Lütfen bekleyin..



Yaklaşık 26 bin hasta organ bağışı bekliyor

02 Kasım 2020, 16:36 - Okunma: 3637

‘3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası’ dolayısıyla açıklama yapan Batman İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu, yaklaşık 26 bin hastanın organ bağışı beklediğini kaydetti.

Batman İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Hakan Pamukçu, ‘3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası’ dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Pamukçu açıklamasında, “Organ ve doku bağışı ölümümüzden sonra organlarımızın başka bir insan için kullanılmasına izin vermektir. Bazen görmeyen bir insanın görmesini bazen de hayatını diyaliz cihazına bağlı olarak sürdüren bir böbrek hastasının hayata dönmesini sağlamaktır." dedi.

Türkiye geneli 2020 yılı organ ve doku bağışı bekleyen güncel hasta listesine göre organ bağışı bekleyen kişi sayısının 25 bin 914 kişi olduğunu aktaran Pamukçu, şöyle devam etti:

"2019 yılı içinde bin 212 beyin ölümü gerçekleşmiş olup sadece 234 kişinin organlarının bağışına ailesi tarafından izin verilmiştir. Türkiye genelinde 21 bin 483 böbrek, 1 ince bağırsak, bin 296 kornea, 983 kalp, bin 795 karaciğer, 71 akciğer, 285 pankreas olmak üzere toplam 25 bin 914 kişi bağış beklemektedir."

Ülkede organ ve doku nakli bekleyen hasta sayısının her geçen gün arttığına dikkat çeken Pamukçu, "Organ nakli hizmetlerinde büyük gelişmeler kaydedilmekle beraber istenilen seviyeye ulaşılamamaktadır. Bunun en büyük nedeni organ ve doku bağışının yetersizliğidir. Organ bekleyen hasta ve yakınlarına empati kurarak ne kadar zor durumda olduklarını ve bağışlarımızla ne kadar hayati bir davranışta bulunduğumuzu anlayabiliriz. Bir gün kendimiz veya yakınlarımızın da organ bağışına muhtaç hale gelebileceğini unutmadan, bu bilinç ve anlayışla organlarımızı bağışlayalım ve etrafımızdaki insanları da ikna etmeye çalışalım." ifadelerini kullandı.

Bağışlanan her organın bir hayat kurtardığını söyleyen Pamukçu, "03-09 Kasım Organ ve Doku Bağış Haftası nedeniyle İl Sağlık Müdürlüğümüz koordinatörlüğünde halkımızı bilgilendirmek, organ ve doku bağışı başvurularını kabul etmek üzere Sağlık Müdürlüğümüz, Toplum Sağlığı Merkezlerimiz, tüm kamu hastaneleri ile tüm özel hastanelerde bağış kabulü yapılmaktadır. Tüm halkımızın gerekli duyarlılığı göstereceğine olan inancımız ve umudumuz tam olup, tüm halkımızı hayat kurtarmaya davet ediyoruz.” dedi.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
SAĞLIK Kategorisindeki Diğer Haberler
İlaca erişimin her geçen gün zorlaştığını belirten Batman Eczacılar Odası B..
Kanserin dünyada bir salgın gibi arttığını belirten Uzman Doktor Mehmet Cem..
Ramazan ayında ağız ve diş bakımının daha bir önem kazandığını belirten Diş..
Sağlık sektöründe pek çok sorunun halen çözüm beklediğini belirten Sağlık-S..
14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla açıklama yapan Batman Sağlık ve Çevrecilik ..
Batman Valisi Ekrem Canalp, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımla..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=