Lütfen bekleyin..



Batmanlı ahşap sanatçısı evini atölyeye çevirdi

09 Eylül 2015, 17:22 - Okunma: 5233

Batman’da ahşap yakma-dağlama sanatçısının kendi imkânlarıyla yaptığı el sanatını eserler büyük ilgi görüyor.

Batman’daki evinde ahşap yakma-dağlama sanatı işleyen Muharrem Fırat Kaya, daha önce Batman’da yapılmayan bir sanatı icra ettiğini, bunun da halk tarafından büyük ilgi gördüğünü söyledi.

Lise yıllarında özellikle ahşap sanatına merak salan Muharrem Fırat Kaya, evinde ahşap yakma dağlama sanatıyla uğraşıyor. Batman Endüstri Meslek Lisesi’nde Makine Ressamlığı ve Batman Üniversitesinde Geleneksel El Sanatları bölümü mezunu olan Kaya, sanatı için evini adeta atölyeye çevirdi.

Lise yıllarında makine ressamlığından bu işe merak salıp araştırdığını belirten Kaya, “En son Batman Üniversitesi Geleneksel El Sanatları bölümüne kaydımı yaptım. Üniversitede tam olarak bu ders verilmese de bir altyapı olarak tensip, ebru, hat gibi dersler aldım. Bu eğitimle eski Osmanlı sanatlarını öğrendim.  Son olarak bu sanatları ahşapta birleştirme fikirleri oluştu. Daha önceleri de ahşapla ilgilendim, yakarak bu sanatları ahşapta uygulamaya başladım. Bu vesileyle ahşap yakma dağlama sanatına başladım.” dedi.  

Ahşap yakma-dağlama sanatı üzerine birçok fikrini uygulamaya koyduğunu ifade eden Kaya, “Şu anda da aklımda değişik fikirler var, zamanla fırsat ve imkân bulursam yapmaya başlarım. İmkânsızlıktan dolayı bazı projelerimi yapamıyorum. Batman’da bu işi yapmak için fırsat, imkân ve malzeme sıkıntısı var. Şu anda belirli bir atölyem ve malzemelerim olmadığından bu işi evde yapıyorum. İmkânlar elverişli olsaydı bazı makinalar alarak çalışmamı geliştirmeye çalışırdım. Maddi olarak bunları karşılayamadığım için sanatımı evde yapıyorum. Evimin bir odasını atölyeye çevirdim. İlerde imkân bulursam bir atölye açıp bütün sanatları birbirine harmanlayıp birleştirerek değişik sanatlar yapmayı düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

“Sanatın olduğu yerde savaş olmaz”

Son olarak yetkililerden bu tür sanatların önünü açmaları için yardımcı olmalarını beklediğini dile getiren Kaya, “Herkesin sanatla ilgilenmesini istiyorum. Herkes bir hobi olarak bir şeyler yapabilir. Sanat kimseye zarar vermiyor, aksine fayda sağlıyor. Sanatın olduğu yerde savaş olmaz. Her yerde sanatın ön planda olmasını isterim.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Etiketler : ahşap, sanat,
  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
KÜLTÜR-SANAT Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da İslami Sivil Toplum Kuruluşları tarafından ortaokul ve lise ö..
Genç ASKON Batman Şube Başkanı Serkan Şahin ve yönetimi, Batman Valisi ve B..
HÜDA PAR’ın Seçmeli Ana Dil dersine yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla..
Çoğu tarihi roman olmak üzere yazdığı 20'ye yakın eserle tanınan Batman..
Batman Üniversitesinde "İslam Ahlakı" serisi kapsamında "Mev..
Batman Üniversitesi Merkez Kampüs Yerleşkesi Testili Parkta "öğrenci t..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=