Lütfen bekleyin..



Beyaz et fiyatlarındaki artış hem alıcıyı hem de satıcıyı tedirgin ediyor

25 Haziran 2021, 12:07 - Okunma: 2640

Kırmızı ete göre daha uygun olan ve fiyatı nedeniyle dar gelirli düşük ailelerin tercih ettiği beyaz et fiyatı neredeyse kırmızı ete yaklaşmış durumda.

Artan yem maliyetlerinin ardından beyaz et fiyatı, kırmızı et fiyatıyla yarışır hale gelmiş durumda.

Dar gelirli aileler, fiyatlardaki artış nedeniyle kırmızı et alamazken, tavuk eti fiyatları artarak cep yakmaya başladı. Daha önce de yapılan zamlarla hem vatandaşı hem de esnafı mağdur eden beyaz et fiyatları, her geçen gün yükseliyor.

Tüketiciler, artık tavuk eti dahi almakta zorlandığını belirtirken, sektör temsilcileri de artan fiyatlardan memnun olmadıklarını ifade ederek satışlarının geçen seneye göre bayağı düştüğünü söyledi.

Beyaz et fiyatlarındaki artış hem alıcıyı hem de satıcıyı tedirgin ediyor

“Hem alıcı hem de satıcı tedirgin”

Yıllardır beyaz et sektöründe esnaflık yaptığını söyleyen Suat Yüksekbağ, “Yaklaşık 25 yıldır tavuk sektöründe çalışıyorum. Birkaç yıl önce iki tavuğu 20 liraya alan bir müşteri şu anda bir tavuğu 35 ila 40 lira arasında alabiliyor. Bu durumu büyük bir sorun olarak görüyorum. Evine iki haftada bir tavuk alabilen insanlar şu anda tavuğa gıpta ile bakıyor. Çünkü yükselen fiyatlar nedeniyle tavuk bile alamıyorlar. Fiyatların böyle yükselmesi hem alıcıyı hem de satıcıyı tedirgin ediyor.” ifadelerini kullandı.

Beyaz et fiyatlarındaki artış hem alıcıyı hem de satıcıyı tedirgin ediyor

Suat Yüksekbağ

“Yetkililer müdahale etmeli”

Tavuk fiyatındaki artışın bir tek fabrika sahiplerinin işine yaradığını belirten Yüksekbağ, artan tavuk fiyatlarından en çok durumu düşük olanların zarar gördüğünü ifade ederek şöyle devam etti:

“Sürekli fabrikaların kar marjı yükseliyor. Normal satış yapan esnaflar ise kar oranları sürekli düşmektedir. Eskiden 10 nüfuslu bir aile iki tavuk alarak idare ederken şu anda ise iki katı para veren eskisi gibi beyaz et alamıyor. Bir sene içerisinde tavuğun kilosu 12 liradan 17 liraya, kanatın fiyatı 20 liradan 35 liraya, Bağet fiyatı 6-7 liradan 16-17 liraya yükselmiş hatta bazı marketlerde bu fiyatlar daha da yüksek halde. Beyaz etin fiyatı bir yılda fahiş bir halde yükselmiş durumda. Yetkililerden artan beyaz et fiyatlarına müdahale etmelerini talep ediyoruz.”

Beyaz et fiyatlarındaki artış hem alıcıyı hem de satıcıyı tedirgin ediyor

Ömer Uygur

“İnsanlar artık beyaz et bile almakta zorlanıyor”

Beyaz et fiyatının kırmızı et fiyatına yaklaştığını söyleyen bir diğer esnaf Ömer Uygur, “Tavuk fiyatları bir sene içerisinde bayağı yükseldi. Fiyatların yükselmesi satışlarımızı da bayağı düşürdü. Tavuk fiyatlarının yükselmesini yem fiyatlarının yükselmesine bağlıyorlar. Yem fiyatları yükselince tavuk fiyatlarını da yükseltiyorlar. Şu anda beyaz et kırmızı et fiyatına yaklaşmış durumda. Fiyatlar yükseldiği için insanlar artık beyaz et bile almakta zorlanıyor. Yetkililerin artan beyaz et fiyatına bir dur demesi gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Beyaz et fiyatlarındaki artış hem alıcıyı hem de satıcıyı tedirgin ediyor

Mehmet Emin Günay

“Alım gücü düştüğünden kırmızı et satışları da çok düştü”

Kırmızı et satışlarının düştüğünü belirten kasap Mehmet Emin Günay ise şunları söyledi: “Kırmızı et satışlarımız çok düşmüş durumda. Herkes Kurban Bayramı’nı bekliyor. Geçen sene 50 lira olan et 55 lira oldu. Fiyatlarımız o kadar yükselmemesine rağmen alım gücü düştüğünden satışlarımız da çok düştü. Geçen sene daha iyi satış yapıyorduk. Allah bütün insanların ve fakirlerin yardımcısı olsun.” dedi.(İLKHA)

  • Bu haberi paylaşın:
UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik ve tamamı büyük harfle yazılan yorumlar onaylanmamaktadır.
EKONOMİ Kategorisindeki Diğer Haberler
Bir yılda tavuk eti fiyatlarına yüzde 150 zam yapıldığını belirten tüketici..
Ülke genelinde olduğu gibi Batman'da da kalifiye eleman sorununun yaşan..
Kırmızı et fiyatlarındaki artışın bir türlü durdurulamadığını belirten Batm..
Ramazan Bayramı sonrası düğün hazırlıklarına başlayan vatandaşlar soluğu ku..
Ramazan Bayramı'na iki gün kala çarşı pazarda yaşanan yoğunluktan memnu..
Batman Esnaf ve Sanatkarlar Odası (BESO) Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, yapt..

RSS
© 2024 - Batman Basın
bmV0aGFiZXJ5YXppbGltaS5jb20=