Lütfen bekleyin..



Salgına rağmen mercimek ve arpadaki verim Batmanlı hububatçıları sevindirdi

11 Haziran 2020, 17:47 - Okunma: 1627

Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden olan Batman'da, hasatların başlamasının ardından buğday pazarı ve zahireciler borsasında yoğunluk yaşanıyor.

Batman Zahireciler ve Hububatçılar Derneği Başkanı Hifzullah Akdaş, Coronavirus salgınına rağmen bu seneki verimden memnun kaldıklarını ifade ettiler.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO)'nin buğday alım fiyatını geç açıkladığını belirten Akdaş, bu yıl, yağışların yeterli olmasından dolayı ürün verimlerinin iyi olduğunu belirterek, TMO'nun açıkladığı mercimek ve arpa alım fiyatının çiftçileri memnun ettiğini belirtti.

"Çiftçiler devletin alım fiyatlarından memnun"

Akdaş, "Bu seneki mercimek verimi diğer seneye göre daha iyi. Yalnız aşırı yağışlardan dolayı bazı iyi olan arazilerimizde çürümeler oldu. Ama genel anlamda verim çok iyi. Şu ana kadar ki biçilen topraklarda verimin iyi olduğu söyleniyor. Arpanın verimi de geçen seneye göre daha iyi. Çiftçiler devletin açıkladığı fiyatlardan memnun." diye belirtti.

Salgına rağmen mercimek ve arpadaki verim Batmanlı hububatçıları sevindirdi

"Ürünümüzün kalitesini artırmak için bilgilendirme çalışmalarının yapılmasını istiyoruz"

Çiftçilerin ürün kalitesini arttırmaları için eğitim çalışmalarının yapılması gerektiğini vurgulayan Akdaş, "Devletten isteğimiz; sadece fiyatları arttırmasını değil, ürün kalitesi ve verimi arttırıcı çalışmaları da yapmalarını istiyoruz. Çiftçimizin bilinçlenmesini ve ürün kalitesini arttırıcı bilgilendirme çalışmalarını yapmalarını istiyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi'nin açıkladığı arpanın fiyatı 1,75 kuruş, mercimeğin fiyatı 3,50 kuruştur. Yalnız piyasada mercimeğin fiyatı 4,50 kuruş civarında işlem görmektedir. Şu anda çiftçiler gibi biz de açıklanan fiyatlardan memnunuz. Çiftçilerimize hayırlı ve bereketli bir yıl olmasını diliyorum." dedi.

Salgına rağmen mercimek ve arpadaki verim Batmanlı hububatçıları sevindirdi

"Çiftçilik, çok emek verilen ve zahmetli bir meslektir"

Tarlalardaki verimden ve belirlenen fiyatlardan memnun olduklarını ifade eden hububat esnafı Ahmet Batur, "Yağmurun bol yağmasından dolayı tarlalardaki verimler bu yıl çok iyi. Açıklanan resmi fiyatlardan da memnunuz. Çiftçilerimiz çok zor şartlarda çalışmaktalar. Mazot parası, gübre parası ve benzeri bir sürü masrafla, bütün yıl ektiği ürünleri borçlanarak bu günlere kadar getiriyorlar. Şu anda arpa ve mercimek de çıkmış durumda. Buğday da bir haftaya kadar çıkar inşallah. Bu sene belirlenen fiyattan memnunuz. Mazot ve gübre fiyatlarının çiftçilere indirimli verilmesi ve destekleme fiyatlarının biraz yükseltilmesi çiftçiler açısından çok iyi olacaktır. Çiftçilik, çok emek verilen ve zahmetli bir meslektir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, arı..
Batman'ın Kozluk ilçesindeki arı yetiştiricilerine, "Arıcılığın ge..
Havaların ısınmasıyla birlikte ağaçların ve bahçelerin bakım zamanı geldi. ..
Batman Üniversitesi'nde "Türkiye Yüzyılı Kapsamında Enerji ve Made..
Organik bir ilaç faydası veren, vitamin ve mineraller açısından birçok hast..
Ziraat Mühendisi Ebubekir Doğan, tarımdaki yanlış politikalar ve girdi mali..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=