Lütfen bekleyin..



'Batman’da astım hastalığı yaygınlaştı'

15 Ağustos 2015, 17:32 - Okunma: 3551

Batman’da özellikle çocuklarda astım hastalığının giderek arttığına dikkat çeken uzmanlar, bunun araçların egzoz ve hava kirliliğinden kaynaklandığını söylediler.

Batman’da son zamanlarda çocuklarda en yaygın hastalıkların başında astım hastalığı geldiğini söyleyen uzmanlar, ebeveynlere önemli tavsiyelerde bulundu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr Şirin Aslankılıç, son yıllarda kendilerine gelen çocuklarda astım hastalığının artışta olduğunu belirtti.

Aslankılıç, “Batman’da son zamanlarda astım hastalığı çok sayıda yayılmış durumdadır. Bunun sebebinin de özellikle artan araçların egzoz ve hava kirliliğinden kaynaklandığını düşünüyoruz. Ama astım hastalığında toz, duman, sigara, parfümler önemli etkenlerdir. Bize gelen hastaların yüzde 5-10 arası bronşit ve astım hastalığından geliyor. Çocuklarda bu konuda çok hırıltılar yaşanıyor. Son dönemlerde bu baya artış göstermiş durumdadır.” dedi.

“Anne ve babalara büyük görevler düşüyor”

Astım hastalığının alerjik olmakla beraber bazen de genetik olabildiğine dikkat çeken Aslankılıç, “Burada ilk önce alerji tespit edilmelidir. Toz, duman, parfüm veya sigaraya karşı mı kişinin alerjisi var diye bakmak gerekiyor. Bunlar tespit edildikten sonra kişinin ilk tedavi olarak rahatsızlandığı o alerjiden uzak durması gerekiyor. Bizler ebeveynleri parfüm kullanmamaları konusunda uyarılarda bulunuyoruz. Çocukların yanında asla sigara içmemelidirler. Evde süpürge makinesi kullanıldığı zaman varsa çocuklar başka odaya alınmalıdır. Evdeki temizlik bittikten sonra pencereler açılıp eve temiz hava girmesi sağlanmalıdır. Bu yapıldıktan sonra çocuk odaya alınmalıdır. Çocukların kesinlikle astım hastalığından korunmaları gerekiyor. Bu görevde ilk başta anne ve babalara düşüyor.” şeklinde konuştu.

“Hırıltı, öksürük, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi astımın belirtileridir”

Astımın solunum yollarında gerçekleşen iltihaplanmalar ve daralmalar nedeniyle ortaya çıktığını söyleyen Aslankılıç, şöyle dedi:

“Hırıltı, öksürük, nefes darlığı, göğüste sıkışma hissi astımın en büyük belirtilerinden birkaçıdır. Bu belirtiler genellikle nöbetler halinde gerçekleşir ve belirli bir zamanı yoktur. Teşhis ve tedavide geç kalındığı takdirde belirtiler daha sıklaşır ve rahatsız edici bir hal almaya başlar. Astımı tetikleyen en bilinen etkenlerden bir tanesi toz böcekleridir, polenler ve küf mantarları da toz böceklerinin yanına eklenebilir. Bunun yanı sıra sigara dumanı ve bazı ilaçlar da astımı tetikleyen etkenler arasında yer almaktadır.”

Astımın belirtileriyle ilgili bilgiler paylaşan Aslankılıç, bunların nefes darlığı, 3 haftadan uzun süren öksürük, göğüste ıslık sesi ve göğüste tıkanıklık hissi olduğunu vurguladı.

Astım hastalığının tedavi yöntemleri

Aslankılıç, astımın tedavi yöntemleriyle ilgili şu tavsiyelerde bulundu: “Hasta, hastalığı ile ilgili tüm bilgilere sahip olmalı ve hekim ile sürekli diyalog halinde olmalıdır. Sağlığındaki en ufak değişimleri hekimiyle paylaşmalı, önerilen ilaçları önerilen süre zarfında düzenli kullanmalı, düzenli kontrollerine gitmelidir. Bu öneriler tutulduğu zaman astımın tam kontrolü mümkün olabilir. Astım ilaçlarının büyük bir kısmı soluk alma (inhalasyon) yolu ile kullanılan ilaçlardır ve özel aletlerle verilmektedir. Bu değişik aletlerin kullanımı konusunda mutlak surette hekiminizden eğitim almalı ve tekrarlayan vizitlerde doğru kullanıp kullanmadığınız hekim tarafından kontrol edilmelidir.” (M.Fatih Akgül - İLKHA)

Etiketler : astım
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
SAĞLIK Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığına bağlı Türkiye Sağlık..
İç Hastalıkları Uzmanı Doktor İdris Baydar, bahar döneminde artan yorgunluk..
Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte artış gösteren kene vakalarıyla il..
7 Nisan Dünya Sağlık Günü dolayısıyla açıklama yapan Batman Sağlık ve Çevre..
Allah'ın insana verdiği en önemli nimetlerden birinin sağlık olduğunu b..
Batman'da yanlış kan verildiği iddia edilen 24 yaşındaki talasemi hasta..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=