Lütfen bekleyin..



35 yıl içtiği sigara yüzünden damarı tıkandı

09 Şubat 2018, 16:38 - Okunma: 3454

Kalbe giden damarlarının tıkanması nedeniyle ameliyat olan 51 yaşındaki kişi, içtiği sigarayı bırakmanın sevincini yaşıyor.

Batman'da kalbe giden damarlarının tıkanması nedeniyle geçtiğimiz günlerde ameliyat olup damarlarına 2 adet stant takılan 51 yaşındaki Orhan Tarkan, şimdi ise içtiği sigarayı bırakmanın sevincini yaşıyor.

Batman'da ikamet eden ve 5 çocuk babası olan 51 yaşındaki Batman Valiliğinde Basın Şefi olarak görev yapan Orhan Tarkan, geçtiğimiz günlerde nefes darlığı yüzünden gittiği Bölge Devlet Hastanesinde kalbe giden bir damarının tamamının tıkandığı tespit edildi. Burada doktorlar tarafından acil olarak ameliyata alınan Tarkan, tıkanan damarına 2 adet stant takılmasının ardından tekrar sağlığına kavuştu.

Damarının tıkanmasından önce doktorların kendisine sigarayı bırakması gerektiğini belirtmesine rağmen sigarayı çok sevdiği için bir türlü bırakamadığını söyleyen Tarkan, geçirdiği ameliyat sonrası denk geldiği "9 Ocak Dünya Sigarayı Bırakma Günü"nde 35 yılı aşkın süredir içtiği sigarayı bırakmanın mutluluğunu yaşadığını kaydetti.

Yıllarca zararını bildiği halde tiryakisi olduğu sigarayı içmeye devam ettiğini, sigara dumanı yüzünden bir damarı tıkanıp ameliyat olmasının ardından tekrar sağlığına kavuşmasıyla sigarayı terk ettiğini aktaran Tarkan, "Zararın neresinden dönülürse kârdır." dedi.

"Kriz geçirene kadar sigara içmeye devam ettim"

Sigara içenlere tavsiyelerde bulunarak, bir an önce içtikleri sigarayı terk etmelerini isteyen Tarkan, "35 yıldır bir tiryaki olarak sigara içtim. Sigara yüzünden kalp krizi geçirdim ve anjiyo oldum. Bir damarım takınmıştı ve iki adet stant taktılar. Kriz geçirmeyene kadar sigara içmeye devam ettim. Başıma gelen bu olaydan sonra 35 yıldır içtiğim sigarayı '9 Ocak Dünya Sigarayı Bırakma Gününde' terk ettim ve bıraktım. Günde bir buçuk paket sigara içiyordum, bağımlısıydım. Sigaraya aylık yaklaşık 300 TL para veriyordum. Sigara içenlere sesleniyorum; beni örnek alsınlar ve kesinlikle içmesinler." diye konuştu.

"Dünyamızda en çok ölümlerin sebep olduğu şey sigaradır"

Sigaranın zararlarına dikkat çeken Batman Sağlık ve Çevrecilik Derneği (SAĞ-ÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Güneş, dünyada her yıl milyonlarca kişinin sigara nedeniyle hayatını kaybettiğini kaydetti.

Sigaranın hem maddi hem de manevi olarak büyük zararının olduğuna işaret eden Güneş, "Özellikle sağlık açısından düşündüğümüz zaman sigaranın felce, kansere, yüz cildinin çabuk yaşlanmasına yol açtığını ve birçok hastalığa neden olduğunu görüyoruz. Sigaranın çocuklar üzerinde de büyük etkisi vardır. Bu olumsuz etkilerle birlikte insanlarda genelde sağlık sorunları olarak psikolojik sorunlar da ortaya çıkıyor. Psikolojik sorunların yanı sıra insanların düzenli yürümesine, nefes almalarına engel oluyor ve insanlar çabuk bir şekilde yaşlanıyor. Dünyamızda en çok ölümlerin sebep olduğu şey sigaradır ve buna olan bağlılıktır. Vatandaşlarımıza tavsiyemiz, insan sağlığı üzerinde ciddi etkisi bulunan sigarayı en kısa sürede terk etmeleridir." ifadelerini kullandı. (M. Fatih Akgül - İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
SAĞLIK Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığına bağlı Türkiye Sağlık..
İç Hastalıkları Uzmanı Doktor İdris Baydar, bahar döneminde artan yorgunluk..
Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte artış gösteren kene vakalarıyla il..
7 Nisan Dünya Sağlık Günü dolayısıyla açıklama yapan Batman Sağlık ve Çevre..
Allah'ın insana verdiği en önemli nimetlerden birinin sağlık olduğunu b..
Batman'da yanlış kan verildiği iddia edilen 24 yaşındaki talasemi hasta..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=