Lütfen bekleyin..



​İmam Abdullah Zaviyesinin minaresi de taşındı

12 Eylül 2018, 11:45 - Okunma: 2544

Hasankeyf'teki tarihi İmam Abdullah Zaviyesinin ardından zaviyesinin minaresi de özel sistemle yeni yerine taşındı.

HES projesi kapsamında Ilısu Barajı göleti altında kalacak olan Batman'ın Hasankeyf ilçesindeki tarihi eserlerin taşınma işlemleri sürüyor. 

Yaklaşık 12 bin yıllık geçmişi olan Hasankeyf’in en önemli tarihi eserlerinden olan ve geçtiğimiz pazartesi günü başarılı bir şekilde taşınan tarihi İmam Abdullah Zaviyesinin ardından bu kez zaviyesinin minaresi de özel sistemle yeni yerine taşındı.

540 yıllık Zeynel Bey Türbesi ve 650 yıllık Artuklu Hamamı ile 12'nci yüzyılda Artuklular döneminde yapılan İmam Abdullah Zaviyesinin ardından zaviyenin minaresi de Yeni Kültürel Park Alanı’na (Arkeopark) taşınma işlemleri başarıyla sonuçlandı.

Taşınma işlemi başarıyla gerçekleştirilen 400 ton ağırlığındaki İmam Abdullah Zaviyesinin minaresi de bütünsel olarak taşınan eserler arasında yerini aldı. Zaviyeden geri kalan 200 ton ağırlığındaki müştemilatı ise ileriki günlerde taşınması planlanıyor.

Saat sabah 08.00’de başlayan taşıma işlemi özel yapılan yolda 2 buçuk kilometre boyunca yaklaşık 2 buçuk saat devam etti. Ardından İmam Abdullah Zaviyesinin minaresi, Yeni Kültürel Park Alanı’na taşınan zaviyenin hizasına kadar getirilerek taşınma işlemine ara verildi. Projede özel platforma bindirilen minarenin taşınması 360 derece dönebilen tekerlekli yaylı sistemle gerçekleştirildi.

Pazartesi günü taşınan İmam Abdullah Zaviyesi ile minaresi yeni yerine yerleştirilmesi çalışması önümüzdeki günlerde beli olacak.

Yıl sonuna kadar Sultan Süleyman Koç Minaresi, Er-Rızık Camii, Kızlar (Eyyubi) Camii ve Koç Camiinin Arkeopar’a taşınması hedefleniyor.

Taşıma işleminin ardından açıklamalarda bulunan Hasankeyf Kaymakamı Faruk Bülent Baygüven, taşınan eserlerin yeni Hasankeyf'te sergilenmeye devam edeceğini söyledi.

"Tarihi eserlerimiz yeni Hasankeyf'te sergilenmeye devam edecek"

Baygüven, "Pazartesi günü Hasankeyf açısından çok önemli bir tarihi eser olan İmam Abdullah Zaviyesinin türbe kısmı taşınmıştı. Bugünde yine İmam Abdullah türbemizin minare bölümü taşınmaya başlandı. Şu an itibariyle yeni Hasankeyf'teki Arkeopark alanına kendi konumunda geldi. İnşallah hafta sonuna kadar da yeni Hasankeyf'in bu konumunda yerleştirilecek ve gelen misafirlerimize, turistlerimize burada tekrar sergilenmeye devam edecek." dedi.

İmam Abdullah Zaviyesi ile minaresinin ardından müştemilat bölümünün de bu ayın sonuna kadar taşınacağını ifade eden Baygüven, "Tabi ki Ilısu Barajı projesi kapsamında en önemli projelerden biri olan tarihi eserlerin taşınması projesinde bu taşınan 4'üncü eser oldu. İlk geçen sene Zeynel Bey ile başladı, Artuklu Hamamı ile devam etti ve bölgemiz açısından çok önemli olan İmam Abdullah Zaviyesi de bu hafta itibariyle tamamlandı. Geriye kalan sadece eyvan bölümü, o da orta kapı ile beraber bu ayın sonunda yeni Hasankeyf'teki yeni yerine taşınmış olacak." diye konuştu.

Eski Hasankeyf'te tarihi eserlerin taşınması projesi kapsamında kalan eserlerin bir kısmının yerinde güçlendirme çalışmalarının devam ettiğini vurgulayan Baygüven, "Hasankeyf Kalesinin projesi de devam ediyor. Ayrıca Koç Süleyman Camii, Kızlar Camii, Er Rızık Minaresi ve orta kapı ve İmam Abdullah'ın da kalan eyvan kısmı da taşınınca, bir de baldöken türbeleriyle beraber artık taşınma işlemi de sona erecek. Devletimiz burada tarihe, kültüre ne kadar önem verdiğini de gösterecek. İnşallah artık yeni Hasankeyf'e gelen misafirler eski Hasankeyf'teki değerli tarihi eserleri de yeni Hasankeyf'te görmüş olacaklar." İfadelerini kullandı.(Mehmet Fatih Akgül, Muhammed Said Aksoy-İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
KÜLTÜR-SANAT Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da İslami Sivil Toplum Kuruluşları tarafından ortaokul ve lise ö..
Genç ASKON Batman Şube Başkanı Serkan Şahin ve yönetimi, Batman Valisi ve B..
HÜDA PAR’ın Seçmeli Ana Dil dersine yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla..
Çoğu tarihi roman olmak üzere yazdığı 20'ye yakın eserle tanınan Batman..
Batman Üniversitesinde "İslam Ahlakı" serisi kapsamında "Mev..
Batman Üniversitesi Merkez Kampüs Yerleşkesi Testili Parkta "öğrenci t..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=