Lütfen bekleyin..



Nesli tükenmekte olan "semender" bulundu

25 Mayıs 2018, 13:39 - Okunma: 1459

Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı Aydınlı (Kamerin) köyü Mağaralı (Berhadirej) mezrasında bir kişi, tarlasında nesli tükenmekte olan sarı benekli Ortadoğu lekeli "semender" buldu.

Nesli tükenmekte olan sarı benekli "semender", Batman'ın Gercüş ilçesinde bulundu.

Semenderin yuvasını gören İskender Aydın, sevimli bulduğu bu hayvanların telefonla fotoğrafını çekti.

Köylerindeki birkaç yerde semender bulduklarını belirten Aydın, internette yaptığı araştırma sonucunda, bu hayvanların neslinin tükenme tehlikesi olduğunu öğrendi.

Konuyla ilgili olarak bilgilendirme yapan Doğa Koruma ve Milli Parklar Batman Şube Müdürü Ercan Turan, semenderlerin koruma altında olmadığını ancak neslinin tükenme tehlikesi bulunduğunu söyledi.

Turan, "Koruma altında olan bir hayvan değil ama nesli tükenme kriterine yakındır. Nesli tükenme tehlikesi altında olan bir semender türüdür. Türkiye, Suriye, Lübnan, Filistin, Irak ve İran bölgelerinde bulunurlar. Bu hayvana zarar verildiği takdirde 4119 sayılı Kara Avcılık Kanunu'nun ilgili maddelerine göre gerekli yaptırım işlemleri yapılacaktır. Bu yaptırımda hem idari para cezası hem de tazminat cezası var." dedi.

Ortadoğu lekeli semender

Salamandridae (semendergiller) familyasından olan Ortadoğu lekeli semender, Türkiye, Suriye, Lübnan, Filistin, Irak ve İran'da yaşayan ve 3 alt türü bulunan bir semender türüdür. Türkiye'de ağırlıklı olarak Doğu Akdeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde sık görülen semenderler; orman açıkları, su kenarları, taşlık ve kayalık alanlarda yaşar.

Semenderlerin vücutları kalındır. Vücutlarında; parlak siyah, dağınık veya şerit halinde sarı lekeler bulunur. Bu lekelerin şekli ve büyüklükleri farklıdır. Dağılım bölgeleri esas olarak Anadolu'dur. (İLKHA)

Araç şarampole yuvarlandı: 5 yaralı

Araç şarampole yuvarlandı: 5 yaralı

Araç şarampole yuvarlandı: 5 yaralı

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Bu sene hububatta yüksek bir rekolte beklediklerini belirten Batman Ziraat ..
Bu yıl beklenilenin üzerinde bir yağış aldıklarını belirten Ziraat Mühendis..
​Tarım ve Orman Batman İl Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, i..
Milyarlarca insanın güvenli ve temiz su kaynaklarına erişimde sorun yaşadığ..
Batman'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, arı..
Batman'ın Kozluk ilçesindeki arı yetiştiricilerine, "Arıcılığın ge..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=