Lütfen bekleyin..



"Bilimin temeline kadar her şey İslam dünyasının eseridir"

02 Mayıs 2019, 20:47 - Okunma: 1777

Batman'da düzenlenen Prof. Dr. Fuat Sezgin panelinde konuşan Vali Hulusi Şahin, bilimin temeline kadar her şeyin İslam dünyasının eseri olduğuna dikkat çekti.

2019 yılının Prof. Dr. Fuat Sezgin yılı olarak ilan edilmesi nedeniyle Batman'da "Prof. Dr. Fuat Sezgin" konulu panel düzenlendi.  Burada konuşan Vali Hulusi Şahin, bilimin temeline kadar her şeyin İslam dünyasının eseri olduğuna vurgu yaptı.

Panel, Batman Üniversitesi İslami İlimler öğrencisi Abdurrahman Kılıç'ın Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. Ardından Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, açılış konuşması yaptı.

Açılış konuşmasının ardından konuşan Batman Valisi Hulusi Şahin, bilim tarihimizin kesintiye uğradığını söyledi.

Şahin, "Bugün dünyada 'Sanayi devrini biz yaptık.' diye İngilizler övünüyor. 'Biz, bileşim devrini yaptık.' diye Amerikalılar övüyorlar. Şehir, yazı, tarih… Aklınıza gelebilecek medeniyeti oluşturabilecek temel unsurların tamamı bu coğrafyadan çıkmıştır. Batının bugün kullandığı sıfırdan geometriye kadar aklınıza gelebilecek ve bugün yaptıkları bilimin temeline kadar her şey İslam dünyasının eseridir. Fuat hocamız bize bunları kazandırdı. Biz bunları unutmuştuk." dedi.

"Toplumumuz aydınlanma çağını yaşarken Avrupa karanlık çağdaydı"

İnsanlık ve medeniyet tarihinin belli bir çizgide gitmediğini dile getiren Şahin, "Evrimci bir tarih anlayışı doğru değildir. Bazen kırmalar, çökmeler yaşıyor. Bizim toplumumuz aydınlanma çağını yaşarken, Avrupa karanlık çağdaydı. Ama maalesef onlar aydınlanma çağını yaşarken, biz düşüyorduk. Tekrar toparlanmamız lazım. Bizim için başlangıç noktasını merhum Fuat Hoca'mızın yapmış olduğu çalışmalarla kökü maziden alıp, tekrar toparlanıp, tekrar medeniyet ailesi içinde iddialı bir konuma gelmemiz lazım. Bu elbette ki çalışarak, üreterek ve bilimsel bir disiplinle olur. Yine bizim unuttuğumuz bir başka değer, hem de bu toprakların değeri olan El-Cezeri, Fuat Hocamızı bize hatırlatıyor. El-Cezeri'nin kitabında bilimse bir metodoloji var. Yaptığı çalışmaları, kullandığı çalışmaları o kadar güzel ayrıntılarıyla yazmış ki bugün aynı makinaları yeniden aynı yöntemlerle materyalini de yazarak inşa ediyor. 12'nci yüzyılda bunlar yapılabiliyor. 16'nci yüzyılda kitaplarda bu bilimsel sistematiği bulamıyorsunuz. Demek ki bilim tarihimiz büyük kesintiye uğramış. Tekrar toparlanmak bizim elimizdedir. Hep beraber çalışacağız ve üreteceğiz." ifadelerini kullandı.  

Konuşmaların ardından Uluslararası Sağlık Eşitliği Derneği (USED) Genel Başkanı Osman Bağaç, yapılacak panel ile ilgili bir sunum yaptı.

Moderatörlüğünü USED Genel Başkanı Osman Bağaç'ın yaptığı panelde, AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mücahit Yanılmaz, Fatih Sultan Mehmet Vakfı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doktor Peter Janathan Starr ve Fatih Sultan Mehmet Vakfı Üniversitesi Doktora Öğrencisi Hacı Yaver Çerçi, birer konuşma yaptı.

Programa; Batman Valisi Hulusi Şahin, Batman Üniversite Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin, AK Parti Yerel Yönetimlerden Sorumlu Başkan Yardımcısı Mücahit Yanılmaz, Fatih Sultan Mehmet Vakfı Üniversitesi Öğretim Üyesi Doktor Peter Janathan Starr, Fatih Sultan Mehmet Vakfı Üniversitesi Doktora Öğrencisi Hacı Yaver Çerçi, bazı kurum amirleri ve öğrenciler katıldı. (Mehmet Sait Çelik –İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
YAŞAM Kategorisindeki Diğer Haberler
Peygamber Sevdalıları Vakfı Batman İl Koordinatörlüğü tarafından düzenlenen..
Peygamber Sevdalıları Vakfı gerçekleştirilen mevlit etkinliğine katılanlar,..
Peygamber Sevdalıları Vakfı Batman Koordinatörlüğü, yayımladığı mesajda Mev..
İnsani Yardım Vakfı (İHH) Batman Şubesi tarafından, siyonist işgal rejimini..
Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından "Cihad Önderi Hazreti Muhammed&..
Batman'daki Mevlid-i Nebi etkinliğinde konuşan Molla Beşir Şimşek, Tevb..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=