Lütfen bekleyin..



​"Anız yangınlarını önleyici tedbirler alınmalı"

30 Ağustos 2018, 10:43 - Okunma: 1426

Batman SAĞ-ÇEV Başkanı Sıtkı Güneş, anız yangınlarıyla ilgili etkin bir mücadele yürütülmesi gerektiğini belirterek, anız yakanların doğrudan gelir desteklerinin kesilmesi gerektiğini söyledi.

İnsan sağlığını ve çevreyi olumsuz yönde etkileyen anız yangınlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Batman SAĞ-ÇEV Başkanı Sıtkı Güneş, anız yangınlarıyla ilgili gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti.

Batman'da halkı, mısır hasadından sonra yakılan anız dumanı korkusu sardı. Anız yangınlarıyla ilgili açıklamalarda bulunan Sağlık ve Çevrecilik Derneği (SAĞ-ÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı Sıtkı Güneş, anız yangınlarıyla ilgili etkin bir mücadele yürütülmesi gerektiğini belirterek, anız yakanların doğrudan gelir desteklerinin kesilmesi gerektiğini söyledi.

Bu seneki temaslarının "Anız yakma insanlara ve bütün canlılara saygılı ol" olduğunu hatırlatan Güneş, insan sağlığını tehdit eden anızın birçok hastalığa sebep olduğunu belirtti.

Güneş, "Anızın yakılması toprağın fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerine zarar veriyor. Anızda ortaya çıkan duman havayı kirletiyor. Toprağın 5-10 santimetre derinliklerinde bulunan mikroorganizmaların yüzde 70'ne zarar verildiği görülmektedir. Anız yakma sonucunda küresel ısınmaya sebep olduğundan dolayı bununla birlikte insan sağlığı açısından da nefes darlığı problemlerinin oluşmasına, alerjik hastalıklara, kalp hastalara, tansiyon hastalarına ve astım ataklarına sebep olmaktadır." dedi.

Güneş, her yıl ülkede yakılan anızların hava koşulları ve tedbirsizlikler yüzünden büyük çapta yangınlara dönüşmelerinden dolayı hektarlarca ürünlerin yok olmasına neden olduğunu vurguladı.

"Bu insanlığa sığmayacak bir durumdur"

Konuşmasının devamında Güneş, şunları söyledi: "Ama ne yazık ki üzülerek söyleyelim, anızların en çok yakıldığı bölge Güneydoğu Anadolu Bölgesidir. Kendi elimizle kendi vatandaşlarımızı zehirliyoruz. Buna kimsenin hakkı yoktur. Bu insanlığa sığmayacak bir durumdur. Anız yangınlarını önleyici ve yakmamaları için levhaların köy yollarına ve tarlalara yakın yerlere asılmasını istiyoruz ve hasatların yapılacağı zamanlarda köylere ve muhtarlıklara broşürlerin dağıtılmasını istiyoruz. TV ve radyolarda anız yakmanın günah ve zararlı olduğu, ayrıca insan sağlığına verdiği zararların neler olduğu ve cezai müeyyidelerin olacağı ile ilgili bilgilendirmelerin yapılmasını istiyoruz. Özellikle din görevlilerinin hutbelerde anız yakmanın günah olacağını anlatmalıdırlar."

"Anız yakanların doğrudan gelir desteği kesilmeli"

Anız yakanların gelir desteklerinin kesilmesi gerektiğini aktaran Güneş, "Devletten isteğimiz anız yakmayan kişilerin mazot desteğinin fazla olacağını söyleyerek bunun mazot desteğinin fazla vermesini istiyoruz. Ayrıca anız yakan kişilerin doğrudan gelir desteklerinin kesileceğini ve bunun daha önceden imza altına alınmasını istiyoruz. Anız yakma, saman ithal etme diyoruz. Özelikle anız yakma dönemlerinin yaklaşmasıyla birlikte komşu il ve ilçelerin kolluk kuvvetleri devriyelerinin çoğaltmasını istiyoruz. Hasat zamanında biçerdöverlerin toprak yüzeyinde ekinlerin biçilmesini istiyoruz ve bunun sürekli olarak denetlemelerini istiyoruz." ifadelerini kullandı.(İLKHA)

Bakırcı esnafı hammadde almakta zorlanıyor


Bakırcı esnafı hammadde almakta zorlanıyor

Bakırcı esnafı hammadde almakta zorlanıyor

Bakırcı esnafı hammadde almakta zorlanıyor

Bakırcı esnafı hammadde almakta zorlanıyor

Bakırcı esnafı hammadde almakta zorlanıyor

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da bir iş yerinde satışı yasak olan hayvanlar arasında bulunan 3..
Batman'ın Hasankeyf ilçesine özgü "Mehina Sarımsağı" coğrafi ..
Yaklaşık 17 yıldır kelebekler üzerine araştırmalar yürüten Batman Üniversit..
Bu sene hububatta yüksek bir rekolte beklediklerini belirten Batman Ziraat ..
Bu yıl beklenilenin üzerinde bir yağış aldıklarını belirten Ziraat Mühendis..
​Tarım ve Orman Batman İl Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, i..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=