Lütfen bekleyin..



Hasankeyf'te güçlendirme çalışmaları 250 milyona mal olacak

17 Ekim 2018, 12:30 - Okunma: 1863

Hasankeyf'te, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan Ilısu Barajı ve hidroelektrik santrali sebebiyle sular altında kalacak bazı eserler taşınırken yerinde korunan eserlerin güçlendirme çalışmaları 250 milyona mal olacak.

Batman’ın Hasankeyf ilçesinde 12 yıl önce Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan Ilısu Barajı ve hidroelektrik santrali (HES) sebebiyle sular altında kalacak olan tarihi ilçede çalışmalar aralıksız sürüyor.

Zeynel Bey Türbesi, Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi ve Orta Kapı'nın bir kısmı ile minarelerin taşıma çalışmaları devam ederken, sular altında kalacak ve yerinde korunacak eserler ise 250 milyona mal olacak güçlendirme çalışmaları yapılıyor.

Tarihi Hasankeyf ilçesinde yapılacak güçlendirme çalışmaların hakkında bilgi veren DSİ 16. Bölge Müdürü Ali Naci Kösali, “Hasankeyf jooteknik ve jeolojik açıdan gücendirme işi kapsamında öncelikle su altında kalmayan yapıların güçlendirilmesi ve sağlama alınması daha sonra yapılacak olan bir antik limanla beraber turizme kazandırılması hedeflenmektedir. Bu maksatla 4 vadide toplam 3.8 milyon küp dolgumuz mevcuttur. Bunlar Şahap, Saha, Dere ve Dicle Vadileridir. Bu vadilerde öncelikle sağlam olmayan mağaraların doldurulmasıyla işe başlıyoruz. Mağaraların doldurduktan sonra enjeksiyonlayarak ilerde suyun gücüyle beraber kayalarda herhangi bir oynama olmasını engellemiş oluyoruz. Bununla beraber etrafında yaptığımız 3.8 milyon küp dolguyla da yukarı Hasankeyf esas tarihin olduğu yeri de koruma altına almış oluyoruz.” dedi.  

Tarihi eserlerin güçlendirme çalışmaları yaklaşık 250 milyon liraya mal olacağını belirten Kösali, “Şahap Vadisi girişinde yapacağımız bir antik limanla da ilerde teknelerle yatlarla buraya turizm turu yapılacak ve burası yeni bir turizm alanı haline gelecektir. Bu kapsamda Hasankeyf kalesinde bulunan Küçük Saray’ın güçlendirme işi de yapılmaktadır. Sarayın önünde bulunan derin bir çatlak var. Öncelikle bu derin çatlağın sağlama alınması için etrafına betonarme duvar yapıyoruz. Betonarme duvardan sonra ankrajlarla betonarme duvarı ana kayaya sabitliyoruz. 60 metre yüksekliğinde yaptığımız bu sistemle beraber Küçük Saray’ı koruma altına almış oluyoruz. Küçük Saray’ın en üstünde oluşacak bir terasla da Küçük Saray’ın içinde gezilmesini olanaklı hale getiriyoruz. Hasankeyf güçlendirme işimizin toplam maliyeti yaklaşık 250 milyon lirayı bulacak.” ifadelerini kullandı. (Mehmet Sait Çelik –İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
KÜLTÜR-SANAT Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da İslami Sivil Toplum Kuruluşları tarafından ortaokul ve lise ö..
Genç ASKON Batman Şube Başkanı Serkan Şahin ve yönetimi, Batman Valisi ve B..
HÜDA PAR’ın Seçmeli Ana Dil dersine yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla..
Çoğu tarihi roman olmak üzere yazdığı 20'ye yakın eserle tanınan Batman..
Batman Üniversitesinde "İslam Ahlakı" serisi kapsamında "Mev..
Batman Üniversitesi Merkez Kampüs Yerleşkesi Testili Parkta "öğrenci t..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=