Lütfen bekleyin..



​Bakan Dönmez: Biz Akdeniz’de misafir değil ev sahibiyiz

19 Aralık 2019, 15:11 - Okunma: 1230

Batman'da ​"Enerji Politikalarımız ve Doğu Akdeniz Meselesi" konulu panelde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Herkes şunu iyi bilsin, biz Akdeniz’de misafir değil ev sahibiyiz." dedi.

​"Enerji Politikalarımız ve Doğu Akdeniz Meselesi" konulu panelde konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Herkes şunu iyi bilsin, biz Akdeniz’de misafir değil ev sahibiyiz." şeklinde konuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, bir dizi ziyaret ve temaslarda bulunmak üzere geldiği Batman’da "Enerji Politikalarımız ve Doğu Akdeniz Meselesi" konulu panele katıldı.

Batman Üniversitesi merkez kampüsü konferans salonunda düzenlenen panele; Bakan Fatih Dönmez’in yanı sıra Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu üyesi ve Birlik Vakfı Kurucular Kurulu Başkanı İsmail Kahraman, Batman Valisi Hulusi Şahin, milletvekilleri, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Nihat Özdemir, STK temsilcileri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Birlik Vakfı Batman Şubesinin ev sahipliği yaptığı panel, Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başladı.

Panelde bir konuşma yapan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Akdeniz’de Libya ile yapılan anlaşmaya dikkat çekerek, “Herkes şunu iyi bilsin, biz Akdeniz’de misafir değil ev sahibiyiz.” dedi.

“Enerji değişimin göbeğinde yer alıyor”

Dünyada hızlı bir gelişmenin yaşandığını söyleyen Dönmez, “Bu yüzyılda dünyada yaşanan değişim ve dönüşüm önceki yüzyıllardan çok daha hızlı bir şekilde cereyan ediyor. Enerji bu değişimin hiç şüphesiz tam göbeğinde yer alıyor. Öyle ki bugün ekonomiyi, siyaseti, diplomasiyi, güvenlik politikalarını enerjiden bağımsız olarak düşünme imkânımız yok. Doğu Akdeniz’de son dönemlerde yaşananları hep birlikte görüyoruz. Enerjinin bölgenin siyaseti üzerinden nasıl bir etkiye sahip olduğuna tanıklık ediyoruz.” dedi.

“Milli enerji ve maden politikamızı yerlilik, millilik ve teknoloji üzerine inşa ettik”

Dünyadaki gelişmelerin gerisinde olmadıklarını vurgulayan Dönmez, “Dünyada neler olup bittiğini, bunların ülkemize yansımalarını yakinen takip ediyoruz ve inceliyoruz. Enerjinin merkezde yer aldığı bu denklemde bizlerde kendi yol haritamıza sahip çıkıyoruz ve belirliyoruz. Türkiye’nin enerjideki gelecek vizyonu olan milli enerji ve maden politikamızı yerlilik, millilik ve teknoloji üzerine inşa ettik. Enerji ve doğal kaynaklarımızı insanımıza kesintisiz olarak sunmak için de birçok yatırım ve projeyi adım adım uyguluyoruz.” diye konuştu.

“Hedefimiz bağımsız enerji güçlü Türkiye”

Konuşmasının devamında Dönmez şunları söyledi: “İnanıyoruz ki petrolden doğalgaza yerli kömürden yenilebilir enerjiye kadar her alanda dünya ile rekabet edebilecek güce ve potansiyele sahibiz. Hedefimiz bağımsız enerji güçlü Türkiye… Bu potansiyelin her geçen gün daha fazla ortaya çıktığını görüyoruz. Yerli ve yenilebilir elektrik üretimiyle bu yıl son 20 yılın tarihi bir rekorunu kırmış olduk, yüzde 63’ler seviyesine geldik. Bu yılın mayıs ayında bir rekora imza atarak ürettiğimiz elektriğin yüzde 75’ini yerli ve yenilebilir kaynaklardan elde ettik.”

“Dünya bor rezervlerinin yüzde 73’üne sahibiz”

Türkiye’nin milli madeni Bor’da teknoloji hamlesini de büyük bir kararlılıkla başlattıklarını vurgulayan Dönmez, “Ülke olarak dünya bor rezervlerinin yüzde 73’üne sahibiz. Dünya bor pazarının da neredeyse yüzde 60’ı bizim kontrolümüzdedir. Ancak asıl hedefimiz boru ileri teknoloji ile buluşturmak. Bu amaçla Balıkesir Bandırma’da Bor Karbür Tesisimizin temelini iki ay önce attık. Dünyada elmastan sonraki en dayanıklı malzemesi olan bor karbürü ülkemizde üretmeye başlayacağız. Yıllık bin ton üretimine dünyadaki bor karbür üretiminin yaklaşık yüzde 80’nini Türkiye’de gerçekleştirmiş olacağız. Bor karbürü birçok askeri araç ve helikopterde zırh olarak kullanma imkânına sahibiz.” ifadelerini kullandı.

“Çalışmalarımız dört koldan devam ediyor”

“Milli enerji ve madem politikamızın en önemli halkalardan birisi de denizlerde hidrokarbon arama çalışmalarımızdır.” diyen Dönmez, “Bu çalışmalarımızı ülkemizin geleceği için olmazsa olmazı kabul ediyoruz. Milli arama ve sondaj gemilerimizle başlattığımız çalışmalarımız 4 koldan, 4 gemimizle devam ediyor. Dün itibariyle Fatih Kuzey Kıbrıs Türkiye Cumhuriyeti’nden almış olduğumuz ruhsat sahasında 4 bin metrelerde, Yavuz ise bizim bakanlık olarak ruhsat vermiş olduğumuz alanlarda 4 bin 700 metrelerde sondajlara devam ediyoruz. Çalışmalarımızın başından itibaren Akdeniz’de ne kimsenin hakkını yiyeceğiz, ne de ülkemizin ve Kıbrıs’ta yaşayan soydaşlarımızın hakkından vazgeçeceğiz.” şeklinde konuştu.

“Türkiye ve Libya’dan izin almaksızın hiç kimse bir şey yapamayacak”

Libya ile deniz yetki alanlarının belirlenmesinde hayati öneme sahip bir anlaşmaya imza attıklarını belirten Dönmez, son olarak şunları söyledi:

“Böylece Akdeniz’de Türkiye olmadan hiçbir projenin gerçekleşmeyeceğini bir defa göstermiş olduk. Libya ile imzaladığımız deniz yetki alanlarımızı sınırlayan mutabakat muhtırası meclisimizden de geçti. Aynı zamanda Libya’daki ulusal mutabakat hükümeti de süreci tamamlayarak bu mutabakatı onaylamış oldu. Şimdi bu alanların ruhsatlandırma çalışmalarına en kısa sürede başlayacağız. Böylece her iki ülke kıyıları arasında kalan bölgede Türkiye ve Libya’dan izin almaksızın hiç kimse bir şey yapamayacak. Oyunlarını bozmuş olduk. Kimseden korkmadan, çekinmeden yolumuza devam edeceğiz. Herkes şunu iyi bilsin, biz Akdeniz’de misafir değil ev sahibiyiz.”

Panel sonrası Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığını ziyaret eden Bakan Dönmez, daha sonra ‘Petform 11. Arama ve Üretim Sektörü İstişare Toplantısı’na katıldı.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da transit dolmuş ile hafif ticari aracın kafa kafaya çarpıştığı..
HÜDA PAR Batman Milletvekili Serkan Ramanlı 31 Mart Yerel Seçimleri öncesi ..
Batman'daki şarküteri işletmecileri ve hayvan besicileri, yağan yağışla..
Batman ilçesinde yeni seçilen belediye başkanlarını ziyaret eden HÜDA PAR B..
Batman'ın Sason ilçesindeki çaya düşen hafif ticari araçtaki anne ve oğ..
Batman Havalimanı Müdürlüğü tarafından açıklanan 2024 yılı mart ayı istatis..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=