Lütfen bekleyin..



​"Kütüphaneler okumadan çok çalışma mekânı olarak kullanılıyor"

13 Ağustos 2018, 10:17 - Okunma: 2129

​Batman İl Halk Kütüphanesi Müdür Yardımcısı Mehmet Emin Yılmaz, Batman’da 34 senedir hizmet veren Halk Kütüphanesi’ndeki faaliyetler hakkında açıklamalarda bulundu.

Batman İl Halk Kütüphanesi Müdür Yardımcısı Mehmet Emin Yılmaz, kütüphanenin kuruluşundan bu yana kitap sayısından okuyucu sayısına kadar yapılan bütün çalışmaları İlke Haber Ajansı’yla (İLKHA) paylaştı.

Kütüphane olarak verdikleri hizmetlerle ilgili açıklamalarda bulunan Yılmaz, Batman'da Kültür Merkezi ve bir şube ile Gercüş, Beşiri, Hasankeyf, Kozluk ve Sason ilçelerinde ise halk kütüphaneleri ilenin mevcut olduğunu söyledi.

İl kütüphanesinin sabah saat 08.00’den saat 22.00’ye kadar 14 saat kesintisiz açık tutulup, kullanıcıların kütüphane hizmetlerinden daha fazla yararlanmalarının sağlandığını aktaran Yılmaz, her geçen yıl Batman geneli okuyucu sayısı arttığını ifade etti.

Yılmaz, “Türkiye’de ve Batman’da kütüphanelere olan ilgi, gün geçtikçe sadece araştırmaya ve meraklı okuyuculara hizmet veren kütüphaneler bugün daha çok ders çalışma amacıyla kullanılıyor. Konutların küçülmesiyle beraber ve nüfusun artmasıyla evlerde uygun çalışma ortamının olmaması özellikle de kütüphanelerin bulunmaması, dolasıyla öğrenciler daha çok devlet kütüphanelerin araştırmadan ziyade çalışma mekânı olarak kullanıyorlar. Türkiye'deki uygulama ile Batman’daki uygulamada bu yöndedir. Türkiye’de bin 200’ün üzerinde halk kütüphanesi vardır. Bu halk kütüphanelerinde, kullanıcılara çeşitli kütüphane hizmetleri verilmektedir. Kullanıcıların bilgi edinmesi, güzel vakit geçirmesi, okuması, kitabı ödünç alması gibi hizmetlerden faydalanmaktadırlar.” dedi.

“Kütüphaneler haftanın 7 günü hizmet vermektedir”

Öğrencilerin ders çalışma ortamları oluşturmak için gece saatlerine kadar kütüphanelerin hizmet verdiğini söyleyen Yılmaz, “Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı halk kütüphaneleri, il, ilçe ve belde şeklinde bir örgütlenmeyle hizmet vermektedir. Özellikle son yıllarda kütüphane hizmetlerinde verilen süre artırılma yönüne gidilmiştir. Bu kapsamda daha çok il halk kütüphaneleri diğer kütüphaneler gibi daha fazla etüt imkânı vermek, kütüphane kitabından ve kütüphane kullanıcılarının fazla faydalanmalarını sağlamak için gece geç saatlere kadar kütüphane hizmetleri verilmektedir. Batman'da da İl Halk Kütüphanesi Müdürlüğüyle Kültür Müdürlüğünün bulunduğu kültür merkezi binamızda 3 ayrı salonda buna şube kütüphanemizde dâhildir. Kütüphane kullanıcılarından gelen gece kütüphane hizmetinin verilmesi talebi dikkate alınarak kitaptan azami faydalanmayı sağlamak, çeşitli sınavlara hazırlanan kütüphane kullanıcılarına kendi kitaplarıyla etüt yapma imkânı vermek üzere valiliğimiz ve bakanlığımız uygun görüşleri doğrultusunda haftanın yedi günü saat 08.00’dan gece 22.00’a kadar kesintisiz kütüphane hizmeti verilmektedir.” diye konuştu.

“Geçmiş yıllara göre Batman’da kütüphane sayısında artış yaşanmıştır”

Son yıllarda öğrenciler kütüphanede ders çalışmaya daha da yoğunlaştığını ifade eden Yılmaz, “Kütüphanemizde 3 ayrı salonda 250 kişiye yakın oturma kapasitesiyle hizmet vermekteyiz. Şube kütüphanemiz ilçelerimizden Gercüş, Beşiri, Hasankeyf, Kozluk ve Sason ilçelerimizde de birer kütüphane bulunmaktadır. Kütüphanesi olmayan ilçemiz yoktur. Geçmiş yıllara göre ilimizde kütüphane sayısında bir artış yaşanmıştır. Okuyucularımızda da sürekli bir artış olmakta yıllık verilerimize baktığımızda Batman geneli, 110 bin kitaptan toplam 20 bine yakın üyeye 60 bin kitap ödünç verilip, 200 bine yakın vatandaşımız Batman'daki kütüphanelerden faydalanmaktadır.” ifadelerini kullandı.  

“E-kitap şeklindeki teknolojiden yararlanarak okuma alışkanlığı artırılabilir”

Gençlerin okumaya ola ilgilerinin teknolojiden faydalanarak artırılabileceğini aktaran Yılmaz, Konuşmasının devamında şunları aktardı: “Gençliğin kitaplara ve okumaya olan ilgisinin artması teknolojik gelişmelerden de faydalanmak gerekiyor. Özellikle, e-kitap hizmetinin yaygınlaşması okuma alışkanlığının artmasına vesile olacaktır. Okumanın daha çok ailede özellikle okula gidilmesiyle beraber öğrencilerimizin teşvik edilmesiyle küçük yaşlarda kazanılan bir alışkanlıktır. E-kitap şeklindeki teknolojik gelişmelere paralel olarak da okuma alışkanlığının yaygınlaşması sağlanabilir. Toplumda okuma alışkanlığının yok olması beraberinde bazı sorunları da getirmektedir. Toplumun kültürel, bilgi ihtiyacını karşılayan bilgi ve belge merkezleri olan kütüphanelerin yaygınlaşmasıyla yaygın eğitim kuruluşu olan kütüphanelerin eğitime ve insanın yetişmesine, gelişmesine katkı vereceğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

“Okuma alışkanlığı toplumda yeterince yok”

Konuşmasının sonunda Yılmaz, “Toplumda okuma alışkanlığı kazandırılabilmesi için yapılan çabalara katkı sağlamak gerekir. Son yıllarda yapılan okuma kampanyalarıyla bu yönde yoğunlaştırılmıştır. Batman’da ‘Batman Her Yerde Okuyor’, kampanyası valimizin destekleriyle son birkaç yıldır yoğun bir şekilde devam ediyor. Küçük yaşlarda okuma alışkanlığı kazandırılmasıyla okuma alışkanlığının artması toplumdaki bazı sorunlarım çözülmesine hatta hayatı kolaylaştırmaya yönelik çabaların desteklenmesine vesile olacaktır. Okuma alışkanlığı toplumda yeterince yok. Bu konuda bazı eksiklerin olduğu hepimizce malumdur.” diye konuştu. (Mehmet Sait Çelik – İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
KÜLTÜR-SANAT Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da İslami Sivil Toplum Kuruluşları tarafından ortaokul ve lise ö..
Genç ASKON Batman Şube Başkanı Serkan Şahin ve yönetimi, Batman Valisi ve B..
HÜDA PAR’ın Seçmeli Ana Dil dersine yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla..
Çoğu tarihi roman olmak üzere yazdığı 20'ye yakın eserle tanınan Batman..
Batman Üniversitesinde "İslam Ahlakı" serisi kapsamında "Mev..
Batman Üniversitesi Merkez Kampüs Yerleşkesi Testili Parkta "öğrenci t..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=