Lütfen bekleyin..



Dolardaki artış altın fiyatlarını yükseltti

30 Mart 2021, 17:24 - Okunma: 4141

2020 yılında tarihi zirvesini gören ve rekor üstüne rekor kıran gram altın uzun bir aradan sonra düşmesi hem halkı sevindirmiş hem de piyasaları rahatlatmıştı. Fakat dolar kurundaki yükseliş nedeniyle altın tekrar yükselişe geçti.

2020 yılında tarihi zirvesini gören ve rekor üstüne rekor kıran gram altın uzun bir aradan sonra düşmesi hem halkı sevindirmiş hem de piyasaları rahatlatmıştı. Fakat dolar kurundaki yükseliş nedeniyle altın tekrar yükselişe geçti.

Covid-19 salgını başladığı günden bu yana rekor üstüne rekor kıran altın son günlerde tekrar yükselmeye başladı. Nişan ve düğün yapmayı düşünenler ise artan altın fiyatları nedeniyle altın almaktan vazgeçti.

Batmanlı kuyumcular, kısa süre önce altın gramı 400 liradan 455 lira seviyesine çıktığını söyledi.

Dolardaki artış nedeniyle altın fiyatlarının yükselmesi piyasayı olumsuz etkilediğini ifade eden kuyumcu esnafı, artışın düğün sezonuna denk gelmesi işlerini olumsuz etkilediğini belirtti.

Altın fiyatlarındaki son gelişmeleri İLKHA’ya değerlendiren kuyumcu esnafı, gram fiyatı 400 liradan 455 liraya kadar yükselen altın fiyatının daha da yüksele bileceğine dikkat çekti.

“Altın 400 liradan 455 liraya yükseldi”

Altın fiyatlarının tekrar yükselişe geçmesi işlerini olumsuz etkilediğini söyleyen kuyumcu esnafı Cemal Çetiz, "Külçe altın gramı 540 liraya, dolar ise 8 lira 600 kuruşa kadar yükselmişti. fiyatların düşmesi hepimizi sevindirmişti. Düğün sezonun başlama zamanıydı. Vatandaşların da bizim de beklentimiz altın fiyatlarının düşmesi yönündeydi. Külçe altının gramı 400 liraya, 22 ayar altının gramını 370 liraya kadar satıyorduk. Yalnız son 20 gündür altın aniden sinsi sinsi yükselmeye başladı ve külçe altının gramı 400'den şu anda 455 liraya, dolar ise 7 liradan 8 lira 200 kuruşa kadar yükseldi.  Bu bizim için çok kötü oldu ve insanları da tedirgin etti.” ifadelerini kulandı.

“Doların yükselmesi altın fiyatlarını çok etkiledi”

Düğün hazırlığında olan halkın, artan altın fiyatları karşısında hayal kırıklığına uğradığını belirten Çetiz, konuşmasına şöyle devam etti:

“Düğün yapacaklar, 'altın alacağım' derken şimdi hayal kırıklığına uğradılar. Altının birden yükselmesinin nedenleri nelerdir diye baktığımızda; ons bazında altın fiyatı yükselmemiş. Altın yerinde sayıyor ama dolar yükselince altın fiyatları da yükseldi. Dolar niye yükseldi diye baktığımızda; malum dış ülkelerin bir yarış içerisinde olmaları, Merkez Bankasının Başkanın değişmesi ve İstanbul Sözleşmesi'nin de feshedilmesine bağlıyorlar. Fakat hemen akabinde Merkez Bankasına Başkan atandı. Aslında dolar artmaması gerekiyordu. İstanbul Sözleşmesi'nin feshedilmesi Türkiye açısından yerinde bir karardı keşke hiç imzalanmasaydı.  Zaten halkımıza uygun bir sözleşmede değildi. Hükümetin bu fesih kararını destekliyoruz. Temennimiz altının tekrar 400 liranın altına düşmesidir. İnşallah en kısa zamanda Allah bize o eski normalleşme günlerini yaşatır.”

“Piyasada ciddi bir istikrarsızlık var”

Altın fiyatlarının aniden yükselmesi piyasalarda istikrarsızlığa neden olduğunu ifade eden bir diğer kuyumcu esnafı Ramazan Şebay, “Şu anda piyasada ciddi bir istikrarsızlık var. Hükümetin yaptığı bazı hareketler bir siyasi krize dönüştü mesela; Merkez Bankası Başkanının görevden alınması. Bundan dolayı dolarda bir istikrarsızlık oluşturdu. Doların yükselmesi altının da yükselmesine neden oldu. Normal şartlarda altın ons fiyatı şu anda yükselmemiş ama dolardan kaynaklı gram fiyatı yükseldi. Yaklaşık bir ay içerisinde gram başı 50 lira civarında bir yükselme oldu. Bu ani yükseliş biz kuyumcuları her zaman sıkıntıya sokar. Ani yükselmeler olunca alıcı bulamıyoruz.  Kimse altın almıyor almak isteyen de çekiniyor.” şeklinde konuştu.

“Gramda 50 lira artması az bir rakam değil”

"Altının gramı yaklaşık 400 TL'ye kadar düştüğünde güzel iş yapıyorduk" diyen Şebay “O zamanlarda ihtiyacı olan, düğün için almak isteyen herkes gelip altın almaya başlamıştı. Şu anki yükseliş nedeniyle müşterilerimiz de geri tepti ve maalesef şu anda altın almak isteyen müşterilerimiz kararsız kaldı. Gramda 50 lira artış az bir rakam değil. Düşünün bir evlilik için altın almak isteyen bir vatandaş nereden bakarsanız 15 bin lira civarında yükselme var. Bu az bir rakam değil. İstediğimiz tek şey normal hayata tekrar geri dönüşün olması, piyasanın tekrar güven ve istikrara kavuşmasıdır. Ve vatandaşlarında ihtiyacını rahat bir şekilde karşılamalarıdır.” dedi. (İLKHA)

Resimleri büyütmek için tıklayınız...

Dolardaki artış altın fiyatlarını yükseltti

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Ülke genelinde olduğu gibi Batman'da da kalifiye eleman sorununun yaşan..
Kırmızı et fiyatlarındaki artışın bir türlü durdurulamadığını belirten Batm..
Ramazan Bayramı sonrası düğün hazırlıklarına başlayan vatandaşlar soluğu ku..
Ramazan Bayramı'na iki gün kala çarşı pazarda yaşanan yoğunluktan memnu..
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası (BESO) Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, yapt..
Ramazan Bayramı'na sayılı günler kala hazırlıklarını tamamlayan Batman ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=