Lütfen bekleyin..



İkinci el araç piyasasının açılmasını bekliyorlar

08 Haziran 2021, 18:05 - Okunma: 2582

Covid-19 salgını ve yüksek fiyatlar sebebiyle ikinci el otomobil piyasasında yaşanan durgunluk, kısıtlamaların kalkmasına rağmen devam ediyor. Eski günlerini arayan sektör temsilcileri, araç piyasasının hareketlenmesini bekliyor.

1 Haziran’da başlayan ‘kontrollü normalleşme’ ile ikinci el araç satışlarında hareketlilik bekleyen galerici esnafı umduğunu bulamadı. Araç piyasasında uzun süredir durgunluğun yaşandığını belirten galerici esnafı, piyasanın bir kez daha canlanmasını bekliyor.

Yaz aylarına girdiğimiz bu günlerde ikinci el otomobil alım satımında hareketlilik bekleyen esnaf, döviz kuru ve sıfır araçlardaki artışın kendilerini çok etkilediğini ifade etti.

Dolar ve altın fiyatlarının yükselmesinin ikinci el araç piyasasını olumsuz etkilediğini dile getiren Batman Oto Galericiler Sitesi Derneği Başkanı Mehmet Can Barış, satışların istenilen düzeyde olmadığını vurguladı.

İkinci el araç piyasasının açılmasını bekliyorlar

Mehmet Can Barış

“Altın ve dolarda düşüş olursa bir haftada piyasa canlanır”

Halkın parasını dövize yatırdığına dikkat çeken Barış, “Piyasada iş olmadığından herkes perişan durumda. Şu anda ikinci el araçlarda alım satım çok az. Binici yok, esnaf ihtiyaçları nedeniyle kendi aralarında satış yapabiliyor. Esnafın aracı kapıda duruyor. 100 bin liranın altındaki araçlarda biraz satış var. Modeli yüksek olan araçlar gitmiyor. Dolar ve altın fiyatları her gün yükseliyor. Bu nedenle millet parasını araca yatırmıyor. Altın ve dolarda düşüş olursa bir haftada piyasa canlanır diye düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.

İkinci el araç piyasasının açılmasını bekliyorlar

Mehmet Sabri Tek

“Araç soran var ama ciddi alıcı yok”

17 günlük kapanma sürecinde esnafın çok ciddi sıkıntı yaşadığını belirten oto galerici esnafı Mehmet Sabri Tek ise şunları söyledi:

“Kapanmadan sonra bir canlanma başladı ama istediğimiz bir canlılık yok. Araç fiyatlarında bir hareketlilik var ama istenilen seviyelerde değil. Piyasada araç soran var ama ciddi alıcılar yok. Araç almak isteyenler de 100 ila 150 bin lira arasında olanları soruyorlar. Elimizde bulunan araçlar yüksek model olduğu için alıcısı olmadığından elimizde kaldı. Bizim de temennimiz dolar fiyatının düşmesi ve piyasanın canlanmasıdır.”

İkinci el araç piyasasının açılmasını bekliyorlar

Mehmet Şükrü Ayva

“Müşteri bulamıyoruz”

Son bir yıldır salgından dolayı araç satışlarında çok sıkıntı yaşadıklarını söyleyen bir diğer oto galeri esnafı Mehmet Şükrü Ayva şunları kaydetti:

“Uzun süre hafta sonları kapalı kaldık, ardından 17 gün tam kapalı kaldık. Tam kapanışın ardından bir hafta işler açıldı ama ondan sonra talepler tekrar durdu. Şu anda çok mecbur araç ihtiyacı olanların dışında kimse araç almıyor. Euro ve dolar fiyatları yükselince sıfır araçlarında fiyatı yükseliyor ve bu da ikinci el araçların da fiyatlarının yükselmesine neden oluyor ama sıfır araç fiyatlarına rağmen ikinci ellerin fiyatları daha avantajlı durumda olmasına rağmen müşteri bulamıyoruz.”

“İkinci el araç piyasası olumsuz etkilendi”

Konuşmasının devamında Ayva, “Piyasada çok ciddi bir istikrarsızlık var. Bunlardan bir tanesi de bu sene bölgemizde kuraklık yaşanmasıdır. Çünkü çiftçiler hasattan bir iki ay öncesinde bize araç siparişi verirlerdi. Aracını aldıktan bir ay sonra ürününü hasat edip ödemesini yapardı. Çoğu çiftçi ürününden verim elde etmediği için bırakın araç almayı ellerindeki araçlarını satmaya başladılar. Bu da ikinci el araç piyasasını olumsuz etkiledi. Alıcılardan ricamız galerici esnafından araç almalarıdır. Şayet dışardan araç alacaklarsa çok dikkatli olmalarını tavsiye ediyoruz.” dedi.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Günümüzde gittikçe azalan, İslam'ın büyük önem verdiği ticaret ahlakına..
Son zamlarla birlikte 12 kilogramlık tüpün fiyatı 680 lira, piknik tüpü ise..
Altın fiyatları son zamanlarda rekor üstüne rekor kırıyor. Altın fiyatları ..
2023 yılında Türkiye'nin ekonomisinin trilyon doları aşan ekonomiler ar..
Peygamber Efendimizin ticaret ahlakına çok önem verdiğini, bu nedenle ticar..
KOSGEB Batman İl Müdürü Mehmet Fidan, 2023 yılında 788 işletmeye 47 milyon ..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=