Lütfen bekleyin..



Basın dernekleri ve gazetecilerden Cumhuriyet gazetesi ve yazarına tepki

31 Ağustos 2020, 18:12 - Okunma: 721

Köşe yazısında Batmanlı kızlara yönelik ağır hakaret ve iftiralarda bulunan Cumhuriyet gazetesi sözde yazarlarından Işıl Özgentürk’e bir tepki de basın camiasından geldi.

Batman halkını rencide eden yazısına tepki gösteren Batman’daki basın derneklerinin başkanları ve gazeteciler, kaleme alınan çirkin yazıdan ötürü sözde yazar Işıl Özgentürk ve Cumhuriyet gazetesini kınadı.

Cumhuriyet gazetesinin boykot edilmesi gerektiğini belirten gazeteciler, başta İletişim Başkanlığı olmak üzere Basın İlan Kurumunu da bu tür ahlaksız yazılar ile ilgili göreve davet ettiler.

Batman Basın Konseyi Başkanı Ercan Arslan, Cumhuriyet gazetesinin sözde yazarı Özgentürk’e Batman iliyle ilgili ve bölge halkını rencide eden yazısından dolayı kınadıklarını söyledi.

“Cumhuriyet gazetesini boykot etmemiz gerekir”

 “Bölgeyi bilmeden, yöreyi görmeden kız çocuklarımız hakkında bu denli ithamsız şekilde açıklamaları bizleri üzmüştür” diyen Arslan, “Gazeteci dediğin araştırır, kulaktan duyma ile yorum yapılmaz. Gazeteci ve STK'lar olarak bir kampanya başlattık, kampanya doğrultusunda sözde gazetecinin Batman halkından özür dilemesi talebinde bulunduk, hatta konuyla alakalı Batman Barosu da dava açtı. Ama maalesef ki sözde yazar olan şahıs sosyal medyadan özür niteliğinde bir açıklamada bulunmuş ancak özrü kabahatinden büyük. Özrü halkı daha da çok rencide edici türden.” dedi.

Basın dernekleri ve gazetecilerden Cumhuriyet gazetesi ve yazarına tepki

TÜİK verilerine işaret ederek Batman’ın intihar olaylarında illere oranla son sıralarda yer aldığını vurgulayan Arslan şöyle devam etti:

“Her ilde intiharlar olabiliyor. Bu minvalde yalnızca Batman'ın ön plana alınması art niyet taşımaktadır. 90'lı yıllarda dahi Batman yine orta sıralarda seyrediyordu, yine birinci olarak gündeme getirildi. İstanbul'un intihar oranları Batman'ın kat be kat üstünde. Bu kadının özrünü dahi kabul etmiyoruz, dava açıp Cumhuriyet gazetesini de boykot etmemiz gerekmektedir.”

“Gazetecilik ve habercilik bu olmamalı”

Batman Basın Derneği Başkanı Cebrail Uyanık ise başta İletişim Başkanlığı olmak üzere Basın İlan Kurumunu bu tür ahlaksız yazılar ile ilgili göreve davet ettiklerini söyledi.

Uyanık, “2019 yılında Cumhuriyet gazetesi yazarı Işıl Özgentürk, ‘Yeni kuşak türbanlılar’ başlıklı bir yazı kaleme almış ve başörtüsü takan kadınlara yönelik hakaret içerdiği belirtilen yazıyla ilgili İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nca, ‘dini değerleri alenen aşağılama’ suçundan soruşturma geçirmiş. Cumhuriyet gazetesi yazarı Işıl Özgentürk’ün yazısında Batman’a dair ‘bir öğretmen dostundan aktardığı, ‘Buralarda kız çocuklarına hiç değer verilmez, babalar kız çocuklarını çocuktan saymaz, onlar okutulmazlar, mal gibi satılırlar’ ifadeleri kaleme almıştır. Gazetecilik ve habercilik bu olmamalı. ‘Bölgeyi çok iyi bilen öğretmen’ dediği kişi muhtemelen ön yargılı ve şehri hiç bilmeyen birisi. Demek oluyor ki bu şahıs terbiye yoksunu ve işi insanları aşağılamaktır, bu gazetecilik değildir.” diye konuştu.

Basın dernekleri ve gazetecilerden Cumhuriyet gazetesi ve yazarına tepki

“İletişim Başkanlığını göreve davet ediyoruz”

Yazının ahlaktan uzak, iftira ve hakaretlerle dolu olduğuna dikkat çeken Uyanık, “Batman halkı misafir perverliği ile ülkemizin her noktasında bilinmektedir. Kız çocuklarının eğitimine ciddi bir şekilde önem vermektedir. Cumhuriyet gazetesi yazarı Işıl Özgentürk’ün öncelikle aynaya bakması ve 600 bin insanın vebalini aldığını bilmesi gerekiyor. Saçma sapan yalan dolan bir yazıyla 600 bin nüfuslu bir şehre hakaret etmek kimsenin haddi değildir. Sözde yazarı şiddetle kınıyoruz. Batman halkının aile yapısı hakkında herhangi bir bilgiye sahip olmayıp, bilimsel dayanağı olmayan yazısında öne sürdüğü ahlaktan uzak, iftira ve hakaretlerle dolu, gazetecilik biliminden uzak, doğruluğu olmayan, toplumsal gerçeği yansıtmayan konuşmaları dayanak göstererek yazdığı yazısından dolayı mensubu olduğu Cumhuriyet gazetesini ve kendisini Batman Basın Derneği olarak şiddetle kınıyoruz. Buradan başta İletişim Başkanlığı olmak üzere Basın İlan Kurumunu da bu tür ahlaksız yazılar ile ilgili göreve davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

Basın dernekleri ve gazetecilerden Cumhuriyet gazetesi ve yazarına tepki

“Cumhuriyet gazetesinin bölgemiz için bu tarz paylaşımlardan vazgeçmesi gerekir”

Cumhuriyet gazetesinin bölgenin örf ve adetlerine uymayan yayın politikalarından vazgeçmesi gerektiğini vurgulayan Gazeteci Uğur Kapuci ise şunları söyledi:

“Cumhuriyet yazarı Işıl Özgentürk'ün önceki gün Batman ilimizle ilgili kaleme aldığı yazıda, çirkin ve mesnetsiz açıklamaları söz konusuydu. Aslı astarı olmayan açıklamalarda bulunun bu şahsı, biz hem gazetemiz hem de Batman halkı adına kınıyoruz. Masa başı yayıncılık anlayışıyla, bölgede kötü bir izlenim bırakıp okuyucu kitlesini yanlış yönlendiren Işıl Özgentürk'ün Batman'a gelip Batman halkı ile bir araya gelmesinde fayda görüyoruz. Yaptığı mesnetsiz açıklamalarına rağmen bizler onu misafir edip, Batman'ı ve halkını kendilerine tanıtabiliriz. Lakin evvelinde Cumhuriyet gazetesinin bölgemiz için bu tarz paylaşımlarından vazgeçmesi gerekir. Bölgemiz örf ve adetlerine uymayan yayıncı politikalarını hepimiz biliyoruz. Yıllardan beridir devam eden bu politikalardan vazgeçip bölge halkının yakasından düşmelidirler. Vatandaşlarımızın bu gazeteye en güzel tepkiyi vereceğinden şüphemiz yoktur.”

Basın dernekleri ve gazetecilerden Cumhuriyet gazetesi ve yazarına tepki

“Hakaretvari eleştiri doğru değildir”

Toplumu rencide edici yazıların yazılmasının doğru olmadığını savunan Gazeteci Halit Biliz, “Dünyanın en çağdaş en medeni ülkelerinde ve Türkiye'nin herhangi bir ili veya ilçesinde de yaşanabileceği gibi Batman'da istenmeyen münferit bir olay yaşandı. Bu olaydan dolayı üzüntü duyduk, kamuoyu ciddi anlamda tepkilerini dile getirdi. Konuyla alakalı İçişleri Bakanlığının da açıklamaları oldu. Lakin bunu haber yapayım derken, gazetecilik veya meslek ilke ve ahlaki kurallarına uymayacak şekilde düzeysiz, seviyesiz, mesnetsiz olarak tüm toplumu rencide edecek, lekeleyecek, kötüleyecek ifadelerle köşe yazarlığı yapan birinin, tüm toplumu bu düzeyde hakaretvari bir şekilde eleştirmesi doğru değildir. Basının ahlaki kurallarına da nereden bakarsanız bakın ters düşer.” ifadelerini kullandı.

“Şehri lekeleme olaylarına çok şahit olduk”

Biliz konuşmasını şöyle sürdürdü: “Batman zaman zaman bununla ilgili çok fazla sıkıntılar yaşadı, özellikle de 2000’li yıllarda, bizim yine gazetecilik yaptığımız dönemde, ‘İntiharların kenti Batman’ diye tüm şehri lekeleme olaylarına çok fazla şahit olduk. Bunlar hem etkiliyor hem de ciddi anlamda rencide ediyor. Son olarak şunu söylemek isterim ki, bizim bunları tasvip etmeyip eleştirdiğimiz gibi toplum olarak biz Batman halkı olarak kültürümüzden, geleneğimizden ve dini ahlak kurallarımızdan uzaklaşmamamız gerekmektedir. Aile yapısı gittikçe bozuluyor, bu tür olayların gittikçe artmasından endişe ediyorum.”(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Siirt'te bir polisi yaralayıp olay yerinden kaçan şahsın aracı Batman&#..
Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala rengârenk şeker çeşitleri tezgâhl..
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Terör d..
Batman Üniversitesinde faaliyet yürüten öğrenci toplulukları, siyonist işga..
Batman'da ekiplerin dur ihtarına uymayarak kaçan bir araçtan yola atıla..
Batman'ın ilk ve tek yeraltı geçinde yaşanan sorunların bir türlü çözüm..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=