Lütfen bekleyin..



"Anız yakmakla geleceğimizi karartıyoruz"

29 Ağustos 2018, 17:03 - Okunma: 1417

Batman'da mısır hasadı sonrası basına açıklamada bulunan yetkililer, anız yakmanın toprağı öldürdüğünü ve geleceklerini kararttığını belirterek, çiftçileri uyardı.

Batman'da bu yıl yağışların çok iyi olduğunu ve bu sebeple çiftçilerin beklediklerinin üzerinde verim aldığını belirten yetkililer, ekinlerin geçen yıllara göre bu yıl bol olmasının kendilerini sevindirdiğini dile getirdi.

Hasat sonrası basına açıklamada bulunan yetkililer, anız yakmanın toprağı öldürdüğünü ve geleceklerini kararttığını belirterek, çiftçileri anız yakmamaları hususunda uyardı.

Batman merkez Erköklü (Irmîyê) Mahallesinde yapılan mısır hasat törenine Batman Vali Yardımcısı Mekan Çeviren, Batman İl Tarım ve Orman Müdürü Nurettin Kiyas, Batman Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, Tarım ve Orman Müdürlüğü Şefleri ve çiftçilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

"Anız yakmak yasak, bu konuda çok sıkı tedbirler alacağız"

Mısır hasadı sonrası basına açıklamada bulunan Batman Vali Yardımcısı Mekan Çeviren, anız yakılmaması konusunda çiftçileri uyardı.

Çeviren, "Biçerdöver sürücüsü kardeşimiz bize gösterdi yeni yöntem ve teknikle artık anız olmayacak. Biz valilik olarak şunu ifade etmek istiyoruz. Anız yakmak yasaktır. Bu konuda çok sıkı tedbir ve önlemler alacağız. Çok ağır para cezaları var. Bu konuda sayın çiftçilerimizi duyarlı olmaya davet ediyoruz. Anız yakmak toprağı öldürür. Toprakta ne kadar verimli mikroorganizma, miralar ve vitamin var. Bunları yok diyoruz. Anız yakmakla geleceğimizi karartıyoruz. Bu açıdan ben çiftçilerimizi anız yakma konusunda duyarlı olmaya davet ediyorum." dedi.

"Mısır hasadından sonra ilimizde en büyük sorun anızların yakılmasıdır"

Mısır hasat sezonunun başladığını dile getiren İl Tarım ve Orman Müdürü Nurettin Kiyas ise hasattan sonra en büyük sorunlarının anız yakılması olduğunu söyledi.

Kiyas, "Batman ili özellikle çukurda olduğu için anız yangınlarından sonra şehirde ciddi bir anız dumanları çökmektedir. İlimizde yaklaşık 400 bin nüfus var. Nüfus yoğunluğu da olduğundan dolayı anız dumanlarından ciddi bir şekilde etkilenmekteyiz. Özellikle astım hastaları ve yaşlılarımız bu sezonda anız dumanlarından etkilenmektedirler. Valilikten gelen emirle anız yakılması konusunda ciddi tedbirler aldık. Çiftçilerimizin anız yakmamalarını öneriyoruz." ifadelerini kullandı.

Anızlarını yakan çiftçilere para cezası verileceğini hatırlatan Kiyas, "Çiftçilerimizin ceza almasından ziyade anızlarını yakmayarak topraklarını sürerek hem toprağı zenginleştirmiş olacaklar hem de topraktaki yararlı mikroorganizmaların ölümünü engellemiş olacaklardır. Sezonun çiftçilerimize hayırlı olmasını diliyorum." şeklinde konuştu.

"Batman'da 70 bin ton mısır beklemekteyiz"

Mısır hasadının çiftçilere ve bölgeye hayırlı olması temennisinde bulunan Ziraat Odası Başkanı Nizamettin Aydiş, "Batman genelinde 40 bin dekar arazi üzerinde mısır ekimi yapılmış. Dolayısıyla Batman'da 70 bin ton mısır beklemekteyiz. Allah'a hamd olsun bu sene üretim çok iyidir. Dekarda yaklaşık bin 700 kilo mısır verimi var. Üretim iyi olunca fiyat da iyi oluyor. Onun için bu sene mısırda çiftçimizin yüzü güldü diyebiliriz. Bu sene hububat (arpa, buğday ve mercimek) veriminde büyük sıkıntılar yaşadık. Mısır bu açığı kapatacağını tahmin ediyorum. Her sene mısır ekilmemesi lazım çünkü dekarda 160-170 kilo gübre veriliyor. 5-6 sene üst üste mısır ekilirse elimizdeki arazileri kaybetmiş oluruz. Çiftçilere tavsiyemiz 2-3 senede bir değişik ürünler yetiştirmeleri gerekir." dedi.  

Anız yangınlarının zararlarına da değinen Aydiş, "Anız konusunda çiftçilerimiz köylülerimiz özellikle bilinçlendiler. Biz geçen sene Türkiye'de ilk defa Batman'da anız çalıştayı yaptık. Köylülerimiz çiftçilerimiz artık anızın zararlı olduğuna inandı. Anız yakılmasıyla hem toprağa hem toprağın içindeki canlılara zarar verildiğini öğrendiler. Yakılan anızdan sonra ölen canlılar 20 sene yerleri dolmuyor. Bu sene Batman'da anız yangını olmadı inşallah bundan sonra da olmayacak. Bu konuda çiftçilerimize çok teşekkür ediyorum." diye konuştu. (Mehmet Sait Çelik –İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da bir iş yerinde satışı yasak olan hayvanlar arasında bulunan 3..
Batman'ın Hasankeyf ilçesine özgü "Mehina Sarımsağı" coğrafi ..
Yaklaşık 17 yıldır kelebekler üzerine araştırmalar yürüten Batman Üniversit..
Bu sene hububatta yüksek bir rekolte beklediklerini belirten Batman Ziraat ..
Bu yıl beklenilenin üzerinde bir yağış aldıklarını belirten Ziraat Mühendis..
​Tarım ve Orman Batman İl Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, i..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=