Lütfen bekleyin..



Hasankeyf’teki tarihi eserlerden biri daha taşınıyor

08 Eylül 2018, 21:42 - Okunma: 2786

Zeynel Bey Türbesi ve Artuklu Hamamı’nın Türkiye'de ilk defa kullanılan sistemle taşınmasının ardından baraj gölünde kalacak olan İmam Abdullah Türbesi’nin ise 2 parça şeklinde bütünsel olarak önümüzdeki pazartesi günü taşınması planlanıyor.

Zeynel Bey Türbesi ve Artuklu Hamamının ardından İmam Abdullah Zaviyesinin de Pazartesi günü taşınacağı açıklandı.

HES projesi kapsamında Ilısu Baraj göleti altında kalacak olan Batman'ın tarihi antik kenti Hasankeyf ilçesindeki tarihi yapıların taşınma işlemleri için hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor.

Daha önce Hasankeyf'in en önemli tarihi eserlerinden olan ve yaklaşık 16 milyon TL'ye özel sistemle Yeni Kültürel Park Alanı'na taşınan 550 yıllık Zeynel Bey Türbesi ile 37 milyon kaynak harcanarak taşınan tarihi 650 yıllık Artuklu Hamamı’nın ardından bu kez tarihi İmam Abdullah Zaviyesi’nin taşınması işlemleri başladı.

DSİ Ilısu Projesi 16. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada, “Ilısu barajı kapsamında göl alanında kalan kültür varlıklardan İmam Abdullah Zaviyesi ve minaresi taşınma işlemlerine başlanıyor. Hasankeyf Anıt Eserlerin Taşınması ve Korunması işi kapsamında taşınacak olan İmam Abdullah Zaviyesi’nin kaldırma işlemi yapılmıştır. Taşıma işlemi pazartesi günü yapılacaktır. Öncelikle 800 ton ağırlığındaki zaviye ve akabinde de 400 ton ağırlığındaki minaresi taşınacak.” ifadelerine yer verildi.

İmam Abdullah Zaviyesi taşıma işlemlerinden sonra da Sultan Süleyman Koç Minaresi, Er-Rızık Camii, Kızlar (Eyyubi) Camii ve Koç Camii taşınıp, Yamaç Külliyesi ve Orta Kapı da yerinde muhafaza edilecek.

İmam Abdullah Zaviyesi

Hasankeyf Köprüsüne girişte soldaki tepe üzerinde bulunan İmam Abdullah Zaviyesi, Dicle Nehrine kuzeyden bakan bir mezarlık kümesinin ortasında yer almaktadır. İmam Abdullah M.S. 638 yılında Hasankeyf Kalesini altı yüz yıllık Bizans hâkimiyetinden kurtarmak üzere düzenlenen son İslami akınlarda, Halid Bin Velid’in ünlü komutanı İyaz Bin Ganem’in sağ kolu olarak görev yapmış ve bu tarihteki Hasankeyf kuşatması sırasında şehit düşmüştür.

Dikdörtgen bir avlunun içinde, kare planlı olarak inşa edilmiş olan İmam Abdullah türbesinin sağ köşesinde yine kare planlı olarak inşa edilmiş bir kule ve türbenin güneyinde uzun dikdörtgen şeklinde yapılmış bir mescit vardır. Türbe ile kule arasındaki beşik tonozlu girişin kapı kanatlarının ahşap oymacılığında ve türbenin kubbesinde bulunan âlemdeki incelik, 14. yüzyıl sanat zevkinin özelliklerini taşımaktadır. Sanat değeri yüksek olan bu kapı, Diyarbakır Müzesinde koruma altındadır. Kültür Bakanlığınca tescilli olan İmam Abdullah Zaviyesi, Hasankeyf ve yöre köylüleri tarafından her zaman ziyaretler yapılmaktadır.(İLKHA)

Hasankeyf'teki tarihi eserlerden biri daha taşınıyor

Hasankeyf'teki tarihi eserlerden biri daha taşınıyor

Hasankeyf'teki tarihi eserlerden biri daha taşınıyor

Hasankeyf'teki tarihi eserlerden biri daha taşınıyor

Hasankeyf'teki tarihi eserlerden biri daha taşınıyor

Hasankeyf'teki tarihi eserlerden biri daha taşınıyor

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
KÜLTÜR-SANAT Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da İslami Sivil Toplum Kuruluşları tarafından ortaokul ve lise ö..
Genç ASKON Batman Şube Başkanı Serkan Şahin ve yönetimi, Batman Valisi ve B..
HÜDA PAR’ın Seçmeli Ana Dil dersine yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla..
Çoğu tarihi roman olmak üzere yazdığı 20'ye yakın eserle tanınan Batman..
Batman Üniversitesinde "İslam Ahlakı" serisi kapsamında "Mev..
Batman Üniversitesi Merkez Kampüs Yerleşkesi Testili Parkta "öğrenci t..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=