Lütfen bekleyin..



Psikolog Atalay alkol kullanımının oluşturduğu tahribata dikkat çekti

30 Nisan 2021, 18:10 - Okunma: 703

Çağımızın en büyük sorunlarından biri de alkol bağımlılığı. Uzmanların, her yıl dünyada milyonlarca insanın alkole bağlı nedenlerden dolayı öldüğünü açıklamasına rağmen bunun görmezden gelinmesi şaşkınlıkla karşılanıyor.

Veriler, yaşanan trafik kazaları, kadına şiddet, istismar ve adli vakaların büyük oranının sebebinin alkolden kaynaklandığını gösteriyor.

Kur’an-ı Kerim’de Allah-u Teala’nın, kesin bir emirle yasaklayıp haram kıldığı, Peygamber Efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem), “Bütün kötülüklerin anası” olarak tarif ettiği içki/alkolün toplumda oluşturduğu tahribatın kimi art niyetli çevreler tarafından göz ardı edildiği görülüyor.

Batman Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Psikolog Yasir Atalay, her yıl dünyada milyonlarca kişinin ölümüne yol açan alkol kullanımının insan vücuduna verdiği zararları ve toplumda oluşturduğu tahribatı İlke Haber Ajansı’na anlattı.

Dünyada alkol kullanan 2 milyar kişiden 76 milyon kadarının alkol bağımlısı olduğunu, yılda bir milyon 800 bin kişinin alkolden dolayı öldüğünü aktaran Atalay, Türkiye’de ise ilk alkol kullanım yaşının 11’e kadar indiğine dikkat çekti.

Cinayetlerin yüzde 85’i, ırza tecavüzlerin yüzde 50’si, şiddet olaylarının yüzde 50’si, trafik kazalarının yüzde 60’ı, kadına şiddet olaylarının yüzde 70’inin alkolden kaynaklandığının altını çizen Atalay, alkolden doğan maddi zararın alkolden elde edilen gelirden çok daha fazla olduğuna işaret etti.

Yasir Atalay

“Alkol iradenin zayıflamasına sebep oluyor”

Atalay, “Kişinin kullandığı madde üzerinde artık denetimini kaybetmesine bizler bağımlılık diyoruz. Git gide düzeyi artırması, beraberinde yoksunluk krizlerinin ortaya çıkmasına bağımlılık deniyor. Alkol bağımlılığında da döngü bu şekilde işleniyor. Alkol kişinin iradesinin zayıflamasına sebep oluyor, kişi kontrol kaybı yaşıyor. Kontrol kaybı yaşaması uyuşturucu maddelere de açık hale getiriyor.” dedi.

“Bu, durumun ne kadar vahim olduğunu gösteriyor”

“Yapılan araştırmada uyuşturucu madde kullananların yüzde 57’si aynı zamanda alkol kullanıyor” diyen Atalay, “Alkolden uzak durmak diğer madde bağımlılarından da korunmak açısından önemli bir role sahiptir. Dünyada alkol kullanan 2 milyar kişinin 76 milyon kadarı alkol bağımlısıdır. Yılda bir milyon 800 bin kişi alkolden dolayı hayatını kaybediyor. Ülkemizde ilk tüketim yaşı 11’e kadar inmiştir. Bu da durumun ne kadar vahim olduğunu gösteriyor.” diye konuştu.

“Kanserlerin en büyük sebeplerinden bir tanesi alkoldür”

Alkol kullanımının insan vücuduna verdiği zararlara da değinen Atalay, şöyle devam etti:

“Alkolün yol açtığı bir takım sorunlar da var. Yemek borusu, gırtlak, mide, pankreas kanserlerinin en büyük sebeplerinden bir tanesi alkoldür. Doğru düşünme, karar verme ve hareket etme gibi beynin işlevlerini bozmasına da sebep oluyor. Uyku sorunları, baş ağrısı, kalp ve kan dolaşımı hastalıkları alkolün sorunlarından bir tanesidir. Alkol kandaki oksijen oranını azaltır. Yeterince oksijen alamayan beyin, fonksiyonlarını kaybetmeye başlar. Kişi normal hayatında kurallara uyan biri olsa bile alkolün etkisi altındayken bu durum değişebilir. Kişinin denge, görme, işitme gibi beyinsel fonksiyonların azalması sonucu kas kontrolü ve dikkati azalır.”

“Cinayet, tecavüz, şiddet ve kazaların büyük sebebi alkoldür”

Alkol kullananların ivedi şekilde destek alması gerektiğini vurgulayan Atalay, “Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 30 ülkede yaptığı araştırmaya göre; cinayetlerin yüzde 85’i, ırza tecavüzlerin yüzde 50’si, şiddet olaylarının yüzde 50’si, trafik kazalarının yüzde 60’ı, kadına şiddet olaylarının yüzde 70’i alkolün sebep olduğu tespit edilmiştir. Alkol kullanan birinin en yakın sağlık kuruluşundan destek alması faydasına olacaktır.” ifadelerini kullandı.

“Alkolden doğan maddi zarar gelirinden çok daha fazladır”

Her yıl 3 buçuk milyon insanın alkole bağlı nedenlerden dolayı öldüğüne dikkat çeken Atalay, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Alkol tüm dünyada önlenebilir ölüm ve yaralanmaların üçüncü temel nedenidir. Alkolden doğan maddi zarar alkolden elde edilen gelirden çok daha fazladır. Eğitimde başarısızlık, suça eğilim, alkole bağlı sağlık problemleri alkol kullanımıyla doğru orantılı olarak artar. Bu da beraberinde aslında büyük toplumsal soruna sebep oluyor. Çünkü kişi kullandığı alkolden dolayı ailesine, çevresine zarar veriyor. Kişilerin yapacağı en önemli şeylerden bir tanesi ‘hayır’ diyebilmektir.”(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
YAŞAM Kategorisindeki Diğer Haberler
Cuma Hutbelerinde “Kardeşliğimiz Zekâtla Bereketlensin” konusu işlenecek...
Büyük bir hayır ve Allah'ın rızasını kazanmak için belli bir adab içeri..
ALLAH'ın El-Cebbar ismi ve Cihad ile ilgili açıklamalar...
ALLAH'ın “Es-Sabur” ismi ve Sabır ile ilgili açıklamalar...
HÜDA PAR Batman belediye başkan adayı Serkan Ramanlı, geçen yıl vefat eden ..
ALLAH'ın Et-Tevvab ismi ve Tevbe ile ilgili açıklamalar...

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=