Lütfen bekleyin..



Yağ ve un fiyatlarındaki artış ekmek gramajını düşürdü

23 Ocak 2021, 11:10 - Okunma: 1826

Türkiye’de her geçen gün temel gıda ürünlerine gelen zam her sektörde etkisini iyice hissettirmeye başladı. Son aylarda yağ ve un fiyatlarına yapılan zam ekmek gramajını da etkiledi.

Pandemi sonrası belirli aralıklarla un çuvalı ve diğer tüm maliyetlerde yaklaşık yüzde yüz oranında artış yaşandı. Un başta olmak üzere yağ ve mayaya yapılan zamların ciddi anlamda sıkıntı yaşattığını belirten fırıncı esnafı, bu nedenle ekmek gramajını düşürmek zorunda kaldıklarını söyledi.

Toptan haliyle bir çuval unun 75 ila 90 liradan 140 liraya, bir koli mayanın 60 liradan 110 liraya, bir teneke yağın ise 85 liradan 135 liraya kadar çıktığını aktaran fırıncı esnafı, artan maliyetlerin halkın yanı sıra kendilerini de olumsuz etkilediğini ifade etti.

Ekmeğe zam yapamadıkları için sadece 500 gram ekmeğin gramajını 400 grama düşürdüklerini belirten esnaf, ekmeğin tanesini ise 2 buçuk liraya sattıklarını dile getirdi.

Bir kısım fırıncının haksız rekabet ettiğini, gramajını çok daha fazla düşürdükleri ekmeğin tanesini 2 liraya sattıklarını iddia eden esnaf, bunun önüne geçilmesi gerektiğini belirtti. Yaşanan hayat pahalılığı karşısında büyük bir mağduriyet yaşayan halk da yetkililerden temel gıda ürünlerindeki fiyat artışlarına müdahale etmesini istedi.

“Fiyatlar çok fazla yükseldi”

Ekmekte kullanılan ürünlerin fiyatlarının çok fazla yükseldiğini belirten fırıncı esnafı Kadri Okay, “20 yıllık fırıncılık yapıyorum. Geçen yıl aldığımız maya 60 lirayken şu anda 110 liraya çıkmış durumda. Bir çuval un fiyatı 75 ila 90 lira civarındayken şu anda 140 liraya çıkmış. Kullandığımız yağı daha önce 85 liradan alırken şu anda 135 liraya alıyoruz. Fiyatlar çok fazla yükseldi. Ekmek fiyatlarını artırmak istedik ve bundan dolayı Sayın Valimize başvurduk. Vali Bey fiyatları artırmaya gitmedi ama gramajda indirim yaptı.” diye konuştu.

“Haksız rekabet engellenmeli”

Fırıncıların sıklıkla denetlenmesi gerektiğini söyleyen Okay, “500 gram ekmek 2 buçuk lirayken şu anda 400 gram ekmek 2 buçuk liraya satılıyor. Ama piyasada gramajı eksik kesip ekmeği bir buçuk-2 liraya satan çok fırıncı var. Aslında bu bir haksız rekabettir. Bunda biz fırıncılar mağdur oluyoruz. İster istemez vatandaşlarla yüzgöz oluyoruz. Bu haksız rekabetin engellenmesini istiyoruz. İlgili makamlardan konuya ilişkin denetimlerini sıklıkla yapmasını istiyoruz. Bizler günde 2 bin ekmek çıkarıyoruz ve tanesini 2 buçuk liraya satıyoruz. 200 gram somun ekmeğimizi bir lira 25 kuruşa satıyoruz. 400 gram olan pidelerimizi de 2 buçuk liraya satıyoruz.” dedi.

“Gramajı düşürmek zorunda kaldık”

Un, yağ ve mayada fiyat artışlarının önüne geçilmesini isteyen fırıncı Ercan Oğuz ise şunları kaydetti: “Geçen sene bir torba unu 90 liradan alıyorduk. Şu anda un fiyatı 145 lira olmuş. Mayanın kolisi 45-50 liradan 110-115 lira olmuş durumda. Ekmeğe zam yapamadık, sadece gramajı düşürmek zorunda kaldık. Vatandaşlar da ekmek fiyatını pahalı buluyor. Ekmeğin tanesini 2 buçuk liraya satıyoruz. Devletten un, yağ ve maya fiyatlarında yaşanan artışa el atmasını istiyoruz.”

“Yetkililer bu duruma el atmalı. Yazıktır, günahtır”

Yetkililerden zamlara müdahale etmesini isteyen vatandaşlardan Mehmet Emin Turan, “Her şey gittikçe zorlaşıyor. Un pahalılaşıyor. Yağ fiyatı 200 lirayı aştı. Ekmek fiyatı bir buçuk liraydı, 2 buçuk lira oldu. Millet artık ne yapacağını şaşırmış durumda. Allah fakirlerin yardımcısı olsun. Yetkililer bu duruma el atmalı, tedbir almalıdır. Yazıktır, günahtır.” ifadelerini kullandı.

Muhyettin adlı bir diğer vatandaş ise şunları söyledi: “Bir ekmek fiyatı 2 buçuk lira. Daha önce ekmek fiyatı 2 liraydı. Ekmek fiyatı hem arttı hem de gramajı düştü. Yetkililer her şeyin farkında, sadece piyasaya çıkmaları yeterlidir.”(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Günümüzde gittikçe azalan, İslam'ın büyük önem verdiği ticaret ahlakına..
Son zamlarla birlikte 12 kilogramlık tüpün fiyatı 680 lira, piknik tüpü ise..
Altın fiyatları son zamanlarda rekor üstüne rekor kırıyor. Altın fiyatları ..
2023 yılında Türkiye'nin ekonomisinin trilyon doları aşan ekonomiler ar..
Peygamber Efendimizin ticaret ahlakına çok önem verdiğini, bu nedenle ticar..
KOSGEB Batman İl Müdürü Mehmet Fidan, 2023 yılında 788 işletmeye 47 milyon ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=