Lütfen bekleyin..



Dede mesleğini sürdürerek geçimini sağlıyor

12 Şubat 2021, 14:30 - Okunma: 8261

Batman’da yaşayan zanaatkâr Rıdvan Cengiz, üç metre karelik dükkânda dede ve babasından kalan tencere ve çaydanlık tamir mesleğini 15 yıldır sürdürmeye devam ediyor.

Tencere, tava ve çaydanlık tamirinin yanı sıra küçük ev aletlerinin yedek parçalarını da satan zanaatkâr Rıdvan Cengiz, Bankalar Caddesi üzerinde bulunan bir ara sokaktaki dükkânında ailesinin geçimini sağlamanın mücadelesini veriyor.

Üç metre karelik dükkanda dededen ve babadan gelen mesleğini sürdüren Cengiz, paslanmış, kırılmış tencere, tava ve çaydanlıkları tamir ederek rızkını helal yoldan kazanmanın sevincini yaşıyor.

Babasından öğrendiği zanaatkâr mesleğini severek yaptığını ifade eden Cengiz, İLKHA muhabirine, işini severek yaptığını, alın teriyle para kazandığından dolayı mutlu olduğunu söyledi.

“Tamir ettiğim çaydanlık ve tencereler yeni alınmış gibi oluyor”

Dede mesleğini sürdürdüğünü belirten Cengiz, “Çaydanlık ve tencere tamir işini yaklaşık 15 yıldır yapıyorum. Bu işi babamdan öğrendim. Benim babam da babasından öğrenmişti. Bir nevi dede mesleğini sürdürüyorum. Burada genelde mutfak araç gereçlerinden çaydan, tencere gibi ürünlerin tamir ve parlatmasını yapıyorum. Mesela 80 lira civarındaki bu tencerenin kulpu kırıldı diye çöpe atmak yerine bize getiriyorlar. Bizde 5 ila 10 liralık yeni bir kulp takınca tencere yeni gibi tekrar kullanılıyor. Bununla beraber eskimiş ve kararmış çaydanlık ve tencereleri temizleyip parlattığımızda ilk günkü gibi kullanabiliyorsunuz.” ifadelerini kullandı.

“İşimden memnunum”

Küçük ev aletlerinin yedek parçalarını da sattığını dile getiren Cengiz, “Sadece tamir ve parlatma işini yapmıyorum. Burada küçük ev aletlerinin parçalarını da hem satıyor hem de takıyorum. Geçimimi bu şekilde sağlıyorum. Her markadan küçük ev eşyalarının yedek parçası bende bulunuyor. Salgından dolayı işlerimiz düşse de yine de çok şükür, Allah rızkımızı gönderiyor. İşimden memnunum. Dükkanımız çok eski yenilemek isterdim ama salgından dolayı hem işler iyi değil hem de imkanlar el vermiyor. Son zamanlarda teknoloji cihazlarının çoğalmasıyla yeni makinalar üretilmeye başlandı. Salgından sonra işler açılırsa, cihaz çeşidimi çoğaltıp daha güzel hizmet vermek isterim.” dedi.

“Alın teriyle kazanılan para insanı mutlu ediyor”

Konuşmasının sonunda iş beğenmeyen gençlere seslenen Cengiz, şunları söyledi: “Çalışmayı seven insan her türlü para kazanabilir. Başkasının emeğinde, parasında gözü olmayan bir insan bir şekilde kazancını sağlayabilir. Çünkü çalışmayı seven insan alın teriyle para kazandığı zaman bundan mutlu oluyor ve işini daha çok sevmeye başlıyor. Günümüz gençlerde maalesef bu yok. Kimi işini beğenmiyor, kimisi maaşını beğenmiyor. Halbuki sabreden inşallah kazanır. Çalışmak isteyene para var.”(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
KÜLTÜR-SANAT Kategorisindeki Diğer Haberler
Batman'da İslami Sivil Toplum Kuruluşları tarafından ortaokul ve lise ö..
Genç ASKON Batman Şube Başkanı Serkan Şahin ve yönetimi, Batman Valisi ve B..
HÜDA PAR’ın Seçmeli Ana Dil dersine yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla..
Çoğu tarihi roman olmak üzere yazdığı 20'ye yakın eserle tanınan Batman..
Batman Üniversitesinde "İslam Ahlakı" serisi kapsamında "Mev..
Batman Üniversitesi Merkez Kampüs Yerleşkesi Testili Parkta "öğrenci t..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=