Lütfen bekleyin..



Çeyiz ve hediyelik ürün satan esnaf zor günler geçiriyor

08 Şubat 2021, 11:34 - Okunma: 4499

Yaklaşık bir yıldır süren Coronavirus salgını hayatı olumsuz etkilemeye devam ediyor. Salgın nedeniyle hayatın her alanında yaşanan kısıtlamadan etkilenenlerden biri de çeyizci esnafı.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirus salgını nedeniyle düğün, nişan gibi etkinliklerin kısıtlanması çeyiz sektörünü de etkiledi.

Özellikle hafta sonları halkın dışarı çıkamaması ve iş yerlerin kapalı olması çeyiz ve hediyelik ürün satan esnafa zor günler yaşatıyor.

Geçen yıla göre işlerinin yarı yarıya düştüğünü dile getiren çeyiz ve hediyelik eşya satıcıları, kısıtlamalardan dolayı ürün satamadıklarını ve mağdur olduklarını söylediler.

“Hafta sonu kısıtlaması işlerimizi çok düşürdü”

Salgının işlerini olumsuz etkilediğini ifade eden çeyiz ve hediyelik eşya satıcısı Sefa Çiçek, “Yaklaşık bir yıldır salgından dolayı işlerimizde yüzde 50-60 gibi bir düşüş yaşanmaktadır. Yasaklar, düğünlerin olmaması ve hafta sonları kapalı olmamızdan dolayı işlerimizde ciddi bir azalma oldu. Özellikle dolar yüksekken eşyaların da fiyatları yükseliyordu, bizde bunu artık normal görüyorduk. Ama şu anda dolar düşüyor fakat hiçbir üründe fiyat düşüşü yaşanmıyor. Yetkililerden bu durumu takip etmelerini rica ediyoruz.” dedi.

“Hem iş yok hem de her şeye zam geldi”

Salgın sürecinde her şeye olduğu gibi kiralarına da zam geldiğini belirten Çiçek, şöyle devam etti:

“Mülk sahipleri kiralarda artırmaya gittiler. Şu ana kadar devletten herhangi bir destek almadım. Küçük esnaf olarak toptan aldığımız ürünleri perakende sattığımız için birçok ürünümüz elimizde kaldı. Aldığımız ürünlerin çekleri ve kredi kartı ödeme günleri yaklaşmış durumda. İşlerimiz hafta içi yerine hafta sonu oluyordu. İhtiyaçlarını karşılamak için hafta sonu çarşıya gelen memur, işçi ve halk kısıtlamalardan dolayı artık gelemiyor. Bu da işlerimizi çok etkiliyor. Özellikle devletten küçük esnafa faizsiz kredi, kira ve ödemeler konusunda ciddi bir çalışma yapmalarını bekliyoruz.”

“Ürünlerimizi nasıl satacağımızı bilemiyoruz”

Yaklaşık bir yıldır çok sıkıntı çektiklerini ifade eden bir diğer çeyiz ve hediyelik eşya satan esnaf Süleyman Çiçek ise şunları söyledi:

“Bir yıldır salgından dolayı sıkıntı yaşıyoruz. Müşterilerimiz kısıtlamalardan dolayı eskisi gibi alışveriş yapamıyor. Her şeyin fiyatı yükseldi. Salgından önce 50 liraya alınan mal şu anda 100 lira olmuş. Ürünlerimizi nasıl satacağımızı bilemiyoruz. Müşterilerimiz de haliyle bu durumdan şikâyet ediyor. Gerçekten esnaf olarak çok zor durumdayız. Kiralar yükseliyor. Hiçbir yerden de destek göremiyoruz.”

“Faizsiz kredi istiyoruz”

Devletin esnafa faizsiz kredi vermesi gerektiğini söyleyen Çiçek, “Kısıtlamalardan dolayı ayda 20 gün açık kalıyoruz. Üstüne de her gün her şeyin fiyatına zam geldiğinden dolayı esnaflar zor durumda kalıyor. İşlerimiz yüzde 50 düştü. Şimdiye kadar devletten hiçbir destek ve yardım alamadık. Kim nasıl yardımları alıyor onu da bilmiyoruz. Biz de şimdiye kadar bir yere başvurmadık. Alamayacağımızı düşünerek başvuru yapmadık. Devalüasyon olmamasına rağmen her şeyin fiyatı iki katına çıktı. Bu duruma şaşırdık kaldık. Devletten özellikle faizsiz kredi istiyor ve kira zamlarını takip etmelerini talep ediyoruz.” dedi.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Ülke genelinde olduğu gibi Batman'da da kalifiye eleman sorununun yaşan..
Kırmızı et fiyatlarındaki artışın bir türlü durdurulamadığını belirten Batm..
Ramazan Bayramı sonrası düğün hazırlıklarına başlayan vatandaşlar soluğu ku..
Ramazan Bayramı'na iki gün kala çarşı pazarda yaşanan yoğunluktan memnu..
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası (BESO) Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, yapt..
Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala hazırlıklarını tamamlayan Batman ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=