Lütfen bekleyin..



Emlak danışmanları: Emlak fiyatlarındaki artış arzın talebi karşılamamasından kaynaklanıyor

21 Mayıs 2021, 08:35 - Okunma: 2590

Son yıllarda kiraların büyük oranda arttığı Batman’da yüksek kiraların mağduriyetlere neden olduğunu belirten emlak danışmanları, bu durumun arz ve talep dengesizliğinden kaynaklandığını söyledi.

Batman başta olmak üzere bölge genelinde son zamanlarda konut fiyatlarında yaşanan büyük artış ile ilgili konuşan emlak danışmanları, halkın büyük çoğunluğunun şikâyetçi olduğu kira ve konut fiyatlarındaki artışın bir an önce önüne geçilmesi gerektiğini söylediler.

Kira ve emlak fiyatlarındaki artışın halkın belini büktüğünü, bu artışın en büyük sebebinin arz talep yetersizliği olduğunu belirten emlak danışmanları, yetkililere çağrıda bulunarak Batman’a TOKİ aracılığıyla en az 5 bin veya 10 bin konut yapılmasının faydalı olacağını ifade etti.  

“Batman’da kira artışı büyük şehirlerin üzerinde”

İnsanların en temel ihtiyaçlarından birinin de barınma ihtiyacı olduğunu belirten Emlak Danışmanı Abdürrahim Tosun, artan ev ve kira fiyatları nedeniyle insanların zor duruma düştüğünü ifade etti.

Batman'ın, konut ve kira fiyatlarında ülke genelinde en çok artış gösteren iller arasında bulunduğunu belirten Tosun, “Batman’da kiralık ev fiyatlarında fahiş bir yükseliş var. 2 bin lira rakamı sıradan bir rakam haline gelmiş durumda. Kenar semtlerde 300 ile 500 lira arasında evler var ama onlarda barınmak çok zor. Yetkililer halka kaliteli bir yaşam sunmak istiyorsa bu durumu göz önünde bulundurmaları gerekir. Türkiye genelinde kira artışı var fakat Batman’da büyük şehirlerin üzerinde bir artış sözkonusu. Türkiye’nin diğer illerinde bin lira rakamı normal bir rakam iken, Batman’da ise iki bin lira sıradanlaştı. Batman’da 150 metrekare ve doğalgazlı bir evde oturmak isterseniz ortalama 2 binin aşağısında ev bulmak mümkün değil. Dolayısıyla dar gelirli ve asgari ücretle geçinen vatandaşlarımızın beli bükülüyor.” diye konuştu.

“TOKİ, Batman’a 5 bin veya 10 bin konut yapmalıdır”

Fiyatlardaki artışın nedeninin, arzın talebi karşılamamasından kaynaklandığını söyleyen Tosun, “Batman’a dışardan çok göç oluyor ve nüfusun çoğu da genç olunca her gün düğünler oluyor. Bu da yeni ailelerin oluşmasına ve yeni ev ihtiyacını meydana getiriyor. Bu sebeple konut fiyatları katlanarak arttığı gibi kira fiyatları da katlanarak artıyor. Yükselen kira fiyatlarının önüne geçmek ve bir dengede durmasını sağlamak için devlet TOKİ eliyle Batman’a en az 5 bin veya 10 bin konut yapmalıdır. Aynı zamanda merkezde bulunan mahallelerde de kentsel dönüşüme gidilmesi de faydalı olacaktır. Bunlar olursa yükselen kira ve ev fiyatları bir dengede duracaktır.” ifadelerini kullandı.

“Batman nüfusu arttığı için konut eksikliği var”

2008 yılından beri emlak işiyle uğraştığını ifade eden Emlak Danışmanı Abdülcelil Kaya, şu ana kadar ev kiralarında hiç bu kadar fiyat yükselmesine tanık olmadığını söyledi.  

Batman’ın bazı semtlerinde kira fiyatlarının üç bin lirayı geçtiğini belirten Kaya, “Son iki yıldır ev kiralarında fiyatlar aşırı derecede yükseldi. Her gün yükselen ev fiyatları nedeniyle hem evler satılmıyor hem de uygun kiralık ev bulmak isteyenler de ev bulamıyor. İki yıl önce kiralar 300 ile 500 lira arasındayken, şu anda kenar mahallelerde bin liraya diğer mahallelerde ise üç bin lirayı geçmiş durumda. Batman nüfusu arttığı için konut eksikliği var. Bu da kira fiyatlarının orantısız yükselmesine neden oluyor. Bu sorunların çözülmesi ve halkın talebinin karşılanması için devletin Batman’a TOKİ üzerinden en az 3 bin konut yapması gerekmektedir. Şayet bu olursa ev ve kira ve fiyatları bir dengede durur.” şeklinde konuştu. (İLKHA)







  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Günümüzde gittikçe azalan, İslam'ın büyük önem verdiği ticaret ahlakına..
Son zamlarla birlikte 12 kilogramlık tüpün fiyatı 680 lira, piknik tüpü ise..
Altın fiyatları son zamanlarda rekor üstüne rekor kırıyor. Altın fiyatları ..
2023 yılında Türkiye'nin ekonomisinin trilyon doları aşan ekonomiler ar..
Peygamber Efendimizin ticaret ahlakına çok önem verdiğini, bu nedenle ticar..
KOSGEB Batman İl Müdürü Mehmet Fidan, 2023 yılında 788 işletmeye 47 milyon ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=