün artan alışveriş merkezlerine direnemeyen küçük esnafın iflastan kurtarılması gerektiğini belirtti.

Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD) Batman Şube Başkanı Cemal Çetiz, son zamanlarda sayıları hızla artan büyük alışveriş merkezlerine karşı direnemeyen küçük esnafla ilgili açıklamalarda bulundu.

Alışveriş merkezi ve market zincirleriyle rekabet edemeyen esnafın adeta iflasın eşiğine geldiğini ve bazılarının kepenk kapattığını belirten Çetiz, hükümet yetkililerine, küçük esnafa destek vermeleri çağrısında bulundu.

HAKSİAD: Küçük esnaf iflastan kurtarılmalı!

Bölge esnafının son zamanlarda sıkıntılı günler geçirdiğini anlatan Çetiz, "Batman'da sayıları gün geçtikçe artan marketler zinciri ve yeni AVM'lerin açılacak olması zaten sıkıntılı günler geçiren küçük esnafı bitirme noktasına getirdi. Bölgemiz son zamanlarda sıkıntılı bir süreçten geçmektedir. Birçok alanda olduğu gibi ekonomik olarak da dar bir boğazdan geçilen bu süreçten en fazla etkilenen grup küçük esnaf dediğimiz kesimdir. Her gün birilerinin kepenk kapatmaları ve işsiz ordusuna yenilerinin eklenmesi, durumun vahametini ortaya koymaktadır. Devletin idare ve yetki makamında bulunanların bu kötü gidişata müdahil olması gerekir. Bununla ilgili yasal düzenlemeler yapmaları kaçınılmazdır, yasaları uygulamaları şarttır. Hem küçük esnafı koruyacak pozitif ayrımcılık yapmalı hem de büyük alışveriş merkezlerine yönelik uygulamalar ve önlemleri olmalıdır." dedi.

"Büyük AVM'ler şehir merkezinin dışında açılmalı"

Büyük alışveriş merkezlerinin gelişi güzel açılmamaları gerektiğini dile getiren Çetiz, "Büyük AVM'lerin mümkün mertebe şehir merkezi dışında açılmaları gerekir. İdare ve yetki makamında olanlar başka kaygılardan dolayı bazı şeylere gözlerini kapatmamalı ve yasaları işlevsiz kılmamalıdırlar. Esnaf ve işverenin sırtındaki vergi yükünün hafifletilmesi yönünde adımlar atılmalıdır. Aynı şekilde, küçük esnaf dediğimiz gruba dâhil olunurken bazı kıstasların olması gerekir. İşin ehli olanlar ehil oldukları alanda çalışmalıdır. Devlet, bu çerçevede istihdama vesile olan büyük iş yerlerine ayrı destekler sunmalıdır." ifadelerini kullandı.

"Market zincirlerinin ihtiyaçtan fazla açılmasına müsaade edilmemeli"

İhtiyaçtan fazla market zincirlerinin açılmasına izin verilmemesi gerektiğini vurgulayan Çetiz, sözlerine şöyle devam etti: "Ayrıca, küçük esnafın önünü tıkayıp rekabeti bitiren ve bölgenin kaynaklarını batıya aktaran marketler zincirlerinin ihtiyaçtan fazla açılmasına müsaade edilmemelidir. Bununla ilgili yasal düzenlemelerle beraber halkın bilinçlenmesine ağırlık verilmelidir. Aksi durumda hem büyük AVM'ler hem de küçük esnaflar sıkıntı yaşayacaklar. Bölge ekonomisi her geçen gün daha kötüye gidecek. Bunlardan kaynaklanan sıkıntı dolaylı bir şekilde devlete ve sisteme yansıyacaktır."

"İş adamlarımız işsiz gençlere ekmek kapısı olacak yatırımlara yönelmeli"

Bölgede gün geçtikçe artan işsizliğe de değinen Çetiz, "Batman'ımızda ve bölgemizde işsizlik sorunu ciddiyetini koruyor ne yazık ki. İşsiz gençlerimize yeni işsizler ekleniyor. Bu soruna çözüm için iş adamlarımıza da büyük görev düşüyor. İş adamlarımız daha çok üretime yönelmeli, fabrikalar açmalı, işsiz gençlere ekmek kapısı olacak yatırımlara yönelmelidir." şeklinde konuştu. (M. Fatih Akgül - İLKHA)

HAKSİAD: Küçük esnaf iflastan kurtarılmalı!


HAKSİAD: Küçük esnaf iflastan kurtarılmalı!

HAKSİAD: Küçük esnaf iflastan kurtarılmalı!

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Ülke genelinde olduğu gibi Batman'da da kalifiye eleman sorununun yaşan..
Kırmızı et fiyatlarındaki artışın bir türlü durdurulamadığını belirten Batm..
Ramazan Bayramı sonrası düğün hazırlıklarına başlayan vatandaşlar soluğu ku..
Ramazan Bayramı'na iki gün kala çarşı pazarda yaşanan yoğunluktan memnu..
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası (BESO) Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, yapt..
Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala hazırlıklarını tamamlayan Batman ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=