Lütfen bekleyin..



Uzmanlar aşırı sıcaklara karşı uyarıyor

06 Temmuz 2018, 12:03 - Okunma: 2870

Sağlıklı bir yaşam için aşırı sıcaklardan korunması gerektiğini belirten uzmanlar, önemli uyarı ve tavsiyelerde bulunuyor.

Aşırı sıcaklar, insan sağlığını olumsuz yönde etkilemeye devam ederken uzmanlar, yaz aylarının sıcak günlerinde sağlıklı bir yaşam için dikkat edilmesi gereken konular hakkında vatandaşlara önemli uyarı ve tavsiyelerde bulunuyor.

Sağlıklı bir kalp ve beden için aşırı sıcak, aşırı soğuk, aşırı yorgunluk, uykusuzluk ve çok yemekten kaçınılması gerektiğini söyleyen Kalp, Damar ve Cerrahi (KVC) Uzmanı Opr. Dr. Recep Tüten, sağlıklı bir insanın giyim, yeme, içme, uyku ve dinlenme gibi konulara azami derecede dikkat etmesi gerektiğini söyledi.

"Mümkün olduğunca sıcaklıklardan sakınılması lazım"

İnsan bedeni için ortalamanın dışında olan her şeyin bir travma meydana getirdiğine değinen Tüten, "Bir insan nasıl ki fazla çalıştığı zaman beden üstünde bir stres ve yük oluşuyorsa sıcağa maruz kaldığında da aynı şekilde bedende normalin üstünde bir stres ve yük oluşur. Bu durum en fazla kalp, tansiyon, şeker ve solunum hastalıkları gibi ciddi hastalıkları olan insanları olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle insanlar, kendilerini mümkün olduğunca sıcaklıklardan koruması lazım. Özellikle sıcağın en yoğun olduğu 11.00 ile 15.30-16.00 saatleri arası gibi bir zaman süresince mümkün olduğunca dışarda olmamaları gerekir. Ayrıca bu saatlerde ağır bir iş ve ağır bir yürüyüş yapmamaları gibi tavsiyeler de öneriyoruz. Yapmak zorunda oldukları işleri genelde 11.00’den önce ya da saat 16.00’dan sonra yapmalarını öneriyoruz." dedi.

"Hafif tuzlu ayran sıvı ihtiyacınızı giderecek önemli bir içecektir"

Sıcaklarda sıvı kaybını önlemek için hafif tuzlu ayranın bol miktarda tüketilmesi tavsiyesinde bulunan Tüten, "Sıcağın bir takım mineral ve sıvı kaybı gibi ekstra anormallikleri var. Bu da ağızdan alınan gıda maddeleri yerine sıvı içeceklerin tercih edilmesiyle çözülecektir. Bu açıdan en güzel içecek hafif tuzlu ayrandır. Hafif tuzlu ayran en tavsiye edilen ve sıvı ihtiyacını giderecek önemli bir maddedir." şeklinde konuştu.

"Mümkün olduğunca tuzu, yağı ve salçası az gıdalar tüketmek gerekir"

Konuşmasının devamında Tüten, "Yazın özellikle moda yiyecekler var ve bunlardan bir tanesi de dondurmadır. Dondurma mineral değeri açısından çok güzel bir besin ve çokta iyi bir yiyecektir. Ancak bunda da aşırıya kaçmamak lazım. Çünkü enerji değeri çok yüksek olan bir besindir ve dolayısıyla beden için fazla tüketildiğinde mahsurlu olur. Makul ölçülerde az az dondurma yenilebilir. Bol bol su, ayran ve soda gibi içecekler tüketilmesi gerekir. Mümkün olduğunca tuzu az, yağı az ve salçası az gıdalar tüketmek gerekir." ifadelerini kullandı.

"Dar elbiseler mahsurlu bol rahat elbiseleri tercih etmeleri lazım"

Giyim konusunda da uyarılarda bulunan Tüten, şunları söyledi: "Giyim noktasında da çok dikkat etmemiz lazım. Çok koyu renkli, sıcağı çok çeken kıyafetleri tercih etmememiz gerekir. Pamuklu giysi, iç çamaşır ve kumaşları tercih etmemiz gerekir. Çünkü pamuk teri emer. Aynı şekilde dar elbiseler yerine mümkün olduğunca bol rahat elbiseleri tercih etmemiz lazım."

"Kaylûle uykusu beden sağlığı açısından çok gereklidir"

Özellikle yaz günlerinde kaylûle uykusunun önemine vurgu yapan Tüten, "Bedenin direnci açısından yediğimiz gıdalar, tükettiğimiz malzemeler önemli olduğu kadar bedenin dinlenmesi de çok önemlidir. Tıpkı herhangi bir giysi yıkanırken temizlendiği gibi bedenin hücresel düzeyde temizlenip zindeleşmesi için iyi bir uykuya ihtiyacı vardır. Yaz mevsimlerinde gündüzleri çok uzun, geceleri ise kısa olduğu için öğle vaktinden hemen sonra yapılan kaylûle uykusunu özellikle tavsiye ederiz. Bu uykunun herhangi bir saati de önemli değildir. İlla şu kadar saat, bu kadar saat gibi bir yaklaşımda bulunmak doğru değildir. 10-15 dakika dahi öğle vaktinde uyuyup dinlenilse yeterlidir. Yemeğe, sıcağa dikkat ettiğimiz kadar bu uyku ve özellikle öğle saatlerinde dinlenme konusuna da dikkat etmemiz beden sağlığı açısından çok gereklidir." dedi. (Mehmet Sait Çelik, Mehmet Salih Akgül – İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
SAĞLIK Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığına bağlı Türkiye Sağlık..
İç Hastalıkları Uzmanı Doktor İdris Baydar, bahar döneminde artan yorgunluk..
Havaların ısınmaya başlamasıyla birlikte artış gösteren kene vakalarıyla il..
7 Nisan Dünya Sağlık Günü dolayısıyla açıklama yapan Batman Sağlık ve Çevre..
Allah'ın insana verdiği en önemli nimetlerden birinin sağlık olduğunu b..
Batman'da yanlış kan verildiği iddia edilen 24 yaşındaki talasemi hasta..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=