Lütfen bekleyin..



Baraj mağduru köylüler yetkililere seslendi

05 Şubat 2019, 11:05 - Okunma: 1820

​​Batman’da Ilısu Barajı yapımı nedeniyle sular altında kalacak olan Kesmeköprü köyü sakinleri, mağduriyetlerinin giderilmesi için yetkililere seslendi.

Batman’ın antik kenti Hasankeyf ilçesinde hidroelektrik üretimine katkı sağlayacak Ilısu Barajı’nın yapımı nedeniyle sular altında kalacak olan Kesmeköprü (Kurê-Serpir) köyü sakinleri, yeni yerleşim alanında kendilerine herhangi bir pay verilmediğinden dolayı mağdur olduklarını söyleyerek mağduriyetlerinin giderilmesini istediler.

Hasankeyf ilçesine 200 metre uzaklıkta bulunan ancak Batman merkeze bağlı olduğundan dolayı Hasankeyflilere tanınan haklar kendilerine tanınmadığını ifade eden köy sakinleri, yetkililere seslenerek mağduriyetlerini anlattılar.  

Köy sakinleri, yeni Hasankeyf köylerinin mülki sınırları içerisinde yapıldığını, buna rağmen yeni yerleşim yerinde kendilerine yer verilmediğine dikkat çektiler.  

“Yeni Hasankeyf’te bize de ev verilsin istiyoruz”

Yaşadıkları mağduriyeti dile getiren Kesmeköprü sakinlerinden Ramazan Baytap, “Hakkımızı istiyoruz. Yeni Hasankeyf tapulu arazilerimizde yapıldı. Bizim köye hak vermiyorlar. Yetkililerin bize hak vermesini istiyoruz. Her şeyimizle Hasankeyflilerle iç içeyiz. Ölülerimiz aynı mezarlıkta, aynı çay ocaklarında oturuyoruz. Yeni Hasankeyf’te bize de ev verilsin istiyoruz. Yüzyıllardır bu köydeyiz. Burası bizim topraklarımız. Bunun için Hasankeyf konutlarında hak sahibi olmak istiyoruz.” dedi.

“Köyümüz küçük ama sorunu büyük”

Köylerinin küçük ama sorunlarının büyük olduğunu söyleyen mağdurlardan Fahreddin Süzer, “Kesmeköprü köyünde yaşıyorum. Bizim sorunumuz köyün sorunudur. Köyümüz küçük ama sorunu büyük. Daha önce de bu sorunu dile getirdik. Eski Hasankeyf ile içe içe yaşıyorduk. Şu anda yeni Hasankeyf ile de iç içe yaşıyoruz. Hasankeyf’te yaşanan sorunun aynısı bizde de var. Biz istiyoruz ki Hasankeyf’e tanınan haklar bize de tanınsın. Çünkü mağduriyetimiz aynıdır. Dedelerimiz atalarımız burada yaşamış. Biz başka yere göçmek ve orada yaşamak istemiyoruz.” ifadelerini kullandı.

“Hasankeyf ile aynı sorunları yaşıyoruz fakat çözüm aynı değildir”

Hasankeyf ile aralarında 200 metrelik bir köprünün olduğunu belirten Süzer, “Bize gösterilen yer köy statüsünde değildir. Ekilecek-biçilecek arazisi yoktur. Hayvancılık yapılamaz. Aynı sorunları yaşıyoruz fakat çözüm aynı değildir. Biz istiyoruz ki aynı çözüm bize de üretilsin. Duyduk ki yeni valimiz gelmiş, sorunlar konusunda hassastır. Bizim için umut oldu. Biz istiyoruz ki bize de çözüm bulunsun. Temennimiz budur. Bizim tek şansızlığımız Dicle’nin karşı yakasında doğmaktır. Hasankeyf ile aramızda şu an bir köprü var. Köprü de 200 metre bir mesafe. Yeni Hasankeyf’le de aynı şekilde çok yakınız. Ama yeni Hasankeyf’te bize yer verilmiyor. Konut hak sahipliliğini alamıyoruz.” şeklinde konuştu.

“Valimizin Kesmeköprü köy halkına yardımcı olmasını istiyoruz”

Yeni Hasankeyf yerleşkesinde mülk sahibi olmak istediklerini dile getiren köylülerden Ekrem Tapkan, ise şunları kaydetti:

“Ilısu barajından kaynaklı Hasankeyf yeni yerleşim alanı bizim tapulu tarlamızda yapıldı. Hasankeyf ile aramızda 200 metre olmasına rağmen ve kendi tapulu topraklarımızda yapılmasına rağmen Kesmeköprü köy halkına yeni yerleşim alanında yer verilmiyor. Bunun için yaptığımız tüm çabalara rağmen tüm yetkililere ulaşmamıza rağmen şu ana kadar yeni Hasankeyf’te yer verilmiyor. Köy olarak nereye taşınacağı konusunda herhangi bir bilgi verilmedi. Binlerce yıldır atalarımızın yaşadığı duygularımızın olduğu manevi değerlerin olduğu topraklarımızı bırakmak istemiyoruz. Dolayısıyla köy halkı olarak yeni Hasankeyf’te bize kesin yer verilmesini talep ediyoruz. Yetkililerin bu konuda köy halkının mağduriyetlerini dinleyip bu sorunların çözüme kavuşturacak bir yöntemin belirlenmesini istiyoruz. Yeni gelen Batman Valimizin özellikle köy halkıyla bir toplantı yapıp sorunları bizden dinleyip çözüme kavuşturulması için elinden geleni yapmasını talep ediyoruz. Bu konuda Valimizin Kesmeköprü köy halkına yardımcı olmasını istiyoruz.” (Mehmet Sait Çelik, Süleyman Tunç –İLKHA)

Siverek'teki doktor yetersizliği mağdur ediyor


Siverek'teki doktor yetersizliği mağdur ediyor

Siverek'teki doktor yetersizliği mağdur ediyor

Siverek'teki doktor yetersizliği mağdur ediyor

Siverek'teki doktor yetersizliği mağdur ediyor

Siverek'teki doktor yetersizliği mağdur ediyor

Siverek'teki doktor yetersizliği mağdur ediyor

Siverek'teki doktor yetersizliği mağdur ediyor

Siverek'teki doktor yetersizliği mağdur ediyor

Siverek'teki doktor yetersizliği mağdur ediyor

Siverek'teki doktor yetersizliği mağdur ediyor

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'daki şarküteri işletmecileri ve hayvan besicileri, yağan yağışla..
Batman ilçesinde yeni seçilen belediye başkanlarını ziyaret eden HÜDA PAR B..
Batman'ın Sason ilçesindeki çaya düşen hafif ticari araçtaki anne ve oğ..
Batman Havalimanı Müdürlüğü tarafından açıklanan 2024 yılı mart ayı istatis..
Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, Kayapınar Belde Belediye Başkanı olarak..
HÜDA PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı, Batman’ın 3 ilçesi ve beldeler..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=