Lütfen bekleyin..



Coronavirus tesbih satıcılarını da etkiledi

07 Ekim 2020, 10:03 - Okunma: 1127

Coronavirus salgını birçok sektörde olduğu gibi tesbih satışının da büyük oranda düşmesine neden oldu.

Dünyayı etkisi altına alan Coronavirus (Covid-19) salgını sonrası tesbih piyasası da olumsuz yönde etkilendi.

Batman’da bir çayevinde kurulan tesbih pazarında satışa sunulan tesbihlerin alımında ciddi bir azalma görünüyor. Haftanın belirli bir günü bölge illerindeki tesbih satıcı ve alıcılarının toplandığı çayevinde birbirinden farklı tesbihler satışa sunuluyor. ‘Tesbih Borsası’ olarak da adlandırılan ve tesbihseverlerin uğradığı mekânda, 5 TL’den 20 bin liraya kadar tesbih bulmak mümkün.

Tesbih satıcıları, İLKHA muhabirine, pandemi nedeniyle geçtiğimiz yıllara oranla tesbih satışının büyük oranda düştüğünü belirttiler. Her sektör gibi kendilerinin de salgından etkilendiğini ifade eden tesbih satıcıları, tesbihlere talebin eskiye nazaran azaldığını kaydettiler.

Coronavirus tespih satıcılarını da etkiledi

“Bazen haftada bir tesbih satmıyoruz”

Yine de tesbih meraklılarının tesbih almaya geldiğini dile getiren tesbih satıcısı Salih Aksu, “Her hafta burada tesbih pazarı kuruluyor. Tesbih fiyatları 10 liradan başlıyor 20 bin liraya kadar çıkıyor. Buraya tesbih koleksiyoncuları ve meraklılar gelip alıyor. Herkes kendi kısmetini kazanıyor. Bazen haftada bir tesbih satmıyoruz. Bazen de günde 10 tesbih sattığımız oluyor. Tesbih meraklısı çok var. Bunların arasında askeri, memuru, kaymakamı, koleksiyoncusu, hatta valiler bile var. Tesbih meraklısı her kesimden var. Bazı müşterilerimiz bir, bazıları ise 10 veya 20 tesbih alıyor.” dedi.

Coronavirus tespih satıcılarını da etkiledi

“Tesbih hastası olanlar var”

Yaklaşık 20 yıldır tesbih işiyle uğraştığını aktaran bir diğer tesbih satıcısı Ramazan Demir, “Elimizde her insanın zevkine ve isteğine göre tesbih bulunuyor. Damla, kehribar, bağ, sıkma, işleme, Erzurum gibi çok sayıda tesbih çeşidi var. Tesbihlerimiz her hafta gelip satıyoruz. Dışardan millette geliyor. Adana, Şanlıurfa, İstanbul’dan, her yerden gelen var. Tesbih hastası olanlar var. Koleksiyoncular, alıp satanlar var. Bizlerde toptan satıyoruz. 600 bin liralık tesbih satıldığını dahi gördüm. Bazı tesbihlerin üzerinde işçiler 3-4 ay çalışıyor. Fiyatlar tesbihlere göre değişiyor.” diye konuştu.

Coronavirus tespih satıcılarını da etkiledi

“Bu sıralar tesbihe ilgi biraz düşük”

Tesbihin bir sektör haline geldiğini vurgulayan Mehmet Şerif Altacı ise şunları söyledi: “18 yıldır bu işi yapıyorum. Türkiye genelinde geziyorum. Türkiye genelinde tesbihe ilgi var. Hem Türkiye’de hem de bazı Ortadoğu ülkesinde tesbih işi de artık bir sektör haline geldi. Salgından dolayı bu sıralar tesbihe ilgi biraz düşük. İnsanlar daha temkinli yaklaşıyor. Birde doların yükselmesi de etkiledi. Tesbih fiyatları değişiyor. 200 yıllık Osmanlı tesbihleri var. Bunlar biraz eski olduğu için piyasada az sayıda bulunmaktadır.”(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
GÜNCEL Kategorisindeki Diğer Haberler
Siirt'te bir polisi yaralayıp olay yerinden kaçan şahsın aracı Batman&#..
Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala rengârenk şeker çeşitleri tezgâhl..
Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Terör d..
Batman Üniversitesinde faaliyet yürüten öğrenci toplulukları, siyonist işga..
Batman'da ekiplerin dur ihtarına uymayarak kaçan bir araçtan yola atıla..
Batman'ın ilk ve tek yeraltı geçinde yaşanan sorunların bir türlü çözüm..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=