Lütfen bekleyin..



Hukukçu Tanrıseven: "Meclis genç evliliklerle ilgili düzenlemeye kayıtsız kalamaz"

16 Nisan 2020, 20:12 - Okunma: 1959

Batman Hukuk ve Adalet Derneği Başkanı Yusuf Tanrıseven, "Genç yaşta evliliklerle istismarcıları birbirinden ayırt etmek gerekir. Bu insanların, tecavüzcülerle aynı kefeye konulup yargılanmaları toplum vicdanını yaralıyor." dedi.

Genç yaşta evlendikleri gerekçesiyle binlerce insanın mağdur edilip, cezaevine konulduğunu anımsatan Yusuf Tanrıseven, genç yaşta evliliğin toplumun bir gerçeği olduğunu ve devletin bu sosyolojik durumu göz ardı edemeyeceğini söyledi.

Tanrıseven, genç evlilik mağdurlarının mağduriyetlerine bir an önce son verilip, genç yaşta evliliklerle ilgili toplumun gerçeklerine uygun bir düzenlemenin yapılmasını gerektiğini vurguladı.

Kanunların gücünü halktan aldığını belirten Tanrıseven, “Halkın desteği olmayan bir düzenlemenin uygulamada sıkıntılar doğuracağı şüphesizdir. 2002 yılına kadar evlilik yaşı 14 iken bir anda 16’ya çıkarıldı. Toplumun binlerce yıllık geleneğinin bir günde değişmesi belenemez. Özellikle kırsal kesimde çocuklar ailelerinin ve kendilerinin rızası ile evlendi çocuk sahibi oldu, mutlu yuva kurdular. 5-10 yıl sonra ise bu insanlara 8-15 yıl arasında değişen hapis cezaları geldi. Eş, anne, baba ve aile hapiste, ama gelin ve çocukları çaresiz tek başına kaldı. Devlet, 16 yaşına gelince bunlara evlilik cüzdanı da vermesine rağmen resmî olarak eşi olan kişi ‘çocuk istismarcısı’ diye hapse girdi." diye konuştu.

"Bu durumda olan yaklaşık 3 bin aile yıllardır eşinin, çocukların, babasının hapisten çıkıp mutlu ailesine dönmesini bekliyor." diyen Tanrıseven, "Cebir, tehdit, hile veya iradeyi etkileyen başka bir neden olmadan yapılan genç yaşta evliliklerle istismarcıları birbirinden ayırt etmek gerekir. Bu insanların, tecavüzcülerle aynı kefeye konulup aynı şekilde yargılanmaları, aynı cezaları almaları, aynı koğuşta kalmaları toplum vicdanını yaralıyor." dedi.

Genç yaşta evliliklerle ilgili bir düzenlemenin yapılmasının şart olduğunu vurgulayan Tanrıseven, şöyle devam etti: “Kamuoyunun bu yöndeki talebine Meclis kayıtsız kalamaz. Bu insanlar, severek evlenen insanlardır. Bunların tecavüzcü olarak görülmesi doğru değildir. Artık bu insanların hepsi cezaevinden çıkmalıdır.”(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Deniz ve çay balıklarında av yasağının başlamasını değerlendiren balık satı..
Batman'da bir şahıs üzerinde yapılan aramada, tarihi eser olduğu değerl..
Batman'da iki günlük güneşli havanın ardından tekrar başlayan kısa süre..
Ramazan Bayramı tatili için şehir dışından Batman'a gelen vatandaşlar, ..
Batman'da bir otomobil ile minibüsün çarpışması sonucu yaşanan kazada 3..
Batman'da yanlış aşı yapıldığı iddiasıyla 30 keçisinin telef olduğunu b..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=