Lütfen bekleyin..



Yerli salatalık hasadına başlayan Batmanlı çiftçiler 40 derece sıcaklıkta oruç tutuyor

14 Mayıs 2020, 20:24 - Okunma: 865

Tarımla geçimlerini sağlayan merkeze bağlı Yeniköy sakinleri, seralarda yetiştirdikleri yerli salatalık hasadına başladı.

Batman merkez Balpınar (Girêsîra) beldesine bağlı Yeniköy (Sêgirka) köyü sakinleri, tarlada 40 derecelik sıcaklıkta hem çalışıyor hem de oruçlarını tutuyor.

Geçimini tarım ve hayvancılıkla yapan yaklaşık 300 haneli 4 bin nüfuslu Yeniköy sakinleri, salatalık hasadının bu yıl Ramazan ayına denk geldiğini belirtti.

Ramazan olması nedeniyle seraya sabahın erken saatlerinden itibaren giderek hasat yapmaya başladığını dile getiren çiftçilerden Eyüp Tekin, normal günlerde gün boyu çalıştıklarını, oruçlu oldukları için öğlenden sonra seranın içi aşırı sıcak olması nedeniyle işi bırakmak zorunda kaldıklarını ifade etti.

Yerli salatalık hasadına başlayan Batmanlı çiftçiler 40 derece sıcaklıkta oruç tutuyor
“Dışarda 30, seranın altında 40 derece sıcaklık var”

Tekin “Salatalık fidelerimiz 17 Mart’ta elimize geldiği gibi torağa ektik. 15 gün aradan sonra iplerimizi bağladık. 3-4 günde bir iplerimizi kontrol ediyor, ilaçlamalarımızı yapıyoruz. Ramazan ayı sıcağında görüyorsunuz dışarda 30, seranın altında 40 derece sıcaklık var. Yine de çok şükür işimizi yapıyoruz. İşimizden memnunuz, helalinden bir kazanç elde ediyoruz. Fiyatlar konusunda biraz sıkıntılar yaşıyoruz. Üretici olarak bizde piyasadaki fiyatların sabit olmasını istiyoruz. Fiyatların yerli salatalık için bir buçuk lira olarak sabitlenmesini istiyoruz. Fiyatların fazla fahiş derecede yükselmesini de istemiyoruz. Çiftçilerin de mağdur olmaması gerek. Geçen sene halde 50 kuruşa salatalığı satanlar oldu. Bu tür durumlarda üreticiler de mağdur oluyor. Gübre pahalı, ilaçlar pahalı ve mazot da pahalı durumda. Biz üreticiler de kazanmasını ve tüketicilerin de rahatlıkla ürünlerimizi almalarını istiyoruz.” dedi.

Yerli salatalık hasadına başlayan Batmanlı çiftçiler 40 derece sıcaklıkta oruç tutuyor
“Fide üretim tesisinin yapılmasını istiyoruz”

2013 yılından bu yana seracılıkla uğraştığını dile getiren Tekin, şunları söyledi:

“Şu anda bu beldede 500 dönüme yakın sera var. Bizim çök önemli bir eksiğimiz var. Sürekli fidelerimizi Antalya ve Mersin’den istiyoruz.  Bize gelen fidelerde bazen sıkıntılar yaşıyoruz. Bu sene kargoyla gelen fidelerimizin yarısı ezilmişti. Biz yetkililerden rica ediyoruz. Çiftçi olarak Batman valisinin çitçilerin yanında olduğunu biliyoruz. Allah razı olsun ondan sürekli desteklerini görüyoruz. 15 gün önce köydeki çiftçilere ücretsiz naylon yardımında bulunmuştu. Biz köylüler olarak beldemize bir fide üretim tesisinin yapılmasını Batman Valimiz Sayın Hulusi Şahin’den talep ediyoruz. 500 dönüm civarı serası olan bu köyümüzün bir ihtiyacıdır. Fidelerimizi sürekli Antalya ve Mersin’den istemek zorunda kalıyoruz. Bazen parasını nakit verdiğimiz fideler bize teslim edildiğinde çok kalitesiz ve işe yaramıyor. Burada bir fide tesisi olsaydı sürekli irtibat halinde olur, paramızı neye verdiğimizi bilirdik.”

Yerli salatalık hasadına başlayan Batmanlı çiftçiler 40 derece sıcaklıkta oruç tutuyor
“Ramazan ayından dolayı sabah saat 05’ten sonra hasat toplamaya geliyoruz. Seraya geldiğimizde önce kesimlerimizi yapıyor, ardından ilaçlama yaptıktan sonra, suyumuzu damlama sistemi yoluyla veriyoruz.” diyen çiftçilerden Mehmet Oğuz, rızıklarının temini için çalışırken, orucu ihmal etmediklerini söyledi.

Çocukluğundan beri oruç tuttuğunu, bu yıl Ramazan ayının çok güzel geçtiğini dile getiren Adile Tekin ise, hayvanlara ot toplamak için sabahın erken saatlerinde geldiğini ifade etti. (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Bu sene hububatta yüksek bir rekolte beklediklerini belirten Batman Ziraat ..
Bu yıl beklenilenin üzerinde bir yağış aldıklarını belirten Ziraat Mühendis..
​Tarım ve Orman Batman İl Müdürlüğü tarafından yapılan yazılı açıklamada, i..
Milyarlarca insanın güvenli ve temiz su kaynaklarına erişimde sorun yaşadığ..
Batman'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, arı..
Batman'ın Kozluk ilçesindeki arı yetiştiricilerine, "Arıcılığın ge..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=