Lütfen bekleyin..



Kuyumcular dertli: ​"Mecbur olanların dışında altın alan yok"

08 Eylül 2018, 13:12 - Okunma: 3199

​İnsanların artık yatırım için değil, ihtiyacı olduğu için altın aldığını söyleyen Batmanlı kuyumcular, dövizdeki artıştan büyük oranda etkilendiklerini belirttiler.

Kuyumcular, son dönemde Türkiye’ye yönelik yapılan ekonomik saldırılardan etkilenenler arasında yerini aldı. Döviz ile birlikte altın fiyatlarının yükselmesi nedeniyle altın, eskisi gibi ‘güvenilir liman’ özelliğini kaybetti.

Altın fiyatının yükselmesinin piyasayı olumsuz etkilediğini vurgulayan Batmanlı kuyumcular, ihtiyacı olanların dışında neredeyse kimsenin artık altın almadığını kaydetti.

Doların düşmesiyle ancak piyasanın hareketlilik kazanacağını söyleyen kuyumcu Ayetullah Çetiz, “Dolar yükselmeden önce güzel iş yapıyorduk. Yaklaşık son bir yılda dolar yüzde 80 yükseldi. Doların yükselmesi de altına yansıdı. O yüzden şu an işlerimiz iyi değil. Bilezik gramını şu anda 240 liradan satıyoruz. Dolar yükselmeden önce bunun gramı 170 lira civarındaydı. Çeyrek fiyatı ise şu anda 435 liradır. Dolar yükselmeden önce çeyrek fiyatı 330 liraydı. Şu durumda mecbur olmayan gelip altın almıyor. Altın almaya gelen yok. Çok mecburi bir durum varsa düğün gibi o zaman altın almaya gelen oluyor. Onun haricinde kimse altın almıyor. Beklentimiz doların düşmesidir. Dolar düşerse altında düşecek. O zaman belki işlerimiz açılır.” dedi.

“Çare dolardan vazgeçmektir”

Döviz kurundaki artıştan ötürü piyasada hareketliliğin kalmadığını belirten bir diğer kuyumcu Şükrü Ay, “Altın ihtiyacı olanlar, yani mecbur olanlar gelip altın alıyor. Dolar yükselmeden önce altın gramı 170 civarındayken piyasada hareketlilik vardı. Hareketlilik olmadığı zamanda düğün sezonunda ister istemez hareketlilik oluyordu. Şu anda zaruri olmasa kimse gelip altın almaya gelmiyor. O yüzden piyasa şu anda yüzde 90 durgundur. Bunun çaresi dolardan vazgeçmektir. Nasıl Mark kalktıysa bir ara doların da kalacağına inanıyorum. Dolar ortadan kalksa her şey düzelir.” diye konuştu.

“İnsanlar yatırım için değil ihtiyacı için altın alıyor”

Vatandaşların yatırım için değil ihtiyaçları olduğu için altın almaya geldiğini aktaran Menduh Obut, “Altın fiyatı geçtiğimiz haftalara göre şu anda yüksektir. Şu anda biraz fiyatı oturdu da, yalnız biraz daha düşmesi lazım ki insanlar daha rahat alışveriş yapsın. Ama şu anda abartıldığı gibi bir ekonomik kriz yok. Ekonomik bir savaşla karşı karşıyayız; ama bu sorun Sayın Tayyip Beyin bir sorunu değil, hepimizin sorunudur. Bu devletimize karşı yapılan bir ekonomik savaştır. Hepimizin ülkemize destek vermesi lazım. İnşallah ilerde sistemde oturur, fiyatlarda düşer. Ama şu anda altın alan da var, satan da var; öyle bir kriz yok. Yani genellikle insanlar yatırım için değil ihtiyacı için altın alıyor.” ifadelerini kullandı.(Mehmet Fatih Akgül-İLKHA)

ABD'de istihdam ve ücret artışı beklentiyi aştı


ABD'de istihdam ve ücret artışı beklentiyi aştı

ABD'de istihdam ve ücret artışı beklentiyi aştı

ABD'de istihdam ve ücret artışı beklentiyi aştı

ABD'de istihdam ve ücret artışı beklentiyi aştı

ABD'de istihdam ve ücret artışı beklentiyi aştı

ABD'de istihdam ve ücret artışı beklentiyi aştı

ABD'de istihdam ve ücret artışı beklentiyi aştı

ABD'de istihdam ve ücret artışı beklentiyi aştı

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Bir yılda tavuk eti fiyatlarına yüzde 150 zam yapıldığını belirten tüketici..
Ülke genelinde olduğu gibi Batman'da da kalifiye eleman sorununun yaşan..
Kırmızı et fiyatlarındaki artışın bir türlü durdurulamadığını belirten Batm..
Ramazan Bayramı sonrası düğün hazırlıklarına başlayan vatandaşlar soluğu ku..
Ramazan Bayramı'na iki gün kala çarşı pazarda yaşanan yoğunluktan memnu..
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası (BESO) Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, yapt..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=