Lütfen bekleyin..



Tarihi Eyyubi Camii 2 parça halinde taşınacak

19 Kasım 2018, 11:52 - Okunma: 4910

Tarihi Hasankeyf ilçesinde Ilısu Baraj göleti altında kalacak olan Eyyubi Camii'nin 2 parça halinde taşınacağı bildirildi.

Batman’ın tarihi Hasankeyf ilçesindeki Ilısu Barajı nedeniyle sular altında kalacak eserleri korumaya yönelik düzenlenen çalışmalar kapsamında, Zeynel Bey Türbesi ve Artuklu Hamamı, İmam Abdullah Zaviyesi ve Hasankeyf Kalesi Orta Kapısı yeni yerine taşındı.

DSİ'den edinilen bilgilere göre taşınma çalışmaları kapsamında Sultan Süleyman Külliye Minaresi ile Er-Rızık Cami Minaresi taş taş sökülerek taşınmaya devam edilirken Eyyubi (Kızlar) Camii de taşınacak.

Yaklaşık 4 bin 600 ton olduğu tahmin edilen tarihi Eyyubi Camii'nin taşınması için Dicle Nehri üzerinde 104 metre uzunluğunda 12 menfezden oluşan bir köprü yapıldı. Tarihi eserin yaklaşık olarak 3 ay içerisinde taşınması planlanıyor.

Eyyubi (Kızlar) Camii

Kitabesi bulunmadığından dolayı caminin ne zaman ve kim tarafından yapıldığı kesin olarak bilinmemektedir. Yapı bezemesi ve planıyla 14. yüzyıl sonu 15. yüzyıl başlarında inşa edildiği tahmin edilmektedir. Bununla beraber bu yapının Eyyubiler Dönemi'ne ait olduğu düşünülmektedir. Caminin ön cephesinde yer alan orijinal süslemeler dikkat çekicidir. (Mehmet Sait Çelik –İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
KÜLTÜR-SANAT Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da İslami Sivil Toplum Kuruluşları tarafından ortaokul ve lise ö..
Genç ASKON Batman Şube Başkanı Serkan Şahin ve yönetimi, Batman Valisi ve B..
HÜDA PAR’ın Seçmeli Ana Dil dersine yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla..
Çoğu tarihi roman olmak üzere yazdığı 20'ye yakın eserle tanınan Batman..
Batman Üniversitesinde "İslam Ahlakı" serisi kapsamında "Mev..
Batman Üniversitesi Merkez Kampüs Yerleşkesi Testili Parkta "öğrenci t..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=