Lütfen bekleyin..



Batmanlılar: Bu Ramazan'da evlerimiz Hazreti Erkam'ın evi gibi olsun

23 Nisan 2020, 20:08 - Okunma: 1360

Batmanlı siyasetçi, akademisyen, STK, öğrenci, esnaf ve vatandaşlar; on bir ayın sultanı Ramazan Ayı'na girmenin sevincini yaşarken, Covid-19 nedeniyle camilerin kapatılıp teravih, hatim okuma gibi toplu ibadet edememenin ise hüznünü yaşıyor.

İslam âlemi, Ramazan Ayına kavuşmanın sevinciyle birlikte bir buruklukta yaşıyor.

Müslümanlar, dünyaya yayılan yeni tip Coronavirus (Covid-19) salgını nedeniyle alınan tedbirler kapsamında camilerin kapatılmasından ötürü bu yıl Ramazan'da toplu ibadet edememenin büyük bir burukluğunu yaşıyor.

Rahmet ve mağfiret ayına camilerin kapalı olmasından dolayı buruk gireceklerini belirten Batmanlılar, Ramazan Ayının hayırlar getirmesi ve salgının bir an önce bitmesi temennisinde bulundu.

"Teravih namazlarımızı evlerimizde ailemizle birlikte kılmalıyız"

Camilerde ihya edilen tüm ibadetlerin bu yıl evlerde yapılması gerektiğini belirten HÜDA PAR Batman İl Başkanı Davut Şahin, "Coronavirus salgını tehdidi altında Ramazan'a gireceğiz. Camilere gidemeyeceğimiz bizim için üzüntü verici bir durum. Madem camilere gidemiyoruz o zaman biz de camide ihya edeceğimiz ibadetlerimizi evlerimize taşıyalım. Yani evlerimizi mescitlere dönüştürelim. İnşallah biz de ev halkımızla birlikte vakit namazlarımızın yanı sıra teravih namazlarımızı da evde kılacağız. Bunun yanı sıra Kur'an-ı Kerim mukabelesini, ev halkımızla birlikte yapmaya çalışacağız. Zira Ramazan Ayı Kur'an-ı Kerim ayıdır. Allah Teâlâ bu aya farklı bir bereket farklı bir fazilet katmıştır. Müslümanların bu Ramazan Ayı programlı ve dolu geçirmeleri gerekir. Allah Teâlâ bizleri Ramazan'ın faziletinden hakkıyla istifade eden kullarından eylesin." dedi.

"Evlerimizi birer mescit yapmalıyız"

Ailece Kur-an halkaları oluşturarak evlerin birer mescit yapılabileceğini vurgulayan Batman Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Davut Okçu ise şunları söyledi:

"İslamiyet'in ilk yıllarından da bu böyleydi. Erkam'ın evinde ibadet ediliyordu. Müslümanlar kendi evlerinde ibadetlerini yapıyorlardı. Biz de aynı yere döndük. Evlerimizi birer mescit yapmalıyız. Çocuklarımızla birlikte teravih namazını kılmalıyız. Zaten teravih ilk yıllarda cemaatle kılınmıyordu. Evlerde kılınıyordu. Daha sonraki halifeler döneminde teravihler camilerde cemaatle kılınmaya başlandı. Biz kendi çocuklarımızla mukabele yapabiliriz. Eşlerimizle mukabele yapabiliriz. Bütün bu ibadetleri ev ortamına taşıyıp ibadetlerimizi eksiksiz yapabiliriz."

"Evlerimizde 5 vakit namazımızı cemaatle kılmalıyız"

Batman Umut Kervanı Başkanı Mehmet Ali Işık, "Ramazan boyunca camilerimizde teravihleri toplu bir şekilde kılamayacağız. Hastalığın daha fazla yayılmaması için alınan tedbirler çerçevesinde camilerimiz kapalı. Ramazan'da idrak edeceğimiz mübarek gün ve gecelerde özellikle Ramazan'ın son 10 gününde camilerde geçirmek isteyişimiz itikâfa girmemiz vardı. Son 10 gün içerisinde itikâfa da giremeyeceğiz. Bunun hüznü ve üzüntüsü içerisindeyiz. Camilerin önünden geçerken camiye girememek insanda büyük bir hüzün oluşturuyor. Evlerimizi adeta bir mescit bir ibadethaneye çevirmemiz lazım. Daha önce camilerimizde yaptığımız ibadetlerimizi evde ailemiz, eşlerimiz, çocuklarımız ile birlikte yapmamız lazım. Günde 5 vakit namazlarımızı cemaatle kılmalıyız. Evlerimiz içerisinde daha önce camilerde ihya ettiğimiz mukabelelerimizi evde çoluk çocuğumuzla yapmalıyız." ifadelerini kullandı.

"Evlerimizden çıkamadığımız için düzenli bir program yapmalıyız"

Evlerin birer mescit haline dönüştürülmesi gerektiğini vurgulayan üniversite öğrencisi Abdüsselam Karakoç, "Coronavirus tedbirleri nedeniyle üniversitelere ara verildi. Uzaktan eğitime geçildi. Boş zamanımız çok oluyor. Alınan tedbirler nedeniyle camilere de gidemediğimizden, evlerimizi bir mescit haline getirebiliriz. Ramazan geldiği için bu fırsatı değerlendirmeliyiz. Allah Teâlâ yeni bir imtihan veriyor bize. Bizler tek başımıza kaldığımızda ne yapıyoruz? Neler yapabiliriz? Bu imtihanı geçebilecek miyiz? Evlerimizden çıkamadığımız için düzenli bir program yapmamız gerekiyor. Program dâhilinde ibadetlerimizi yapmamız gerekiyor. Geçen senelerdeki Ramazan aylarından daha farklı olmamız gerekiyor. İbadetlerimize daha sıkı sarılmamız gerekiyor ki Allah bize rahmet kapılarını açsın, tekrar mescitlerimize döneriz inşallah." diye konuştu.

"Kur'an mukabelesi yapılabilir"

Vatandaşlardan Mehmet Şerif Özberk ise şunları söyledi: "Aile olarak evde teravihler kılınabilir. Zaten ev içerisindeki nüfusumuz beş, altı kişiden oluşmaktadır. Cemaat yapabiliriz. Kur'an-ı Kerim mukabeleleri ailecek beraber yapılabilir. Bu vesileyle aileler ile daha çok vakit geçirilebilir. Bir yandan da iyi oldu diyebilir. Ramazan'ı birlik içerisinde geçirebiliriz. Ailelerine vakit ayırmayanlar birlikte daha çok vakit ayırabilirler. Ama keşke camiler açık olsaydı da ibadetlerimizi daha iyi bir şekilde yapabilseydik. Yatsı namazından sonra teravihlerini bilen biri varsa cemaatle kılmalı. Cemaatle kılınacak imkân yok ise kendi kendimize teravih namazını kılabiliriz. Ailemizle birlikte Kur'an-ı Kerim'i evde sesli ve mukabele ile okuyabiliriz."(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
YAŞAM Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da bu pazar günü gerçekleştirilecek "Mevlid-i Nebi" et..
Cuma Hutbelerinde “Hayatın Her Alanında Öfkemize Hâkim Olalım” konusu işlen..
Batman'da halka gül dağıtan Peygamber Sevdalıları Vakfı üye ve gönüllül..
Peygamber Sevdalıları Vakfı Batman Koordinatörlüğü, bu pazar günü Batman..
Siyonist işgal rejiminin Gazze'ye yönelik saldırıları sürerken 7'de..
Siyonist işgal rejimi tarafından bayramın ilk gününde sivil bir aracın için..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=