Lütfen bekleyin..



Sebze kurutarak kışa hazırlık yapıyorlar

15 Eylül 2018, 10:17 - Okunma: 1557

Batman’da yöresel lezzetleri ve geleneksel yemekleri kış aylarında da mutfaklarından eksik etmek istemeyen kadınlar, bunun için yoğun çabalarla ciddi bir hazırlık dönemi geçiriyor.

Batman'da ağustos ve eylül aylarında ev hanımları tarafından yapılan kış hazırlığı geleneği devam ediyor.

Batman'da birçok ev kadını evlerinin damında patlıcan ve biber gibi sebzeleri kurutup, kışa hazırlık yapıyor. Yaz aylarının sonunda Batman'daki birçok ev hanımı, kışa hazırlık için patlıcan biber alarak komşu kadınlarla imece usulü dolma yaparak onları damlarda kurutuyor. Kadınlar, sonbaharda hazırladıkları yemeklikleri daha sonra kış aylarında dolma yaparak tüketiyor.

Yaptıkları hazırlıklarla ilgili konuşan Ayşette Yılmaz, “Her sene biz Batmanlı kadınlar dolma yapıyoruz. Hale gidip patlıcan, biber alıyoruz. Daha sonra aldığımız patlıcan ve biberleri eve getirip mahalledeki kadınları çağırıyoruz ve birlikte yapıyoruz. Biber ve patlıcanların içini çıkarıp damda asıyoruz. Bunlar kuruduktan sonra kışın dolma yapıp yiyoruz. Bu biz kadınlar arasında gelenek oldu, her sene yapıyoruz.” dedi.

Yaptıkları hazırlığın geçmişten bu yana devam ettiğini vurgulayan Hediye Yılmaz, “Biz kadınlar her sene biber, patlıcanlarımızı kışa hazırlık için hazırlıyoruz. Bu bizler için bir gelenek haline geldi. Her sene pazara gidiyoruz, biber ve patlıcan alıyoruz. Eve geldiğimizde komşularımızı çağırıp birlikte hazırlık yapıyoruz, keyifli geçiyor. Biber ve patlıcanların içini açıp damda kurutuyoruz, kışında dolma yaparak yiyoruz. Bu âdeti ninelerimiz, annelerimize öğretti; annelerimizde bize öğretti ve bizde çocuklarımıza öğreteceğiz. Bu geleneği sürdüreceğiz inşallah.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
YAŞAM Kategorisindeki Diğer Haberler
Büyük bir hayır ve Allah'ın rızasını kazanmak için belli bir adab içeri..
ALLAH'ın El-Cebbar ismi ve Cihad ile ilgili açıklamalar...
ALLAH'ın “Es-Sabur” ismi ve Sabır ile ilgili açıklamalar...
HÜDA PAR Batman belediye başkan adayı Serkan Ramanlı, geçen yıl vefat eden ..
ALLAH'ın Et-Tevvab ismi ve Tevbe ile ilgili açıklamalar...
ALLAH'ın El-Hakem ismi ve Nubuvvet ile ilgili açıklamalar...

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=