Lütfen bekleyin..



"En çok ihtiyaç duyduğumuz şey adalettir"

30 Mayıs 2019, 08:22 - Okunma: 1571

Batman’da bir programda konuşan Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç, “İnsanın var olduğu günden beri en çok ihtiyaç duyduğu şey adalettir. Hava, su ve ekmek gibi adalete ihtiyaç vardır.” dedi.

Batman Üniversitesi tarafından düzenlenen ve Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç’un konuşmacı olarak katıldığı “Adalet, Ombudsmanlık ve Üniversiteler” konulu bir konferans düzenlendi.

Programda, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, Vali Hulusi Şahin ve Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç birer konuşma yaptı.

Kamu Denetçiliği Kurumunun Türkiye’de yeni kurumlardan birisi olduğunu belirten Malkoç, “Ombudsmanlığın kurulmasındaki hedef devlet ile insanlar arasındaki ilişkide problem oluştuğunda insanımız mahkemeye gitmesin, bu kuruma başvurup işini çözsün gayesini taşıyor. Hakkaniyeti, adaleti tesis etmek için kurulmuş olan bir kurumdur. İnsanlık tarihine baktığımızda insanın var olduğu günden beri en çok ihtiyaç duyduğu şey adalettir. Hava, su ve ekmek gibi adalete ihtiyaç vardır. Adalet toplumun huzur ve barışının temelidir. Adalet devletin var olmasının sebebidir. Dünyadaki bütün düşünce akımları, var olan bütün devlet sistemlerinin yönetim biçimlerinin hepsinin hedef ve gayesi dünyada adaleti temin etmektir.” dedi.

“Eğitim kültürünün zirvesi üniversitelerdir”

Kur’an-ı Kerim’de çok zikredilen kavramların başında adalet geldiğini aktaran Malkoç, “Adaleti temin etmenin yolu insanın iyi eğitilmesi ve yetişmesine bağlıdır. Onun da ölçüsü dürüst, ahlaklı, erdemli, insan hakkı konusunda titiz olması, kul hakkını bilmesi ve helal-haramı bilip dikkat etmesidir. Dünyadaki insanlığın, medeniyetin ilerlemesinin, gelişmesinin de temelin de bunlar yatıyor. Biz insanımızı iyi yetiştirebilirsek, ona adaleti, merhameti, şefkati, doğruluğu, dürüstlüğü, kul hakkını ve hukuka riayeti anlatabilir ve öğretebilirsek gerisi kolaydır. Bunu öğreten, yapan toplumlar epey ilerlemiş oluyorlar. Bunun temelinde eğitim var, eğitim kültürünün zirvesi de üniversitelerdir.” diye konuştu.

“Yunanistan’ın nüfusu kadar biz de üniversite öğrencisi var”

Türkiye’de 206 üniversitenin olduğuna işaret eden Malkoç, “7 buçuk milyon üniversite öğrencimiz var. Yunanistan’ın nüfusu kadar biz de üniversite öğrencisi var. Adaletin gerçekleşmesi için bir taraftan eğitim, insanın eğitimi, üniversiteler; diğer taraftan da Türkiye’de son yıllarda hak ve özgürlükler açısından önemli mesafeler alındı. Anayasa değiştirildi, kanunlar değiştirildi. 2010 yılındaki anayasa değişikliğiyle beraber hak ve hürriyetler açısından 2 tane daha temel müessese geldi. Bir tanesi Anayasa Mahkemesine bireysel başvurma hakkıdır. Şu anda bireysel başvurudan Anayasa Mahkemesinde 100 bin tane dosya var. İkincisi ise Kamu Denetçiliği Kurumudur. Bunlar hak ara kültürünü yaygınlaştırmış olan müesseseler; ama bu süreçte ne oldu? Türkiye’de inanılmaz derecede terör olayları arttı.” ifadelerini kullandı.

“Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir devlet böyle bir şeye müsaade etmez”

Konuşmasının devamında Malkoç şunları söyledi:

“Devlet bu hak ve özgürlükleri tanıtırken PKK buralarda çukur kazdı, içine bomba koydular, özerklik ilan ettiler. Koydukları bombaları korumak içinde ellerinde ve bellerinde silahla dolaşıktılar. Dünyanın hiçbir yerinde hiçbir devlet böyle bir şeye müsaade etmez, nitekim etmedi. Hak ve özgürlüklerin kullanılması ayrı bir şey, ifade hürriyeti ayrı bir şeydir, terör ayrı bir şeydir. PKK terör örgütü yanında DEAŞ terör örgütü, o da yetmedi, 40 yıldan beri Türk Silahlı Kuvveleri içerisinde, okullarda, üniversitede, adliye ve emniyete örgütlenen FETÖ terör örgütü… Elbette devlet kendi vatandaşını korumak için tedbirler alacak. Hak ve hürriyeti ortamını terör zehirledi. Çok şükür Türkiye bunları geride bıraktı. Önümüzde fevkalade güzel bir dönem var. Ama bu dönemi taçlandıracak olan bizim hak arama konusundaki mücadelemizdir. Üniversitelerimizin bu anlamda bu alanda yol göstermesi ve yol açmasıdır.”

Batman Üniversitesi Merkez Kampüsünde düzenlenen etkinliğe, Vali Hulusi Şahin, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Aydın Durmuş, kamu kurum müdürleri, STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da transit dolmuş ile hafif ticari aracın kafa kafaya çarpıştığı..
HÜDA PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı 31 Mart Yerel Seçimleri öncesi ..
Batman'daki şarküteri işletmecileri ve hayvan besicileri, yağan yağışla..
Batman ilçesinde yeni seçilen belediye başkanlarını ziyaret eden HÜDA PAR B..
Batman'ın Sason ilçesindeki çaya düşen hafif ticari araçtaki anne ve oğ..
Batman Havalimanı Müdürlüğü tarafından açıklanan 2024 yılı mart ayı istatis..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=