Lütfen bekleyin..



Zor günler geçiren mobilya üreticileri ve tedarikçiler yetkililere seslendi

29 Aralık 2020, 17:10 - Okunma: 2770

Orman ürünleri satıcıları ve mobilya tedarikçileri, dolar ve euro kurundaki dalgalanmalardan dolayı ürün bulmakta zorlandıklarını belirterek, yetkililerin sorunlarına bir çözüm yolu bulmasını istediler.

Dolar ve euro kurundaki dalgalanmalar her sektörde olduğu gibi orman ürünleri ve mobilya sektörünü de olumsuz etkiledi.

Geçen yıla göre ürünlere yüzde 30 ila 40 oranında zam geldiğini dile getiren orman ürünleri satıcıları ve mobilya tedarikçileri, firmaların ürün satmadığını ve mağdur olduklarını söyleyerek yetkililerin konuya bir çözüm bulmasını istediler.

Orman ürünleri satıcısı ve mobilya tedarikçisi Seyfettin Yılmaz, İLKHA muhabirine, dövizdeki dalgalanmalar nedeniyle ürün bulmakta zorluk yaşadıklarını söyledi.

“Geçen yıla göre yüzde 30 ila 40 arasında zam geldi”

Zamlardan dolayı ürün tedarik edemediklerini belirten Yılmaz, “Fabrikalardan istediğimiz ürünler 3-4 ay sonra bile bize gönderilmiyor. Olan ürünleri de yurt dışına ihraç ettiklerinden dolayı bize ürün göndermiyorlar. Bu nedenle hem biz hem de üretici olan mobilyacılar zor durumda kalıyoruz. Ürünlerin fiyatına ise geçen yıla göre yüzde 30 ile 40 oranında zam geldi. Yükselen fiyatlar hem bizi hem de üreticileri çok etkiledi, çünkü sattığımız ürünün daha ödemesini almadan yeni gelen ürünü daha yüksek fiyata alıyoruz. Bu da hem biz hem de üreticinin zarar etmesine neden oluyor.” ifadelerini kulandı.

“Dolar ve euro kuru sabitlensin”

Dolardaki dalgalanmadan dolayı firmaların fiyatları yükselttiğini, bu nedenle dolar kurunun esnaf için sabitlenmesi gerektiğini ifade eden Yılmaz, şöyle devam etti:

“1992 yılından beri esnaflık yapıyorum. Hiçbir zaman bu kadar sıkıntı yaşamadık. Yetkililerin yurt içindeki tedarikçi esnafı için döviz kurunu sabitlemesini talep ediyoruz. Dolar ve euro kuru sabit kalırsa fiyatların da düşeceğini umut ediyoruz. Yurt dışına ihracatlar dolar üzerine olunca iç piyasaya mal verilmiyor. Ayrıca üreticilere vergi indirimi ve sigorta desteği olursa iyi olur.”

“İşlerimiz yüzde 40 ila 50 oranında düştü”

Pandemiden dolayı hem fiyatların yükseldiğini hem de ürün bulmada sıkıntı yaşadıklarını belirten mobilya üreticisi Burhan Çelik, “Yıllardır mobilya işindeyim. Şu anda piyasalar çok sıkıntılı, malzeme bulamıyoruz. Pandemiden dolayı yükselen fiyatlar işlerimizi çok etkiliyor. Zaten işlerimiz düşmüştü, pandemide olunca işlerimiz yüzde 40 ila 50 oranında düştü. Mobilya ürünlerindeki fiyat artışı ve bunun da üzerine malzeme bulamamamız bizi perişan etti.” şeklinde konuştu.

“Firmalar ellerindeki ürünü satmak istemiyor”

Dolar ve eurodaki artışın işlerini çok etkilediğini ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

“Dolar ve euro kurlarındaki dalgalanma bizim sektörümüzdeki ürün fiyatlarını çok etkiliyor. Dolardaki dalgalanma ve yükselme eğilimi nedeniyle birçok firma elindeki ürünü satmak istemiyor. Bazı firmaların da stokçuluk yapmaları yüzünden yüksek fiyata dahi ürün bulamıyoruz. Dolar kuru sabitlenseydi bizim için çok iyi olurdu. Devlet yetkililerinden bu duruma bir el atmalarını istiyoruz.”(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Ülke genelinde olduğu gibi Batman'da da kalifiye eleman sorununun yaşan..
Kırmızı et fiyatlarındaki artışın bir türlü durdurulamadığını belirten Batm..
Ramazan Bayramı sonrası düğün hazırlıklarına başlayan vatandaşlar soluğu ku..
Ramazan Bayramı'na iki gün kala çarşı pazarda yaşanan yoğunluktan memnu..
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası (BESO) Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, yapt..
Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala hazırlıklarını tamamlayan Batman ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=