Lütfen bekleyin..



Batman'da 3 yıl sonra beklenen lavanta birinci yılında hasadını verdi

03 Temmuz 2020, 07:36 - Okunma: 2211

Batman'da ürün çeşitliliğinin arttırılması ve çiftçiye alternatif ürünlerin sunulması amacıyla 14 farklı noktada ekimi yapılan 3 yıl sonra beklenen lavantanın birinci yılında ilk hasadı gerçekleştirildi.

Batman tarımına çeşitliliğinin arttırılması ve çiftçiye alternatif ürünlerin sunulması amacıyla 14 farklı noktada ekimi yapılan lavantanın ilk hasadı gerçekleştirildi.

Batman’ın Beşiri ilçesinin İkiköprü beldesinde düzenlenen hasat etkinliğine Vali Hulusi Şahin, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Abdulkadir Özer, İl Tarım ve Orman Müdürü vekili Mehmet Demir, Beşiri Kaymakamı Sinan Aşçı, Batman Ziraat Odası yetkilileri ile çiftçiler katıldı.

Lavanta çiçeğinin ilk hasadını verdiğini belirten Vali Hulusi şahin, “Çiftçimizin farklı ürünlerle tanışması, şehrimizdeki ürün yelpazesinin geliştirilmesi ve kıraç arazilerde birim alanındaki gelir oranının çiftçilerimiz tarafından daha olumlu olduğu, ürünlerin tanıtılması açısından bir çalışma yapmıştık. Özellikle tıbbi ve aromatik bitkilerin Batman’da denenmesi ve hangisinin daha iyi olur, bunun araştırılmasıyla ilgili bir proje hazırlamıştık. Önce eğitim çalışmaları yaptık. Bu konuda başarılı olan illerimize çalışma gezileri düzenledik. Projemiz netleşince bunu GAP İdaresine sunduk ve projemiz kabul edildi. 380 bin Türk Lirası bir proje bedeli ile 14 çiftçimize 2’şer dekarlık proje alanları yaptık. Bizim desteğimiz damlama sulama sistemi, bahçenin etrafına çit sistemini kurmak oldu ve bir de fideleri verdik. Bakımını da çiftçimiz üstlenmiş oldu.” dedi.

“3 yıl sonra yapmayı planladığımız hasadı birinci yılda hep birlikte yaptık”

Şahin konuşmasının devamında, “Bu bir deneme çalışmasıydı. Sadece lavantayı değil, kekik, adaçayı, reyhan, melisa ve nane bitkileri de vardı. Lavanta bitkisi üçüncü yılda ekonomik verim verdiği halde birinci yılda 14 bahçemizin 12’sinde yüzde yüz başarı sağlamış olduk. Bu başarı Lavantanın Batman’a uyumlu bir bitki olduğu hususunda bizde bir şüphe bırakmadı. Tabi bu çalışmayı sadece Batman için değil, bölgenin tamamı için yapmış oluyoruz. Neticede güzel bir sonuç aldık. 3 yıl sonra yapmayı planladığımız hasadı birinci yılda hep birlikte yaptık. Artık çiftçilerimiz bir ürüne bağlı kalmayacaklar. Emeği geçen bütün mühendis arkadaşlarımıza çok teşekkür ediyorum.” Diye konuştu.

“Bunu başarabilirsek diğer çiftçilerinde inceleyebileceği bir saha da olur”

Bu yıl ilk lavanta hasadını almanın sevincini yaşadığını belirten Lavanta üreticisi Çiftçi Adil Duman, “İlk yıl olduğu için fidanlarımız biraz küçük. Yüzde yüz verimi üçüncü yılda almayı hedefliyoruz. Bunu başarabilirsek diğer çiftçilerinde inceleyebileceği bir saha da olur. Yol üstünde olmamız hasebiyle Turizm amaçlı da düşünüyoruz. Devletten 30 bin Türk Lirası destek aldık biz de masrafın yüzde 10’unu karşıladık. 4 dönümlük alanda üretimimizi yapıyoruz. Bölgemiz için yeni bir ürün olan lavanta için ürününün işlemesi ve pazarlaması için gerekli çalışmalarımız devam etmektedir.” dedi. (İLKHA)

 

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
ÇEVRE Kategorisindeki Diğer Haberler
Milyarlarca insanın güvenli ve temiz su kaynaklarına erişimde sorun yaşadığ..
Batman'da mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklıkları, arı..
Batman'ın Kozluk ilçesindeki arı yetiştiricilerine, "Arıcılığın ge..
Havaların ısınmasıyla birlikte ağaçların ve bahçelerin bakım zamanı geldi. ..
Batman Üniversitesi'nde "Türkiye Yüzyılı Kapsamında Enerji ve Made..
Organik bir ilaç faydası veren, vitamin ve mineraller açısından birçok hast..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=