Lütfen bekleyin..



Pandemi süreci ve dövizdeki artış özel diş kliniklerini etkiledi

05 Kasım 2020, 12:30 - Okunma: 3459

Covıd-19 sürecinde dövizin yükselmesi ithalata bağımlı olan diş sektörünü de olumsuz etkiledi.

Batman merkezde bulunan özel diş klinikleri; pandemi sürecinde dolar ve euro kurlarındaki yükselişin hem diş kliniklerini hem de vatandaşı mağdur ettiğini belirtti.

Covid-19 nedeniyle uzun bir süre diş kliniklerinin acil hastaların dışında hasta bakmadığını söyleyen diş hekimi ve işletme sahibi Sevim Şen, pandeminin diş sektörünü de olumsuz yönde etkilediğini ifade etti.

 “15 Mart ile 1 Haziran tarihlerinde birçok sıkıntı yaşadık”

Pandemi sürecinde devletten tam anlamıyla destek alamadıklarını ve kendi ayakları üstünde durmak zorunda kaldıklarını belirten Şen, şöyle konuştu:

“Özellikle bu pandemi sürecinde izolasyon ve sterilizasyona önem verdiğimiz gibi hekim arkadaşlarımız dönüşümlü çalıştılar. 15 Mart ile 1 Haziran tarihlerinde acil hastaların dışında çoğu zaman kapatma zorunda kalıyorduk. Diş tedavisine sadece sağlıklı hastalar gelmiyor, kronik rahatsızlığı olanlar ve 65 yaş üstü hastalarımızda var. Hastalarımız da bu süreçte tedavilerini ertelemek zorunda kaldıkları için bir mağduriyet yaşandı. Klinik olarak pandemi sürecinde çok zorluklar yaşadık. Devlet desteklemeleri sadece belli kesimlere yapıldı. İŞKUR üzerinden çalışan personellerimiz çalışabildi. Geriye kalan personellerimizin giderlerini tamamen kendimiz karşılamak zorunda kaldık.”

Pandemi süreci ve dövizdeki artış özel diş kliniklerini etkiledi

“Dışa bağlı bir sektörüz”    

Pandemiden önceki dolar kuru ile şu anki dolar kurunun arasında iki kat olduğunu söyleyen Şen, “Diş klinikleri olarak tamamen dış ülkelere bağlıyız. Birkaç medikal ürünün dışında tamamen dışa bağlı bir sektörüz. Kullandığımız ürünler tamamen dolar ve euro üzerinden aldığımız için yükselen kurlar üzerinden yeni ürün almak mecburiyetindeyiz. En çok kullandığımız dolgu malzemesi belli bir kullanım süresi olduğundan stoklama da yapamıyoruz. Şayet stok yapmak istesek bile büyük bir maliyet gerektiriyor, bu da mümkün olmadığından her ürün aldığımızda o günün dolar kuru üzerinden almak mecburiyetinde kalıyoruz. Doğal olarak tedaviye gelen vatandaşların da mağdur olmasına neden oluyor, çünkü her seferinde fiyatlar yükseliyor.” dedi.

“Dolar endeksli bir hayat yaşamak zorunda kalıyoruz”

Diş kliniklerinin tamamen dışa bağımlı olduğunu ifade eden Şen, “Türkiye’de yaşıyoruz ama maalesef dolar endeksli bir hayat yaşamak zorunda kalıyoruz. Bizlerde bu konuda çok sıkıtılar yaşıyoruz. Hastalarımızın mağduriyet yaşamalarının yanında klinikte çalışan hekim ve personellerde çok etkilendi. Bu süreçte personel çıkarmadık ama karşılıklı olarak fedakârlıkta bulunduk. Pandemi sürecinden önce ve sonra daha tedbirli ve özverili bir şekilde bütün tedbirlerimizi alıp hastalarımıza hizmet etmeye devam ediyoruz.” şeklinde konuştu.

Pandemi süreci ve dövizdeki artış özel diş kliniklerini etkiledi

“Her hastadan önce odalarımızı havalandırıp dezenfekte ediyoruz”

Covid-19’a karşı aldıkları tedbir ve hasta alım aşamalarını anlatan Diş Hekimi Osman Şen ise şunları söyledi:

“Pandemi süresinde hastalarımızı ilkin kapıda karşılayıp ateşlerini kontrol ediyoruz. Kişisel bilgileri alındıktan sonra salonda sosyal mesafe kurallarına uyularak en fazla 6 kişi bekletiliyor. Hasta kliniğe alınmadan önce 15 dakika boyunca oda havalandırılır ve dezenfekte edilir. Randevulu bir şekilde hastalarımızı çağırıyoruz. Acil gelen hastalarımızı da bekleme süresi bittikten sonra bir hekimiz tarafından müdahalesi yapılır.”

“Pandemi sürecinde öncelikle acil hastaları alıyoruz”

Salgın hastalık nedeniyle, risk gurubuna en yakın mesleklerden birinde çalıştıklarını ifade eden Şen, “Bizim işimiz maalesef en risk taşıyan guruplar arasında. Pandemi sürecinde aldığımız hastalar genelde acil müdahale gerektiren; apseli, kanamalı ve ağrılı hastaları alıyoruz. Diş temizliği ve preparasyonlar gibi estetik müdahaleleri sağlık açısından tehlike oluşturmadığı için de elimizden geldiğince hastalarımıza rica edip erteliyoruz, sağ olsunlar onlarda anlayışla karşılıyorlar.” dedi.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
SAĞLIK Kategorisindeki Diğer Haberler
İlaca erişimin her geçen gün zorlaştığını belirten Batman Eczacılar Odası B..
Kanserin dünyada bir salgın gibi arttığını belirten Uzman Doktor Mehmet Cem..
Ramazan ayında ağız ve diş bakımının daha bir önem kazandığını belirten Diş..
Sağlık sektöründe pek çok sorunun halen çözüm beklediğini belirten Sağlık-S..
14 Mart Tıp Bayramı dolayısıyla açıklama yapan Batman Sağlık ve Çevrecilik ..
Batman Valisi Ekrem Canalp, 14 Mart Tıp Bayramı nedeniyle bir mesaj yayımla..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=