Lütfen bekleyin..



"Kendi internetimizi nerede kullanacağımıza biz karar veririz"

28 Aralık 2018, 12:19 - Okunma: 1394

Cep telefonlarındaki mobil internet paketini başka cihazlarla paylaşanlara ek ücret geliyor. 15 Ocak'tan itibaren telefonu modem olarak kullanmak ekstra ücrete tabi olmasına vatandaşlar tepki gösterdi.

​Mobil internet paketini başka cihazlarla paylaşanlara ek ücret getirilmesinin adil olmadığını söyleyen vatandaşlar, ücretini ödedikleri internetlerini istedikleri şekilde paylaşma hakkına sahip olduklarını söylediler.

Cep telefonlarındaki mobil internet paketini başka cihazlarla paylaşanlara ek ücret geliyor. 15 Ocak'tan itibaren telefonu modem olarak kullanmak ekstra ücrete tabi olacak. Konu hakkında ilk duyuru Turkcell'den geldi. Turkcell, 2 GB paylaşımlı internet için faturaya 9 TL yansıtacağını bildirirken, Vodafone ve Türk Telekom henüz bu konuda açıklama yapmadı.

Konuyla ilgili görüşlerini aldığımız vatandaşlar duruma tepki gösterirken, uzmanlar ise internet bağımlılığı konusunda uyarılarda bulundu.

GSM şirketinin, parasını ödedikleri internetin nerede kullanılacağına kendisinin karar vermesinin adil olmadığını belirten vatandaşlar, GSM operatörlerinin milleti adeta dolandırdığını söyleyerek yetkililere çağrıda bulundular.

"Yapılan bu uygulama müşterileri kandırmaktır"

GSM şirketinin kararını yanlış bulduğunu söyleyen vatandaşlardan Osman Onuk, "Cep telefonundan internete bağlanıyorum. Aylık ortalama 4-5 GB kullanıyorum. Faturam 26 lira geliyor. Mobil internetimi tablet ve bilgisayarlarda kullanmıyorum ve internetimi aile ile arkadaşlarımla paylaşmıyorum. Cep telefonlarındaki mobil internet paketini başka cihazlarla paylaşanlara ek ücret yansımasının adil olduğunu düşünmüyorum. Şu ana kadar öyle bir şey yaşamadık. Yapılan bu uygulama müşterileri kandırmaktır. GSM şirketlerinin kararını yanlış buluyorum. Verilen interneti kişi istediği yerlerde kullanması en doğal hakkıdır. Özellikle hükümetin bu konuya el alması gerektiğini düşünüyorum." dedi.

"Kendi internetimizi nerede kullanacağımıza biz karar veririz"

Cep telefonundan internete bağlandığını ve internetini paylaştığını belirten Orhan Aslan, "Aylık 5 GB internet kullanıyorum. Telefon faturasıyla beraber toplam 80 lira ödüyorum. İnternetim bittiği zaman ek olarak her bir GB’ye Turkcell 12 lira üzerine atıyor. Mobil internetimi aile ve arkadaşlarımla paylaşıyorum. Yapılacak bu uygulama bence adil değildir. Alınan bu karar geri çekilmelidir. Artık teknoloji cağındayız, tüm faturaları halka mal etmemeleri gerekir. Bu karara şiddetle karşı çıkıyorum. Kendi internetimizi nerede kullanacağımıza biz karar veririz. Yetkililer derhal bu olaya el atsınlar. Hükümetimiz vatandaşın yanında tavır kullansınlar." diye konuştu.

"Hükümet bir an önce bu olaya el atmalı"

Uygulamanın adil olmadığını savunan Medeni Arzık ise şunları söyledi: "Cep telefonumdan internete bağlanıyorum ve her ay yaklaşık 6 buçuk GB internet kullanıyorum. Telefon ile beraber 50 lira faturam geliyor. Mobil internetimi bilgisayarlarda ve tablette kullanmıyorum; ama arkadaşlarımla paylaşıyorum. Bu uygulama hiç adil değildir. Kendi mobil internetimin ücretini zaten ödüyorum arkadaşımla paylaştığım zaman niye benden aylık 9 lira ücret talep edilsin. Bu adil değil, derhâl düzeltilmesini istiyorum. Sonuçta benim olan bir şeyi arkadaşımla da paylaşırım, ek olarak faturaya yansıtılacak olan 9 lira neyin nesidir. Hükümetin bir an önce bu olaya el atması lazım. Operatörlerin nasıl rant üzerinde para kazandıkları bilinmelidir."

"Uygulamayı kaldırmalarını istiyoruz"

Yetkililerin bu uygulamanın önüne geçmesi gerektiğini aktaran Habip Aslan, "Cep telefonumla internete bağlanıyorum ayda yaklaşık 8 GB internet kullanıyorum ve faturam 30 lira geliyor. Mobil internetimi tablet ve bilgisayarda kullanıyorum ve arkadaşlarımla da paylaşıyorum. Mobil internetimi paylaşınca faturama ekstra bir ödeme gelmesi adil değildir. Yetkililerin bir an önce bunun önüne geçmesi gerekiyor ve bu uygulamayı kaldırmalarını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Böyle bir uygulamanın yapılması abestir"

Uygulamayı yapacak olan şirketten sözleşmeyi fes edeceklerini vurgulayan Muhyeddin Beycan, "Cep telefonumdan internete bağlanıyorum. 30 GB internet kullanıyorum. Bazen paketi aştığımız da oluyor. Bu paketin ödemesi aydan aya değişiyor. 45 lira, 75 lira ve hatta bazen 150 liraya da çıktığı oluyor. Mobil internetimi tablet ve bilgisayarlarda sık sık kullanıyorum. Mobil internetimi arkadaşlarımla ve ailemle paylaşıyorum. Mobil internet paketini başka cihazlarla paylaşanlara ek ücret geldiğini sizden duyuyorum. Bu uygulamayı hangi şirket yaparsa biz o şirketten sözleşmemizi fes edip başka şirkete geçeceğiz. Bu cağda bu şekilde böyle bir uygulamanın yapılması bence çok abestir. İnternetin cağımızda artık bedava olması lazımdır. Devletin bu konuda bazı adımlar atması gerekiyor diye düşünüyorum." şeklinde konuştu.

"Bir hak ihlalidir"

Konuşmasının devamında Beycan şunları kaydetti: "Kendi paramı nasıl ve ne şekilde harcayacağıma benim karar vermem lazım. Bu konuda ikinci bir şahsın, şirketin veya kurumun bu yönde beni yönlendirmesi veya kısıtlamaya gitmesi bana göre bir hak ihlalidir ve yanlış bir durumdur. Her şeyin hukuk içerisinde insan haklarına uygun hareket edilmesi gerekiyor. Devletin farklı isimler altında milleti kandıracak veya zarara uğratacak hiçbir yasal boşluğu bırakmadan bunların takibini yapması gerekiyor. Vatandaşın da bu noktada ilgili birimlere devlete gerek şikâyetleriyle ve gerekse önerileriyle yardımcı olması gerektiğini düşünüyorum."

"Paylaşım karşısında ekstra bir ücret verme hiç adil değil"

İnternetini istediği kişiyle paylaşma hakkına sahip olduğunu ve buna kimsenin müdahale etmemesi gerektiğini söyleyen Yunus Emre Adıbelli, "Cep telefonundan internete bağlanıyorum ve 15 GB internet kullanıyorum. Taahhütlü olduğu için 60 lira fatura ödüyorum. Mobil internetimi genelde arkadaşlarıma açıp paylaşıyorum. Bu uygulama bence hiç adil değildir. Neden böyle bir şey yapma gereğinde bulundular? İnternetimi istediği kişiyle paylaşırım. Bu paylaştığım kişiler ailem, eşim, arkadaşım ve dostum olur istediğim kişiyle paylaşmak isterim. Bu paylaşım karşısında ekstra bir ücret verme hiç adil değildir. Bu uygulama hayata geçirilirse devlet millet için vardır sözü havada kalıyor demektir. Devlet operatör sahiplerinin zulmüne göz yummamalıdır. Yetkililer böyle bir uygulamayı kaldırması gerektiğini düşünüyorum." dedi.  

Uzmanlar ise her geçen gün giderek artan ve gençler için büyük bir tehlike oluşturan internete karşı uyarılarda bulunuyor. Özellikle çocukların ve gençlerin internet bağımlılığı tehdidi altında olduğuna dikkat çeken uzmanlar, internetin bilinçsiz kullanılmasının büyük sorunları beraberinde getireceğini belirtiyor. (İLKHA)

Depresyonu yenen molekül araştırması ödül aldı

Depresyonu yenen molekül araştırması ödül aldı

Depresyonu yenen molekül araştırması ödül aldı

Depresyonu yenen molekül araştırması ödül aldı

Depresyonu yenen molekül araştırması ödül aldı

Depresyonu yenen molekül araştırması ödül aldı

Depresyonu yenen molekül araştırması ödül aldı

Depresyonu yenen molekül araştırması ödül aldı

Depresyonu yenen molekül araştırması ödül aldı

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da bir şahıs, temizlemeye çalıştığı tüfeğin ateş alması sonucu g..
Batman'da bir kamyon ile kamyonetin çarpışması sonucu yaşanan kazada 2 ..
Mevlid-i Nebi etkinliği ile ilgili olarak açıklamalarda bulunan STK temsilc..
Batman Belediyesi, on binlerce kişinin katıldığı Mevlid-i Nebi etkinliği il..
Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından Batman'da gerçekleştirilen Mevli..
Batman'da Peygamber Sevdalıları Vakfı'nın düzenlendiği ve büyük bir..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=