Lütfen bekleyin..



DEDAŞ'a yüksek elektrik faturası tepkisi

27 Temmuz 2019, 12:06 - Okunma: 1932

Batman’a bağlı Balpınar beldesinde elektrik sayaçlarının yapı dışına alınmasının ardından elektrik faturaların çok yüksek gelmesi belde sakinlerinin tepkisine neden oldu.

Batman merkeze bağlı Balpınar (Girêsîra) beldesi sakinleri, elektrik sayaçlarının yapı dışına alınmasının ardından 400 ile 2 bin 500 TL arası gelen elektrik faturalarına tepki gösterdi. Kimi evlerde iki yaşlı insanın yaşadığı ve o evlerde sadece ampullerin yandığı halde 400’e yakın fatura kesildiğini iddia eden belde sakinleri, DEDAŞ’ı adil olmaya davet etti.

“DEDAŞ iki aydır baskı ve zulümle sayaçlarımızı direklere çıkardı”

Balpınar Beldesinin Seyrantepe Mahalle Muhtarı Ramazan Altınsaç, “DEDAŞ iki aydır baskı ve zulümle sayaçlarımızı direklere çıkardı. Kullanmadıkları halde sadece iki ampul yakan evlere 400-500 TL hatta bin-2 bin TL elektrik faturaları geliyor. Biz bu şekilde kabul etmiyoruz. Bu ay günlük en az 4-5 saat elektrik olmadığı halde faturalar 800 TL, bin TL veya 2 bin TL geldi. Bu bir soygundur. Bir mahalle sakinimizin evinde sadece iki ampul yandığı halde 300 TL fatura gelmiş. Biz artık o sayaçları yukarıda istemiyoruz. Sayaçlarımızı gözümüzün önünde istiyoruz. Bu ay her gün elektrik 4-5 saat olmadığı halde bu miktarda fatura geldi. Demek ki elektrik kesintileri yaşanmasaydı faturalarımız 3 bin- 4 bini gelecekti. Benim faturam bin 65 TL gelmiş.” dedi.

DEDAŞ’ın yaptığı yanlışlardan vaz geçmesini isteyen Altınsaç, “Günde en az 20 DEDAŞ ekibi köyde geziyor. Herhalde hepimiz hırsızız, sadece DEDAŞ il müdürü hırsız değildir. Kim hırsızsa ortaya çıkaracağız. Asıl hırsız DEDAŞ’tır. Devletten kesilen elektrik parasını dahi bizden alıyor. Faturamın 600-700 TL’si vergidir. Bu neyin vergisidir. Bunları bize açıklasınlar. Hiçbir geliri olmayan vatandaşımız nasıl faturasını ödeyecek.” ifadelerini kullandı.   

“Kullanmadığım halde bana 300-400 TL fatura gelmiş”

Ampullerden başka hiçbir elektrikli cihazının olmadığını, yemeklerini bile tüpte pişirdiklerini aktaran belde sakinlerinden Feridun Özkul, “Ben kullanmadığım halde bana 300-400 TL fatura gelmiş. Hiçbir gelirim olmadığı için o parayı ödeyemem. Evde sadece ampul kullanıyoruz. Bu halde olmasına rağmen bana 300-400 TL fatura geldi. Bu sayaçların iptalini istiyoruz. Sayacımızı aşağı indirsinler.” şeklinde konuştu.

“Maaşım çok azdır ancak kendimi geçindiriyorum bu kadar fatura ödeyemem”

Evde yalnız yaşadığını ve hiçbir elektronik eşyası olmadığını aktaran belde sakinlerinden Maşallah Ataş, “Bütün belde sakinleri şahittir ben tek başıma yaşıyorum. 300 TL'den fazla fatura gelmiş. Geçen ay da 300 TL üzerinde fatura gelmişti. Faturalara bu kadar para yatırmaya gücüm yok. Klimam, fırın gibi elektrikli ev eşyalarım yok,  yemekleri tüpün üzerinde pişiriyorum. Sayacımı gözümün önünde istiyorum. Maaşım çok azdır, ancak geçimimi sağlamaya yetiyor. Bu kadar fatura ödeyemem. Sayacımın direkten indirilmesini istiyorum.” dedi.

“Bir faturanın 500 TL gelmesi yazık günahtır”

Belde sakinlerinden Mehmet Emin Topkan, “Benim faturamda 32 TL elektrik parası, geri kalanı KDV, kaçak bedeli gibi kalemlerin parasıdır. Balpınar sanki Türkiye vatandaşı değil. Batman Valisi çevre köylerin sayaçlarını direklere çıkarmadan bizim sayaçları çıkarmayacaklarının sözünü vermişti. Hepimiz perişan olduk. Elektriğim 570 TL gelmiş, yemin edebilirim ki 100 TL'lik elektrik bile harcamamışım. Bir faturanın 500 TL gelmesi yazık günahtır. Sayaçlar direğe çıkarılmış, elektrikçiler kendi kendine fatura yazıyorlar.” ifadelerini kullandı. 

“Ya sayaçları indirsinler ya da herkese adil davransınlar”

“Kimse DEDAŞ terörüne dur demiyor” diyerek konuşmasına başlayan belde sakinlerinden Halit Kaynakçı, şunları aktardı:

“DEDAŞ bize ilk geldiğinde, sayaçları direğe çıkaracakları zaman elektriklerimizi kilovat bazında düşük ücretle vereceklerini söylemişlerdi. Şimdi kat kat fazlasını ödüyoruz. Bize elektriklerin kesilmeyeceği sözü verilmişti. Ancak günde 5 saat elektrikler kesiliyor. Bir aboneye eğer 300 TL fatura geliyorsa bunun 140 TL’ye yakını elektrik dağıtım bedeli olarak kesiliyor. Faturalarımıza vergileri ekliyorlar. Biz kendimiz ne kadar elektrik tükettiğimizi bilmiyoruz. Sayaçlarımızın aşağıya indirilmesini istiyoruz. Bu parayı belki ben ve birkaç kişi verebiliriz, ama köyün yüzde 90’ı fakirdir. Kimse bu parayı veremez. Bizim ne kadar elektrik kullandığımız belli değildir. Ya sayaçları indirsinler ya da herkese adil davransınlar.

DEDAŞ’tan şikâyetçi olduğunu aktaran belde sakinlerinden İzzettin Sevik, kapısının önünde iki elektrik direği olduğu halde sayacının 500 metre uzağa bir direğe bağlandığını, bunu kabul etmediğini söyledi. 

Hiçbir gelirinin olmadığını, kerpiçten harabe bir evde yaşadığını belirten Harbiye Duru, elektronik eşyaları olmadığı halde 400 TL elektrik faturası geldiğini ve bu parayı ödeyemeyeceğini söyledi. (Mehmet Sait Çelik –İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da transit dolmuş ile hafif ticari aracın kafa kafaya çarpıştığı..
HÜDA PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı 31 Mart Yerel Seçimleri öncesi ..
Batman'daki şarküteri işletmecileri ve hayvan besicileri, yağan yağışla..
Batman ilçesinde yeni seçilen belediye başkanlarını ziyaret eden HÜDA PAR B..
Batman'ın Sason ilçesindeki çaya düşen hafif ticari araçtaki anne ve oğ..
Batman Havalimanı Müdürlüğü tarafından açıklanan 2024 yılı mart ayı istatis..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=